Revista care te menține sănătos

ORL

Labirintita: cauze, simptome si diagnostic

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
10 ianuarie 2022
Share
Labirintita: cauze, simptome si diagnostic

Labirintita este o afectiune a urechii interne, fiind determinata de inflamatia si umflarea labirintului, un element al urechii interne ce intervine in mentinerea echilibrului.

Aceasta afectiune poate cauza aparitia brusca a ametelii, precum si pierderea temporara a auzului sau senzatia de „pocnituri” in ureche. Labirintita se mai numeste si neuropatie vestibulara, avand simptome si tratament identice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Care sunt cauzele labirintitei?

Cauzele labirintitei nu sunt bine cunoscute. Aceasta poate sa apara in urma unei infectii virale sau, mai rar, a unei infectii bacteriene. De cele mai multe ori, este declansata de o infectie a tractului respirator superior, precum o raceala sau gripa. Mai rar, labirintita poate sa apara dupa o infectie a urechii medii.

Infectia cauzeaza inflamatia nervului vestibular. Acest lucru face ca nervul sa trimita semnale incorecte catre creier, precum miscari ale corpului. Insa alte simturi (precum vazul) nu detecteaza aceeasi miscare. Confuzia semnalelor poate determina aparitia ametelilor sau pierderea echilibrului.

Simptomele labirintitei

Principalul simptom al labirintitei este ameteala sau senzatia ca „totul se invarte”. Aceasta senzatie poate determina tulburari de mers. Trebuie retinut ca ameteala poate fi cauzata de multe alte boli, nu doar de labirintita.

In labirintita, ameteala apare fara avertizare. De cele mai multe ori, se declanseaza la 1-2 saptamani dupa ce ati avut o raceala sau gripa. Poate fi destul de severa incat sa produca varsaturi sau alte tulburari gastrointestinale. Vertijul dispare, de multe ori, dupa cateva zile sau saptamani. Insa, chiar si dupa acest timp, este posibil sa prezentati inca acest simptom uneori, mai ales daca va miscati brusc.

De asemenea, labirintita poate cauza scaderea auzului si tinitus („zgomote” in urechi). De cele mai multe ori, aceste simptome nu dureaza mai mult de cateva saptamani.

7 cauze frecvente care duc la scaderea auzului

secundara_labirintita_inainte de DIAGNOSTIC SI TRATAMENT

Diagnostic si tratament

Medicul poate pune diagnosticul de labirintita in urma efectuarii unui examen fizic, in asociere cu intrbari legate de simptome si de istoricul medical. Mai mult, medicul va cauta semne pentru infectiile virale ce pot declansa labirintita.

In cazul in care cauza vertijului nu este clara, medicul poate solicita alte investigatii, precum  o electronistagmografie (plasarea unor electrozi in jurul ochilor, pentru a determina prezenta unor afectiuni ale urechii interne) sau un RMN, pentru a exclude alte cauze.

De cele mai multe ori, labirintita dispare de la sine in cateva saptamani. Daca este cauzata de o infectie bacteriana, medicul va va prescrie antibiotice. Insa, cele mai multe cazuri sunt determinate de infectiile virale, iar acestea nu pot fi tratate cu antibiotice. Medicul va poate prescrie medicamente steroidiene, ce ajuta la vindecarea mai rapida. Insa, in fucntie de caz, medicul va poate prescrie si antiemetice (pentru greata si varsaturi), antihistaminice (pentru alergii) si sedative (pentru linistire).

Anumite medicamente, precum antihistaminicele, pot ameliora simptomele, insa un vertij necesita mai mult timp pentru a disparea. Cel mai bine este sa administrati medicamentele doar in caz de nevoie si pentru o perioada cat mai scurta de timp.

Exercitile fizice pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Discutati cu medicul in legatura cu ce tip exercitii pentru echilibru puteti face acasa. Acestea includ miscari simple ale capului, precum si mentinerea echilibrului atunci cand va ridicati sau stati pe scaun.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.