Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Intoxicatiile si infectiile alimentare

Dr. Laura-Margareta Bara, medic medicina sportiva, consultant nutritie
1 august 2022
Share
Intoxicatiile si infectiile alimentare

In fiecare an, numarul infectiilor alimentare creste, multe dintre ele necesitand spitalizare. Ele pot fi virale, bacteriene, parazitare. Salmonella ramane insa prima cauza de toxiinfectie alimentara de origine bacteriana, urmata de Camphilobacter si Listeria.

Agentii patogeni responsabili de toxiinfectiile alimentare sunt cunoscuti pentru faptul ca se ascund in anumite alimente. Asfel, cea mai buna metoda profilactica este sa aveti grija ce mancati.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Salmonella in alimentele crude

Infectiile cu Salmonella sunt date de bacteria numita Salmonella (non tifica) si se manifesta dupa o perioada de incubatie intre 8 si 48 de ore. Simptome: diaree, dureri de cap, dureri abdominale, greata, voma, febra. Alimentele contaminate pot fi: carne, mezeluri, oua si produse care contin oua (maioneza, prajituri, sosuri), produse lactate, peste si fructe de mare. Este vorba in general de alimentele consumate crude sau insuficient preparate termic.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid, care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Infectia cu Camphilobacter

Infectiile cu Camphilobacter sunt date de bacteria Camphilobacter jejuni si problemele incep sa apara dupa o incubatie de 2 pana la 5 zile. Bolnavul prezinta simptome precum diaree, dureri abdominale, voma sau febra. In cazuri rare pot aparea si complicatii mai severe. Bacteria poate fi prezenta in carnea de pui sau de porc, mai ales daca este insuficient preparata termic. Dar poate, de asemnea, sa fie vorba de lapte sau apa. Exista si posibilitatea transimiterii prin contactul cu animalele. Listerioza este o infectie bacteriana data de Listeria monocytogenes. Principalele semne de contaminare sunt meningita, septicemia si avortul la femeia insarcinata. Alimentele implicate pot fi: branzeturi din lapte crud, peste afumat si anumite mezeluri cum sunt pateuri, jumari si produse care contin gelatina.

Botulismul. Atentie la conserve!

Botulismul este o inoxicatie prin toxina emisa de bacteria Clostridium botulinicum. Primele simptome apar in general la 12- 36 ore dupa infectie. Bacteria atinge nervii cranieni si duce la paralizie. Simptomele infectiei sunt: probleme vizuale, uscaciunea gurii, paralizie, voma, constipatie sau, din contra, diaree. Alimentele in cauza: conservele, atentie la cele cu capacul bombat, mezeluri crude, peste.

Brucelloza in produsele lactate

Brucelloza este o zoonoza data de bacteria din genul Brucella. Durata incubatiei poate dura de la cateva zile la cateva luni.
Bolnavul manifesta febra, dureri de cap, dureri difuze, oboseala, transpiratii. Bacteria poate contamina branza proaspata, laptele de capra sau oaie sau poate fi luata la contactul cu animalele.

Echerichia coli, periculoasa pentru copii

Despre infectia cu Echerichia coli producatoare de enterotoxine s-a vorbit pentru prima data in Statele Unite in 1982, unde a provocat o epidemie de diaree sangvinolenta dupa consumul de hamburgeri contaminati. Durata incubatiei este de 3 zile, iar semnele infectarii sunt diareea banala sau, cel mai adesea, colita hemoragica. Aceasta din urma poate fi periculoasa la copii si la persoanele in varsta (poate da sechele renale sau chiar deces).
Alimentele periculoase pot fi carnea de vita, de caprioara, de cal, de capra, laptele nepasteurizat, sucul de fructe sau de legume crude.

Intoxicatiile si infectiile alimentare

Stafilococul auriu

Intoxicatia cu Stafilococ Aureus (stafilococul auriu) apare prin ingestia de toxine stafilococice si se manifesta dupa o perioada de incubatie scurta de 2- 4 ore. Simptomele sunt: greata, varsaturi, dureri abdominale si diaree. Contaminarea alimentelor se face prin intermediul unei persoane infectate (pot fi persoanele care gatesc si care au rinofaringita sau panaritiu la degetele mainii sau alte manifestari de stafilococie cutanata). De asemenea, alimentele devin toxice daca sunt lasate la temperatura ambianta mai multe ore, astfel incat toxina sa se multiplice. Ne referim aici la sandwich-uri, salate, produse de patiserie, carne transata etc. Consumarea anumitor produse lactate crude (lapte, branzeturi) pot de asemenea sa fie implicate.

Infectiile cu stafilococ: simptome si cauze

Slabiti prea mult? Puteti avea tenie!

Tenia este un parazit al tubului digestiv, cu o incubatie de 2-3 luni. Uneori nu exista nici un simptom al contaminarii cu tenie, insa pot aparea anumite tulburari digestive. Cel mai adesea, semnul principal este scaderea in greutate. Alimentul incriminat este carnea de vita cruda sau insuficient preparata termic.

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este determinata de un parazit care in mod normal afecteaza pisicile. Simptome: febra moderata, dureri cervicale, eruptii cutanate. La femeile insarcinate si persoanele cu imunitatea compromisa, aceasta infectie poate fi extrem de grava. Alimentele implicate sunt: oul si carnea (in special cea de oaie). Infectii de origine alimentara sunt si hepatita A, holera sau febra tifoida.

Fiti precauti pentru a evita riscurile de infectii alimentare!

Este foarte important sa se mentina si sa se imbunatateasca reteaua de supraveghere a acestor maladii, pentru evitarea epidemiilor. Controlul sanitar in lanturile alimentare este esential. Ce puteti face dumneavoastra? Sa fiti putin precauti: buna conservare si pastrare a alimentelor la rece, consumul lor in functie de termenul de valabilitate, spalarea cu multa atentie a fructelor si legumelor, a carnii si oualelor (acestea pot fi spalate cu putin detergent de vase si apoi sterse cu putin otet inainte de a fi sparte si preparate), alimetele trebuie bine preparate termic. Trebuie sa fiti vigilenti, pentru a manca fara riscuri.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.