Boala celiaca sau intoleranta la gluten este considerata o afectiune a sistemului imunitar, patogeneza fiind determinata de ingestia glutenului alimentar. In consecinta, apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara.
Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientilor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor. Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar studiile paraclinice si clinice din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Risc crescut de a dezvolta boala au persoanele cu o ruda de gradul I cu boala celiaca. Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa alterari la nivelul intestinului subtire in cazul persoanelor predispuse genetic.
Intoleranta la gluten, simptome specifice
Simptomele caracteristice bolii celiace apar ca urmare a leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului. Difera de la un caz la altul, de la simptome usoare care trec deseori neobservate la simptome si complicatii severe care altereaza calitatea vietii. Cele care apar si dispar la un anumit interval de timp sunt:
- Balonare abdominala, meteorism, disconfort abdominal, cauzate de maldigestia alimentelor la nivelul intestinului subtire si al colonului (intestinul gros).
- Scaun anormal, de obicei diareic, apos, deschis la culoare. Scaunul contine o cantitate mare de lipide (grasimi) si are un aspect lucios, stralucitor, fiind de asemenea foarte aderent de vasul de toaleta.
- Scaderea in greutate, in ciuda unui apetit normal, este mai importanta mai ales in randul copiilor care, din cauza tulburarilor de digestie si absorbtie, pot dezvolta subnutritie/malnutritie cu intarziere psiho-somatica.
- Oboseala si astenia fizica sunt rezultatul slabei absorbtii de nutrienti de la nivelul intestinului, in special a deficitului de absorbtie a fierului care cauzeaza anemie (mai ales la adulti).
- Varsaturile care apar la un anumit interval de la ingestia glutenului sunt mai frecvent intalnite in randul copiilor.
- Ca urmare a scaderii absorbtiei calciului din lumenul intestinal, se poate ajunge la osteoporoza.
- Infertilitate feminina si amenoree (absenta menstruatiei), situatie ce necesita un consult interdisciplinar gastroenterolog – endocrinolog.
- Pubertatea este deseori tardiva.
- Apar tulburari de memorie, atentie si concentrare, tulburari de ordin psihic, precum iritabilitatea la copii si depresia la adulti.
Diagnosticul este confirmat de efectuarea unei endoscopii digestive superioare cu biopsii ale intestinului subtire. Ingerarea alimentelor care contin gluten declanseaza apoi diferite reactii imune ce cauzeaza leziunile intestinale caracteristice bolii – atrofia vililor intestinali. Aceste leziuni determina tulburari de digestie si absorbtie (maldigestie, malabsorbtie).
Alimente fara gluten
- Painea preparata cu faina de fasole, hrisca, naut, porumb, in, mei, mazare si cartofi, orez, castane, mamaliga;
- Paste preparate din faina de porumb, cartofi, orez si soia;
- Biscuiti din soia;
- Praf de copt (fara faina de grau);
- Sosuri fara faina cu gluten;
- Amidon si sirop de porumb, floricele de porumb;
- Fructe proaspete sau uscate, legume proaspete sau conservate fara gluten;
- Muraturi;
- Sare, piper negru, verdeturi, otet balsamic, maioneza;
- Lapte, branzeturi fara conservanti, iaurt fara cereale;
- Peste, fructe de mare, carne si produse din carne, oua, fasole, mazare, linte, migdale, nuci, arahide, unt de arahide, seminte de floarea-soarelui, susan si mac, supe fara grau, orz, secara, unt, untura, margarina, inghetata de fructe, ciocolata, lapte de cacao, bomboane, miere, jeleuri;
- Ceai si cafea (ness decofeinizat);
- Bauturi carbogazoase sau din fructe naturale, coniac, sampanie, rom, vin alb sau rosu.
Sfatul specialistului
Acum stiti ce simptome specifice are intoleranta la gluten. Retineti, in prezenta unui sindrom diareic cronic/sindrom de malabsorbtie, in special de grasimi, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul gastroenterolog care ii va recomanda o serie de teste sangvine, endoscopie digestiva superioara si alte teste care sa stabileasca diagnosticul si prognosticul bolii. Dupa etapa diagnosticului, vor urma intalniri de reevaluare cu medicul curant. Pacientul trebuie sa fie constient ca dieta fara gluten poate remite boala pe termen lung.