Obișnuiți să dormiți mai puțin de șapte ore pe noapte? Somnul vă este întrerupt de mai multe ori până dimineața? Vă treziți mult prea devreme în fiecare zi? Din păcate, nu întodeauna cine se scoală de dimineață ajunge departe. În cazul femeilor de vârstă mijlocie, tulburările de somn ar putea crește riscul de accident vascular cerebral sau de infarct miocardic. Studiul a fost realizat de către cercetătorii de la University of Michigan School of Medicine și Albert Einstein College of Medicine, S.U.A. Rezultatele, publicate recent în Circulation, v-ar putea motiva să vă schimbați obiceiurile de somn.
Odihna de care vă bucurați la mijlocul vieții are un impact major, în anii următori, asupra sănătății inimii. Cercetătorii americani atrag atenția asupra faptului că tulburările de somn manifestate pe termen lung și bolile de inimă sunt strâns legate în cazul pacientelor. Concluzia este îngrijorătare deoarece afecțiunile cardiovasculare se află, la nivel mondial, pe lista principalelor cauze de deces la femei. Pe această cale, specialiștii atrag atenția că sunt necesare eforturi consolidate în prevenirea bolilor cardiovasculare.
Peste 22 de ani de studiere a obiceiurilor de somn
La acest proiect de cercetare au participat 2964 de femei, cu vârste cuprinse între 42 și 52 de ani. În momentul începerii studiului, acestea erau la premenopauză sau în perimenopauză timpurie, nu urmau tratamente hormonale și nu aveau boli de inimă. Timp de peste 22 de ani, pacientele au făcut până la 16 vizite în cabinetele specialiștilor, unde le-au fost evaluate obiceiurile de somn și nu numai. Acestea au completat chestionare cu privire la insomnie, durata somnului, simptome asociate problemelor de sănătate mintală, spre exemplu depresia, și eventualele simptome vasomotorii, cum ar fi bufeurile.
De asemenea, chestionarele au inclus și întrebări despre înălțime, greutate, analize de sânge și evenimente cardiace, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau insuficiența cardiacă.
Rezervă online și cumpără suplimentul alimentar Naturalis SomnControl din cea mai apropiată farmacie Catena. Datorită unor ingrediente precum valeriană, magneziu, melatonină, L-Triptofan, mac californian și vitamina B6, acesta este de mare ajutor persoanelor care adorm cu dificultate. Naturalis SomnControl poate fi util în perioade de suprasolicitare fizică sau intelectuală, dar și angajaților care lucrează pe timp de noapte sau se confruntă cu schimbări de fus orar.
Consecințele tulburărilor de somn
Informațiile colectate au dus la rezultate tulburătoare. În urma analizei, cercetătorii au ajuns la concluzii îngrijorătoare:
- una din patru femei s-a confruntat, în mod regulat, cu tulburări de somn (dificultate în a adormi, somn întrerupt sau treziri înaintea orelor planificate);
- 14% dintre femei au raportat o recvență ridicată a somnului de scurtă durată;
- 7% dintre femei au raportat insomnie și somn de scurtă durată;
- femeile care au raportat, în mod constant, somn cu o durată mai mică de cinci ore pe noapte, au prezentat un risc cu 75% mai mare de a face boli de inimă.
Este deja bine cunoscut faptul că somnul de slabă calitate este asociat hipertensiunii arteriale și rezistenței la insulină, doi dintre factorii de risc ai bolilor de inimă. Mai mult decât atât, unii specialiști sunt de părere că insomnia poate duce și la adoptarea unor obiceiuri alimentare nefavorabile, cum ar fi consumul exagerat de zaharuri, substanțe ce agravează prediabetul și nivelul ridicat al colesterolului.
Sugestii pentru un somn odihnitor
Specialiștii consideră că la vârsta adultă, femeile ar trebui să doarmă șapte până la opt ore pe noapte. Dacă doriți să vă îmbunătățiți somnul, s-ar putea să fie de ajutor următoarele recomandări:
- evitați excesul de cofeină și alcool;
- nu mai consumați cofeină după-amiaza;
- adoptați o rutină regulată de exerciții fizice;
- gestionați mai bine programul de somn (încercați să respectați ora de culcare și de trezire);
- mențineți dormitorul întunecos și rece;
- reduceți expunerea la ecrane albastre odată ce vine seara;
- reduceți durata “puiului de somn” de la prânz;
- discutați cu un sepcialist despre beneficiile administrării de suplimente alimentare. V-ar putea fi de ajutor preparatele pe bază de melatonină, magneziu, valeriană sau lavandă;
- evitați cinele târzii. Utima masă a zilei ar trebui luată cu patru ore înainte de culcare;
- bucurați-vă de un duș relaxant sau de o baie parfumată cu o oră și jumătate înainte de culcare;
- investiți într-o saltea bună și o pernă de calitate;
- reduceți consumul de lichide cu 1-2 ore înainte de culcare.
Sursă foto: Shutterstock