Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Junghi în spate – cauze și tratament

Andrei Cioată; Surse: ncbi.nlm.nih.gov, healthline.com, spine-health.com, thespineandrehabgroup.com
22 aprilie 2024
Share
Junghi în spate – cauze și tratament

Un junghi în spate este adesea descris, după cum și denumirea o spune, ca o senzație bruscă de durere asemănătoare unei înjunghieri, foarte puternică. Acest tip de durere poate imobiliza, de obicei pentru o scurtă perioadă de timp, persoana în poziția în care era atunci când durerea s-a instalat. În egală măsură, un junghi în spate poate fi resimțit și atunci când o persoană încearcă să realizeze o anumită mișcare, de rotație, aplecare spre înainte, într-o parte. Deși durerea poate apărea în orice zonă a spatelui, este mult mai probabil să apară la nivelul coloanei lombare, ca urmare a faptului că această regiune susține cea mai mare greutate și este constant solicitată.

În mod normal, un junghi în spate ar trebui să fie temporar, să nu dureze foarte mult timp. Mai mult decât atât, durerea ar trebui să se amelioreze odată cu odihna și schimbarea poziției. Însă, ca urmare a faptului că apariția unui junghi în spate poate avea drept cauză o mulțime de factori, printre care și anumite afecțiuni medicale sau factori circumstanțiali, manifestările pot să difere semnificativ de la o persoană la alta. Durerea resimțită pare că „ar strânge” zona respectivă, iar acest lucru se întâmplă, de exemplu, în cazul junghiurilor care apar între omoplați sau la nivelul coastelor. În continuare, vor fi prezentate principalele cauze care pot duce la junghi în spate.

Junghi în spate – cauze și factori de risc

Durerea de spate este principala formă de durere musculoscheletică pe care o acuză persoanele, indiferent de categoria de vârstă. Coloana vertebrală este cea care susține și asigură postura, în egală măsură susținând și mare parte din greutatea corpului. Un junghi în spate poate apărea în orice zonă a spatelui, superioară sau inferioară, stângă sau dreaptă, în mijloc, și în mod obișnuit se datorează posturii incorecte sau suprasolicitării coloanei vertebrale. De exemplu, menținerea timp îndelungat a poziției verticale (în picioare) sau șezânde solicită foarte mult zona lombară, inferioară, a coloanei. Din acest motiv, este foarte posibil ca un junghi în spate să apară aici.

Cu toate acestea, un junghi în spate, deși se resimte sub forma unei dureri violente, nu ar trebui să apară în mod constant. O astfel de durere tinde să fie temporară, chiar dacă severă, și dispare la scurt timp după apariție. Este obișnuit ca un junghi în spate să apară de câteva ori într-o zi și să fie îndeajuns de puternic pentru a opri persoana din a-și continua activitatea începută. Totuși, este neobișnuit ca un junghi să dureze mult timp și să nu se amelioreze, de exemplu, prin repaus la pat sau schimbarea poziției care a dus la apariția acestuia. În continuare, vom prezenta câteva dintre principalele cauze care pot sta la baza apariției durerii resimțite sub formă de junghi în spate.

junghi spate, durere spate, cauze, tratament, factori de risc, tensiune musuculara, hernie de disc, endometrioza, afectiuni renale, artrita, afectiuni renale,

Tensiunea musculară

Tensiunea mușchilor paravertebrali și contractura acestora este una dintre cauzele frecvente ale unui junghi în spate. Aceasta poate fi rezultatul menținerii unei poziții inadecvate a corpului, o perioadă lungă de timp, manipulării obiectelor grele, antrenamentelor fizice intense, în special cu greutăți, dormitului într-o poziție care pune presiune asupra coloanei vertebrale. Lucratul la birou, de exemplu, solicită foarte mult coloana vertebrală, iar din acest motiv se recomandă să fie luate pauze periodice, în vederea detensionării mușchilor.

Tratament: odihnă, aplicarea alternativă de comprese cu gheață și comprese calde, masajul terapeutic, dar și exerciții de întindere. Acestea ajută la relaxarea musculaturii tensionata, ameliorarea durerii, reducând riscul de a mai simți senzația de junghi în spate.

Probleme posturale

Dincolo de postura incorectă, care poate pune presiune suplimentară asupra coloanei, așa cum este menținerea poziției aplecate spre înainte și statul prelungit în picioare, menținerea poziției șezânde (turcește, în special), poate fi vorba și despre anomalii ale coloanei. Dintre acestea, se observă că persoanele cu scolioză și lordoză acuză mult mai des senzația de junghi în spate, iar acest lucru s-ar putea datora distribuției alterate a greutății la nivelul coloanei și, în unele cazuri, lipsei tonusului musculaturii paravertebrale. Postura incorectă duce frecvent la junghi în spate.

