Carnitina, derivată dintr-un aminoacid, este termenul generic pentru mai mulți compuși, printre care L-carnitina, acetil-L-carnitina și propionil-L-carnitina. Acest compus este prezent, în mod natural, în multe alimente – în special alimente de origine animală –, dar este disponibil și sub formă de suplimente. În organism, carnitina este sintetizată la nivelul ficatului și rinichilor, dar și la nivel cerebral din aminoacizii lizină și metionină. Carnitina este un așa-zis nutrient esențial condiționat, ceea ce înseamnă că cerințele de carnitină ale organismului depășesc, în special în anumite condiții (naștere prematură, disfuncții renale), capacitatea de sinteză a organismului.
Ce este L-carnitina?
L-carnitina este o substanță biologic activă cu roluri esențiale mai ales în metabolism. Deși este produsă endogen, suplimentarea cu carnitină este utilizată pentru tratarea anumitor afecțiuni și, de asemenea, pentru susținerea performanței fizice și cognitive. În organism, acest compus este sintetizat din aminoacizii esențiali lizină și metionină, cu participarea vitaminei C, însă și a vitaminelor B6 și B3 drept cofactori enzimatici. Denumirea derivă din „caro” (carne), avându-se în vedere faptul că a fost izolată pentru prima dată din țesutul muscular. Concentrații ridicate de carnitină se găsesc în inimă, mușchi, ficat și creier – organe cu consum energetic ridicat.
L-carnitina – roluri și funcții în organism
În organism, L-carnitina joacă un rol critic în producerea energiei. Este un cofactor esențial ce ajută la transportul acizilor grași prin membrana mitocondrială internă, pentru ca ulterior să se obțină energie (prin procesul de oxidare) sub formă de ATP (principala moleculă energetică din organism). De asemenea, ajută la transportul unor compuși toxici din mitocondrii și susține un proces numit „gluconeogeneză”, adică sinteza de glucoză din compuși neglucidici. Acesta este și motivul pentru care carnitina se găsește în proporție de 95% în inimă și mușchi scheletici, în esență pentru că aceste țesuturi au cheltuieli energetice deosebit de mari pentru a funcționa.
Restul de L-carnitină este stocat în ficat și rinichi, în plasmă găsindu-se cantități foarte reduse, de aproximativ 0,5% din totalul carnitinei din organism. Excesul de L-carnitină se excretă prin urină. Organismul are nevoie de aproximativ 15 miligrame pe zi, cantitate care se obține printr-o combinație de aport alimentar și sinteză endogenă. Alimentele de origine animală furnizează cea mai mare parte din L-carnitină. O dietă tipică omnivoră asigură un aport zilnic de carnitină de aproximativ 24-145 miligrame (la o persoană de 75 de kilograme). În schimb, o dietă strict vegană asigură un aport zilnic cu mult mai redus de carnitină, de aproximativ 2 miligrame.
L-carnitina – beneficii ale administrării
Suplimentarea cu L-carnitină este recomandată în special persoanelor vegane, cu o dietă strictă, bogată în special în alimente de origine vegetală. Persoanele cu dietă omnivoră își pot asigura, pe de altă parte, un aport zilnic relativ adecvat doar din surse alimentare. Totuși, suplimentarea cu L-carnitină se recomandă și în contextul anumitor afecțiuni, dar și ca parte a faptului că prin numeroase studii s-a demonstrat că asigurarea unui aport zilnic nu doar adecvat, ci și ușor mai mare decât doza zilnică recomandată, are efecte benefice asupra stării de sănătate. În continuare vor fi prezentate principalele beneficii ale suplimentării dietei zilnice cu L-carnitină.
Îmbunătățește performanța fizică și nivelul de energie
Este obișnuit ca sportivii și persoanele care fac activitate fizică să își suplimenteze zilnic dieta cu L-carnitină. Studiile arată că suplimentarea cu acest compus are beneficii specifice în acest context, cum ar fi:
- întârzie oboseala musculară și crește toleranța la efort;
- reduce acumularea de acid lactic, scade riscul de febră musculară și durerea asociată;
- crește rata de oxidate a grăsimilor, optimizând astfel consumul energetic în timpul efortului fizic intens.
S-a observat că sportivii care consumă L-carnitină înainte de antrenament nu doar că au nivelul de energie mai ridicat, dar au și un randament mai crescut în timpul antrenamentului. Pe de altă parte, recuperarea după efort este mult mai rapidă în cazul acestora.
Susține sănătatea cardiovasculară
De asemenea, s-a observat că L-carnitina îmbunătățește funcția ventriculară stângă la pacienții cu insuficiență cardiacă convestivă. Suplimentarea reduce markerii inflamatori și, de asemenea, limitează ischemia miocardică pe termen scurt la persoanele care au suferit un atac de cord. În contextul altor patologii cardiovasculare – aritmii, angină pectorală – se pot observa efecte, dar sunt necesare mai multe studii pentru a valida beneficiile pe termen lung.
