Cancerul pulmonar este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, atat in randul barbatilor, cat si in randul femeilor. Persoanele cu risc crescut de cancer pulmonar (istoric familial, fumat, expunerea la substante toxice) necesita anumite investigatii medicale ce pot diagnostica acest tip de cancer inainte de aparitia simptomelor.
Diagnosticarea timpurie a cancerului pulmonar ajuta la initierea tratamentului mult mai devreme, situatie in care exista o rata de vindecare mult mai mare. Investigatiile medicale pentru cancerul pulmonar sunt indicate in special in cazul persoanelor cu varsta peste 55 de ani si/sau fumatorilor inraiti.
Examenul microbiologic al sputei
Acesta ofera informatii asupra prezentei celulelor canceroase in mucus. Pentru recoltare, este necesar sa respirati adanc, sa tusiti si apoi sa scuipati intr-un recipient mucusul expectorat.
Testele de imagistica
Aceste teste permit vizualizarea unor posibile tumori la nivelul plamanilor, ce pot fi maligne. In plus, acestea ofera posibilitatea de a vizualiza si extinderea lor. Cele mai frecvente teste de imagistica cuprind:
- Radiografia pulmonara utilizeaza radiatii in doze mici pentru a vizualiza plamanii. Este testul de prima intentie atunci cand este necesara diagnosticarea unei afectiuni pulmonare.
- Tomografia computerizata foloseste o doza mare de radiatii X pentru a evidentia dimensiunea si forma cancerului, precum si localizarea. Tomografia computerizata cuprinde si partea superioara a abdomenului si permite evaluarea raspandirii cancerului, cel mai frecvent la nivelul ficatului sau al glandelor suprarenale.
- PET (tomografia prin emisie de pozitroni) foloseste un anumit tip de radiatii, ce permit vizualizarea celulelor canceroase. Acest examen imagistic este necesar pentru a verifica daca masa tumorala prezenta este cancer, precum si localizarea acesteia la nivelul altor organe.
Biopsia
Aceasta presupune indepartarea unor celule de la nivelul plamanilor pentru a fi examinate la microscop si pentru a determina tipul de cancer prezent. Biopsia poate fi efectuata cu ajutorul acului de biopsie sau prin aspirare.
Prevenirea cancerului pulmonar
Bronhoscopia
Acest test presupune indepartarea unei parti mici de tesut prin intermediul unui tub plasat la nivelul plamanilor, pentru a fi examinata.
Toracocenteza
Aceasta necesita introducerea unui ac special in spatiul dintre plamani si peretele toracic pentru a extrage fluid ce, ulterior, este examinat pentru celule canceroase.
Endoscopia
Presupune inserarea unui ac cu ajutorul unui tub cu lumina, denumit endoscop si vizualizarea masei tumorale.
Biopsia deschisa
Aceasta investigatie necesita internare si se efectueaza in sala de operatie. Biopsia deschisa presupune prelevarea unui tesut printr-o taietura la nivelul pieptului. Aceasta procedura necesita anestezie. Dupa biopsie, celulele prelevate sunt trimise la un laborator si examinate cu ajutorul unui microscop pentru a evidentia prezenta cancerului.
In urma diagnosticului de cancer pulmonar, medicul va stabili planul de tratament. Insa, pe langa tratamentul medical propus, este necesar sa gasiti suport psihic din partea familiei si a prietenilor. Acestia va pot ajuta sa treceti mai usor peste un diagnostic de cancer pulmonar, insa si pentru a trece mai usor peste tratament, indiferent ca este vorba despre radio- sau chimioterapie, interventie chirurgicala sau alte metode.