De multe ori, menţinerea unei siluete de invidiat poate fi o provocare. Munca de birou, sedentarismul, alegerea liftului în detrimentul scărilor, lipsa de timp sau chef pentru exerciţii fizice, gustările nesănătoase, toate duc la kilograme în plus. Dar exista si alte obiceiuri vinovate.
Este recomandat să adoptaţi un stil de viaţă sănătos, cu o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume şi cereale. Începeţi un program de exerciţii fizice şi transformaţi-l într-o rutină, de la care să nu vă abateţi. Atenţie şi la programul de somn! Şi, nu uitaţi, cei mai mulţi factori care duc la îngrăşare sunt modificabili, fiind necesare doar câteva informaţii şi o bună motivare. Iată care sunt obiceiurile care ne îngraşă.
Stresul în exces
În perioadele cu stres intens, poate apărea creşterea cronică a cortizolului, denumit şi hormonul stresului. Dacă nivelul acestuia creşte prea mult, riscaţi un sistem imunitar slăbit, variaţii ale glicemiei, dar şi creşterea în greutate.
Lipsa unui orar al meselor
Pentru a vă accelera metabolismul şi pentru a arde mai multe calorii, este indicat să vă stabiliţi un program al meselor, care să ţină cont şi de activităţile de peste zi, de orele de trezire şi culcare. Program pe care să-l şi respectaţi, desigur. Este recomandat să aveţi trei mese principale şi două gustări pe zi.
Fără mic dejun
Obişnuiţi să nu mâncaţi dimineaţa? Amintiţi-vă că acest obicei este un drum sigur către acumularea kilogramelor în plus, deoarece astfel este încetinit metabolismul. În plus, puteţi să dezvoltaţi şi unele afecţiuni gastrointestinale, precum gastrita sau ulcerul.
Cum trebuie sa arate micul dejun al persoanelor cu diabet
Odihna insuficientă
Somnul acţionează ca un factor reparator pentru tot organismul. Dacă vă odihniţi suficient, cel puţin şapte ore pe noapte şi evitaţi să adormiţi târziu, vă acceleraţi metabolismul, scădeţi nivelul cortizolului şi stimulaţi arderea grăsimilor.
Ronţăitul
Este bine să aveţi două gustări între mese, însă acestea trebuie să conţină fructe sau oleaginoase în cantităţi moderate (nuci, migdale, alune neprăjite). Gustările nesănătoase nu fac decât să vă crească aportul caloric zilnic şi, în final, greutatea.
Vacanţele all inclusive
Este mai confortabil să aveţi o vacanţă în care să aveţi la discreţie mâncare şi băutură. Dar multe persoane se întorc din astfel de vacanţe „mai grele” decât au plecat. În plus, mâncarea de la aceste bufeturi conţine multe grăsimi, sare şi zahăr, toate putând duce la acumularea de kilograme.
Sedentarismul
Sedentarismul este principalul vinovat pentru luarea în greutate. Dacă nu faceţi mişcare, caloriile se depun, iar metabolismul încetineşte. Este recomandat să faceţi zilnic mişcare, măcar 30 de minute. Dacă vă sperie sau din diverse motive nu puteţi practica sporturi mai intense, e bine să ştiţi că şi o banală plimbare contează. Aşa că, mersul pe jos nu face doar piciorul frumos, ci şi organismul sănătos.