Revista care te menține sănătos

Alergii și intoleranțe

Intoleranta la lactoza

6 ianuarie 2010
Share

Un erudit in antropologie afirma: „Capacitatea de a consuma lapte este trasatura cea mai avantajoasa, ce a evoluat la omul european in trecutul recent”. Lactoza este un principiu alimentar din categoria zaharurilor. Este de fapt un dizaharid alcatuit dintr-o molecula de glucoza si una de galactoza.

Exista mai multe dizaharide, si anume: maltoza, sucroza, trehaloza, cu care omul are contact, dar lactoza este particulara prin faptul ca provine din lapte.

Excesul de lactoza retine apa in intestin

Intoleranta la lactoza traduce expresia clinica a unui disconfort digestiv aparut dupa consumul acesteia. Lactoza este degradata de catre o enzima numita lactaza, ce se afla in perisorii microscopici, microvilii, ce alcatuiesc o margine la nivelul celulei intestinale. Deficitul acestei enzime apare natural la mamiferele adulte (la om, dupa circa 4 ani, scade la 10% din activitatea initiala) si duce la absenta metabolizarii lactozei. Excesul de lactoza poate depasi capacitatea bacteriilor de degradare. Apare astfel si un efect osmotic ce retine apa in intestin, fenomen ce provoaca scaune moi, diareice.

50% din populatia balcanica prezinta deficit de lactaza

In Balcani se apreciaza ca aproximativ 50% dintre adulti prezinta deficit de lactaza. Se pare ca circa 70% din populatia globului are deficit de lactaza, ceea ce face ca acesta sa fie normalul, desi cifra este in scadere. Totusi, nu toate persoanele dezvolta simptome. Majoritatea au maldigestie asimptomatica si in niciun caz malnutritie.

Manifestari clinice ale intolerantei la lactoza

Laptele a ajuns sa fie un etalon de dieta normala si sanatoasa. Aceasta obisnuinta a dus la confuzii istorice. In momentul introducerii programelor internationale de preventie a malnutritiei, copiii africani si asiatici nu tolerau laptele praf (preparat absolut normal pentru europeni si nord americanii albi), fapt pus pe seama necunoasterii modului de preparare, pana cand explicatia stiintifica s-a impus. Clinic se manifesta prin dureri abdominale sub forma de crampa, borborisme (zgomote hidro-aerice), flatulenta si scaune diareice acide explozive, simptome care apar cu o intarziere de circa 60-180 de minute de la ingestie. Acest tablou poate fi reprodus prin ingestia de 250-300 ml lapte dulce dupa un post de circa 12 ore.

Simptomele intolerantei dispar cand se elimina produsele ce contin lactoza

Valoare de test diagnostic pozitiv are si faptul ca simptomele dispar odata cu eliminarea din dieta a alimentelor ce contin lactoza. Bilantul medical poate cuprinde testul respirator la lactoza in care pacientul ingereaza 50 g lactoza pe stomacul gol, masurandu-se in aer hidrogenul si metanul. O crestere a acestor gaze semnaleaza deficitul de lactaza. La copii se poate face testul aciditatii scaunului, preferat pentru simplitate. Uneori este necesara biopsia intestinala care sa ateste atrofierea microvililor. Acest aspect este caracteristic unor cauze secundare de deficit de lactaza, care sunt boli in sine: intoleranta la gluten, boala Crohn, enterita de iradiere, sindromul de intestin scurt, parazitozele intestinale. Exista unele deficite tranzitorii de lactaza, in diareile acute, dar care nu apuca sa se manifeste ca intoleranta la lactoza.

Care este tratamentul intolerantei la lactoza?

Tratamentul intolerantei la lactoza vizeaza eliminarea din dieta a preparatelor ce contin lactoza, in primul rand laptele dulce. Lactoza contin si produse ca smantana, inghetata si produse industriale ce au lapte praf sau zer. In general, produsele dietetice sarace in grasimi sunt bogate in lactoza. Untul, iaurtul, branzeturile fermentate sau laptele coagulat prin procedee clasice, utilizand populatii bacteriene ce contin lactaza sau separă zerul, contin putina lactoza.
De asemenea, se pot folosi preparate medicamentoase ce contin enzima deficitara, lactaza (mai putin raspandite la noi in tara) sau, in cazul unor cauze tranzitorii acute, cum ar fi administrarea de antibiotice sau sindroame diareice de alta natura, se pot folosi probioticele (preparate ce contin microbi saprofiti, benefici florei intestinale).

Preparatele fara lactoza au diverse marcaje in functie de tara. Este bine sa cititi etichetele produselor cumparate, indiferent unde va aflati.

Dr. Marian Zota,
Medic specialist gastroenterologie,
Centrul Medical MEDAS,
www.med-as.ro,
Call Center: 021/92.32

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.