Ajută la gestionarea diabetului
Mai multe studii susțin că suplimentarea cu L-carnitină poate fi benefică în contextul diabetului și hiperglicemiei cronice. S-a observat o ușoară îmbunătățire a sensibilității la insulină, în urma administrării zilnice, probabil ca urmare a efectelor antioxidante și antiinflamatorii ale acestui compus. De asemenea, reduce riscul de complicații microvasculare asociate hiperglicemiei, ca urmare a protejării endoeliului vaselor de sânge.
Terapie adjuvantă în infertilitatea masculină
S-a mai observat faptul că L-carnitina poate susține tratamentul infertilității la bărbați. Efectul acestui compus este de a crește mobilitatea spermatozoizilor și de a reduce procesul patologic de fragmentare a ADN-ului spermatozoizilor (cauzat de căldura excesivă, fumat, medicamente chimioterapice). Bineînțeles, suplimentarea nu ar trebui să înlocuiască tratamentul medical, ci ar trebui doar să îl susțină.
Susține sănătatea cognitivă
Forma acetilată a L-carnitinei (acetil-L-carnitina) poate traversa bariera hematoencefalică, cea care există între sistemul sanguin general și creier. Prin acest proces, contribuie la menținerea și asigurarea integrității mitocondriale a neuronilor. Spre exemplu, s-a observat că este benefică în contextul unor patologii precum bolile neurodegenerative (Alzheimer, demență, Parkinson), dar și al neuropatiilor, datorită efectelor antioxidante și antiinflamatorii pe care le manifestă.
Poate ajuta la scăderea în greutate
L-carnitina stimulează mobilizarea grăsimilor drept sursă de energie în timpul antrenamentelor și activității fizice intense, ajutând astfel la scăderea în greutate. Bineînțeles, este important ca suplimentarea să fie însoțită de activitate fizică susținută. Scăderea în greutate este, bineînțeles, un proces mult mai complex, care presupune un echilibru între dietă și activitate fizică. Cu alte cuvinte, nu este îndeajuns ca o persoană doar să își suplimenteze aportul de carnitină, ci este necesar și să facă activitate fizică.
Ameliorează simptomele anumitor afecțiuni
Persoanele cu insuficiență renală cronică sau dializate pot beneficia de suplimentare zilnică cu L-carnitină, întrucât sinteza endogenă este deficitară. Astfel, se reduc simptomele de anemie și oboseală. Același lucru este valabil și în cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice sau celor care urmează tratament chimioterapic. În general, se observă o ameliorare a simptomelor asociate.
L-carnitina – modalități de administrate
L-carnitina, după cum deja s-a menționat, se găsește și în alimente, dar poate fi administrată și sub formă de suplimente orale, sau, în unele cazuri, chiar pe cale intravenoasă.
Surse naturale
Principalele alimente bogate în carnitină sunt cele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, peștele, puiul și produsele lactate. Dietele vegetariene sunt, în mod natural, mult mai sărace în acest compus.
Suplimente
Există mai multe tipuri disponibile de suplimente alimentare cu carnitină, cum ar fi:
- L-carnitina: formula standard, folosită în special pentru suport metabolic și cardiovascular;
- Acetil-L-carnitina: recomandată în special pentru efectele neuroprotectoare manifestate;
- Propionil-L-carnitina: este folosită mai ales pentru îmbunătățirea circulației periferice, însă și la persoanele care se confruntă cu claudicație intermitentă.
Doza
- doza recomandată variază între 500-2000 de miligrame pe zi, în funcție de indicație;
- ca parte a tratamentului adjuvant pentru infertilitatea masculină, doza recomandată este de aproximativ 3 grame pe zi. Totuși, au fost observate efecte benefice chiar și la doze de doar 2 grame pe zi;
- în contextul bolilor cardiovasculare și istoricului de infarct, dozele pot crește, dar important este să se solicite sfatul medicului specialist.
Administrarea intravenoasă
Se recomandă în situații specifice, cum ar fi infarctul miocardic, insuficiența renală cronică și, uneori, la drept profilaxie pentru persoanele vegane care au deficit.
L-carnitina – contraindicații și posibile reacții adverse
S-a constatat că suplimentarea cu mai mult de 3 grame de carnitină pe zi poate duce la vărsături, greață, crampe abdominale, diaree și un miros corporal specific de pește. La persoanele care se confruntă cu uremie sau tulburări convulsive poate provoca slăbiciune musculare. Carnitina se consideră a fi un compus destul de sigur, dar există riscul de interacțiuni cu alte medicamente:
- antibiotice conjugate cu pivalat (pivampicilina, spre exemplu);
- acidul valproic și alte convulsivante (fenobarbital, fenitoină și carbamazepină).
În acest context, se recomandă solicitarea sfaturilor medicului specialist înainte de a începe să vă suplimentați dieta cu L-carnitină.
foto: shutterstock.com