Jennifer Aniston este una dintre vedetele recunoscute pentru stilul de viata sanatos pe care il are. Actrita are o dieta sanatoasa, bea multa apa, alearga, practica yoga si Barre fitness, dar si spinning. Foloseste zilnic produse cosmetice cu SPF si incearca sa doarma opt ore pe noapte. Un adevarat model, nu?
Ei bine, vedeta a aratat ca are si scapari. Jennifer Aniston a marturisit intr-un interviu ca este dependenta de picaturile de ochi. In urma articolului, actrita a fost contactata de o companie de produse farmaceutice din SUA pentru a-i recomanda sa verifice daca nu cumva are sindromul ochiului uscat. Aniston, care folosea picaturile de ochi de trei ori pe ora, a marturisit ca nu stia ca exista o astfel de conditie care ar putea fi diagnosticata si remediata.
Afectiune deranjanta, dar neglijata
Sindromul ochiului uscat este o afectiune des intalnita, careia insa nu i se acorda prea multa atentie. Doar in SUA se estimeaza ca ar fi in jur de 30 milioane de persoane care sufera de acest sindrom, dintre care doar 16 milioane au primit „oficial” diagnosticul. De altfel, este principalul motiv pentru care americanii ajung la oftalmolog. Problema devine cronica atunci cand ochii nu produc lacrimi in mod corespunzator sau in cazul in care lacrimile nu au compozitia corecta si se evapora prea repede.
Dr. Speranta Schmitzer: „Nicio tumora la nivelul pleoapelor nu doare”
Mai mult nu inseamna mai bine
Simptomele caracteristice acestei conditii sunt arsura, mancarime, usturime, episoade de vedere incetosata, roseata. Sindromul ochiului uscat poate exista „de sine statator” sau legat de o alta afectiune sau de anumite medicamente. De asemenea, purtarea lentilelor de contact creste riscul aparitiei afectiunii. Administrarea excesiva a picaturilor de ochi nu rezolva problema! Acestea sunt eficiente pe termen scurt. Scad roseata si „limpezesc vederea”. Picaturile actioneaza prin constrictia vaselor de sange, ceea ce, pe termen lung, poate determina reducerea fluxul sangvin la nivelul ochilor si poate crea dependenta. De aceea, trebuie mers la medicul specialist pentru un tratament corect. In cazurile usoare, medicii prescriu lacrimi artificiale si suplimente cu Omega-3. Insa in cazurile mai serioase, pot recomanda si anumite medicamente disponibile doar pe baza de prescriptie.