Tratament: corectarea posturii prin exerciții de kinetoterapie și conștientizarea importanței menținerii unei posturi corecte. Aceste abordări reduc problemele și scad riscul de a mai resimți junghi în spate.

junghi spate, durere spate, cauze, tratament, factori de risc, tensiune musuculara, hernie de disc, endometrioza, afectiuni renale, artrita, afectiuni renale,

Hernia de disc

O hernie de disc apare atunci când materialul din interiorul discului intervertebral, care poartă denumirea de nucleu pulpos, migrează în afara discului. Hernia poate fi secundară fie leziunilor directe (contondente sau penetrante) la nivelul coloanei, fie procesului de degenerescență, adică înaintării în vârstă. În cazul unei hernii, nucleul pulpos poate pune presiune asupra nervilor din zonă, exacerbată cu inițierea anumitor mișcări. Din acest motiv, senzația de junghi în spate este inițiată prin efectuarea anumitor mișcări, care jenează și mai mult nervul, și tinde să dispară cu schimbarea poziției sau evitarea mișcării respective.

Tratament: în funcție de gravitate, tratamentul poate include kinetoterapie și fizioterapie, odihnă, folosirea medicamente antiinflamatoare, injecții epidurale. Dacă simptomele sunt foarte severe, se poate apela la alternative chirurgicale de tratament.

Artrita

Diferite forme de artrită, cum ar fi osteoartrita sau artrita reumatoidă, pot afecta articulațiile de la nivelul coloanei și, astfel, provoca junghi în spate și dureri de spate generalizate. Acesta este și motivul pentru care apariția unui junghi în spate este mult mai frecventă la persoane în vârstă. În caz de artrită, o cauză pentru junghi în spate, fracturile de compresie sunt des întâlnite.

Tratament: vizează în special ameliorarea simptomelor și include administrarea de analgezice, antireumatice, antiinflamatoare, corticoterapie. Se recomandă și inițierea terapiei fizice, însă și fizioterapiei, practicarea de exerciții de întărire a musculaturii în vederea consolidării articulare mult mai eficiente. În cazuri severe, se poate apela la alternative chirurgicale, protezare. Artrita este o cauză relativ comună pentru junghi în spate.

junghi spate, durere spate, cauze, tratament, factori de risc, tensiune musuculara, hernie de disc, endometrioza, afectiuni renale, artrita, afectiuni renale,

Stenoza lombară

Stenoza lombară este o altă posibilă cauză pentru junghi în spate. Definește situația patologică în care coloana lombară se îngustează, ceea ce duce la compresia rădăcinilor nervoase, și chiar a vaselor de sânge, din zonă. De obicei, apare odată cu înaintarea în vârstă, fiind o cauză relativ comună de junghi în spate în rândul persoanelor în vârstă. Alte simptome asociate sunt scăderea amplitudinii de mișcare, rigiditate lombară, amorțeli, furnicături, iar în cazuri severe, pe lângă junghi în spate, pot apărea tulburări urinare și sfincteriene.

Tratament: se recomanda tratament farmacologic pentru simptome, recuperare și reabilitare medicală, iar în unele cazuri se poate ajunge la intervenție chirurgicală, care vizează recalibrarea canalului spinal.

Afecțiuni renale

De exemplu, calculii renali pot duce la apariția unor dureri violente când se deplasează, uneori resimțite sub forma unui junghi în spate. Infecțiile tractului urinar au potențialul de a duce și la dureri care iradiază spre zona lombară. În acest caz, vorbim despre „durerea referită”.

Tratament: în cazul în care un junghi în spate se datorează unei cauze renale, tratamentul se elaborează în funcție de afecțiunea de bază. De cele mai multe ori, implică antibiotice, după ce se identifică, cu certitudine, agentul infecțios.

junghi spate, durere spate, cauze, tratament, factori de risc, tensiune musuculara, hernie de disc, endometrioza, afectiuni renale, artrita, afectiuni renale,

Endometrioza

Endometrioza poate cauza dureri pelvine, care oscilează în intensitate și se manifestă uneori și sub forma unui junghi în spate, în regiunea lombară. Cu toate acestea, sunt prezente simptome mult mai specifice bolii, cum ar fi menstruații abundente, metrorargie.

Tratament: este complex și trebuie individualizat în funcție de particularitățile persoanei care a fost diagnosticată.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.