Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Kilograme in plus? Iata la ce probleme de sanatate sunteti expusi

21 mai 2024
Share

Unele persoane isi dau seama ca s-au ingrasat in momentul in care nu se mai pot incheia la pantaloni… sau poate atunci cand bluza preferata nu vrea sa treaca nicicum de nivelul pieptului. Aceste mici inconveninte apar in special dupa trecerea anotimpului rece, pe parcursul caruia majoritatea dintre noi avem tendinta sa mancam mai mult si sa facem mai putina miscare, acumuland kilograme.

Insa, studiile stiintifice arata ca acele „zone-problema” ale corpului pot fi asociate cu diferite probleme de sanatate, pornind de la sindromul piciorului nelinistit, o boala neurologica motorie ce poate afecta grav calitatea somnului, pana la diabet zaharat, o cauza majora de morbiditate si mortalitate pe plan mondial.

Specialistii de la everydayhealth.com ne ofera cateva studii care arata legatura dintre anumite probleme de sanatate si acea zona a corpului in care se depun kilogramele in exces:

Silueta in forma de mar, probleme cu somnul

O burtica proeminenta poate insemna un risc crescut de sindrom Ekborn, popular cunoscut sub denumirea de sindromul picioarelor nelinistite. Aceasta afectiune este destul de frecvent intalnita, doar in Marea Britanie existand peste 1,5 milioane de persoane cu acest sindrom, si care poate afecta odihna si calitatea vietii in general. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au concluzionat ca persoanele cu o talie mai mare au mai putini receptori de dopamina in creier, lucru care contribuie la aparitia sindromului Ekborn.

Abdomenele, sedintele cardio, alimentatia corecta, dar si reducerea nivelului de stres pot ajuta la eliminarea grasimii neplacute din jurul abdomenului.

Solduri late, tulburari de vedere la menopauza

In urma unui studiu realizat pe aproape 9.000 de femei cu varste cuprinse intre 65 si 79 de ani s-a constatat ca femeile avand forma de para a corpului au prezentat tulburari de vedere specifice in perioada de menopauza, cum ar fi: vederea incetosata, lacrimare excesiva etc.

Coapsele dolofane scad riscul de atac de cord

Da, ati citit bine! Cercetarile oamenilor de stiinta danezi arata ca riscul de boli cardiace si moarte prematura creste cu atat mai mult cu cat o persoana are coapsele slab dezvoltate. In plus, o persoana cu picioarele bine infipte in pamant poate promova ideea de functie metabolica sanatoasa si un risc mai mic de a face diabet zaharat.

Totusi, picioarele au nevoie de antrenament, iar pentru asta va recomandam activitatile de aerobic, mersul pe jos, jogging-ul, inotul sau ciclismul, care pot reda forta si tonifierea necesare.

Bustul generos, indicator al diabetului tip 2

Aproape toate femeile viseaza sa aiba sani voluptuosi, insa constatarile oamenilor de stiinta par sa aiba un motiv de nemultumire impotriva acestei dorinte. In urma unui studiu realizat pe 92.000 de femei, s-a aratat ca doamnele care au semnalat un bust proeminent in tinerete au fost de trei ori mai predispuse riscului de a face diabet tip 2.

Pentru a scapa de depunerile de grasime nedorite din zona sanilor, este suficient sa apelati la o dieta sanatoasa, bazata pe fructe si legume, coroborata cu un program special de exercitii fizice destinate tonifierii si intaririi pieptului si partii superioare a spatelui.

Gleznele umflate: posibila infectie sau cheag de sange

Desi aspectul de glezna marita poate fi cauzata de kilogramele in exces, exista situatii cand acest lucru poate semnala o afectiune mult mai grava: o infectie in corp, formarea unui cheag de sange sau un semnal pentru circulatia deficitara a sangelui in organism. Pentru a scapa de aceste nedumeriri, cel mai indicat este sa discutati cu medicul care va identifica exact problema.

Paula Rotaru

Sursa: www.everydayhealth.com

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.