Ingrosare localizata a stratului cornos (stratul cel mai de suprafata al epidermului). Termenul keratoza desemneaza orice crestere a stratului cornos, indiferent de natura sa (bataturi ale degetelor picioarelor, veruci etc.); in acest caz se mai vorbeste si de hiperkeratoza. Termenul keratoza se refera de asemenea si la boli precise, dintre care cele mai importante sunt keratozele pilare, senile si solare.
– Keratoza pilara afecteaza indeosebi adolescentul sub forma unor mici ridicaturi rosietice, aspre ca niste cruste pe maini si pe pulpe. Ea se trateaza prin aplicatii de medicamente keratolitice pe baza de uree sau de acid salicilic.
– Keratoza senila si keratoza solara (sau actinica) sunt leziuni precanceroase avand aspectul unor mici ridicaturi putin aspre, rozalii, cenusii sau maronii, care se intind formand un corn cutanat. Forma solara se dezvolta la subiectii mai tineri expusi ani de zile unor insoriri puternice. Tratamentul consta in distrugerea prin frig (crioterapie), prin curent electric (electrocoagulare) sau cu laser cu dioxid de carbon.
Sinonim: keratoza, keratodermie.