Revista care te menține sănătos

Interviu

Interviu Prof. Dr. Florin Mihaltan

5 septembrie 2017
Share

„Medicina este singura profesie cu o noblete imposibil de regasit in orice alta meserie”

Prof. Dr. Florin Mihaltan

Cu siguranta cei mai multi dintre fumatori l-au vazut la televizor sau au citit despre Prof. Dr. Florin Mihaltan, pneumolog, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, vicepresedintele Asociatiei „Aer Pur” si medicul care a pus bazele primului cabinet anti-fumat din Romania, in anul 1996.

Farmacia Ta a stat de vorba cu medicul care, pe langa talent si perseverenta, a pus mai presus de toate dragostea pentru semeni: „a aduce bine in viata celorlalti, a face sa dispara durerea este darul nostru, al medicilor – acesta este de neegalat”.

Farmacia Ta: Cum ati descrie medicina ca profesie?

Prof. Dr. Florin Mihaltan: Medicina de acum si medicina de altadata au definitii diferite. In trecut, era o stiinta bazata pe anamneza, pe identificarea simptomelor, pe flerul clinic. In prezent, a devenit mult mai „impersonala”. Multi medici din actuala generatie asteapta poate de la tehnologie cele mai multe raspunsuri. Astfel, ei nu iau in calcul propriile „simtiri”. Nu ar trebui sa uitam ca observarea, chiar aprofundarea notiunilor de psihologie, ne permit apropierea si identificarea trairilor pacientului. Este un „pacat” pe care l-am copiat din Occident si al carui tribut il vom plati curand.

Farmacia Ta: Expresia „un stil de viata sanatos” este din ce in ce mai prezenta in vocabularul nostru. Ce sfaturi oferiti in acest sens?

Prof. Dr. Florin Mihaltan: Pneumologul din mine remarca de fiecare data, prin prisma specialitatii, cum ne agravam batranetile prin acumularea „pacatelor” tineretii. Primul lucru care nu ne lasa sa ducem o viata sanatoasa este tabagismul in toate variantele sale: fumat activ sau pasiv. Dreptul de a respira un aer curat se interpreteaza in Romania ca un atentat la „pudoarea” fumatorului. Dreptul de a respira aer curat inseamna si evitarea poluarii, un alt vis care este departe de a fi implinit in tara noastra, dupa defrisarile masive din ultimii 20 de ani si dupa reducerea „plamanilor verzi” ai oraselor. Poate ca ar trebui sa exersam si sa dezvoltam fiecare dintre noi doua trasaturi: luptatori activi impotriva tabagismului ca fenomen si sustinatori ai ecologiei in adevaratul sens al cuvantului.

Farmacia Ta: Se vorbeste de multe ori despre o obiectivitate pana la dezumanizare „ceruta” de medicina pentru a putea face fata ca practicant. Care este parerea dumneavoastra?

Prof. Dr. Florin Mihaltan: Practicarea medicinei in Romania cere obiectivitate si rezistenta la presiunea pe care o exercita sistemul, pacientii si colegii. De aici pana la capcana dezumanizarii este un pas pe care, din nefericire, unii confrati il traverseaza usor. Cum reusesc? Prin tratarea personalului medical ca pe niste „muncitori sanitari”, prin plasarea medicilor intre pacientii nemultumiti de lipsurile din sistemul medical cu neajunsurile sale si lipsa unei strategii coerente pe termen lung.

Farmacia Ta: Ce v-a determinat sa alegeti aceasta ramura a medicinei, si nu o alta?

Prof. Dr. Florin Mihaltan: A fost un joc al intamplarii si o actiune premeditata concomitent. In perioada in care eram elev, tatal meu suferea de emfizem pulmonar (boala care produce alterarea respiratiei si reduce capacitatea de efort fizic), fiind fumator pasiv ani de zile la birou. Noptile erau un chin cand il auzeam tusind permanent din camera alaturata. Ulterior, am avut ocazia sa ma inscriu la un examen pe cercetare la Institutul National de Pneumologie „Marius Nasta” si, de aici, a inceput saga mea in specialitate.

Farmacia Ta: In ce directie credeti ca se indreapta sistemul sanitar romanesc?

Prof. Dr. Florin Mihaltan: Sistemul sanitar romanesc incearca sa copieze modele din alte tari. Cu cei peste 17 ministri ai sanatatii din ultimii 21 de ani, din nefericire nu se pot elabora strategii pe termen lung. Pe de alta parte, cand ai un buget mic ani la rand, este greu sa ai optiuni coerente si, astfel, apasam cand pedala terapie, cand pedala preventie, dar fondurile insuficiente nu ne permit sa fim si eficienti.

Farmacia Ta: Care considerati ca sunt principalele amenintari cu care se confrunta o persoana din punct de vedere al conservarii starii de sanatate?

Prof. Dr. Florin Mihaltan: Inca din momentul nasterii, un individ se intalneste cu multe amenintari de-a lungul vietii. Stresul poate aparea sub diverse forme. Daca la cel al bolii potentiale se adauga si cel al lipsei de fonduri pentru a-ti asigura o terapie zilnica, atunci se ajunge usor la drame. Exista si stresul spitalului, al lipsei unor conditii decente de ingrijire si, uneori, al lipsei suportului familial. De aici pana la pierderea respectului fata de halatul alb, dar si fata de propria persoana, este un alt pas care, in aceasta perioada plina de privatiuni, este din ce in ce mai vizibil.

Farmacia Ta: Intr-un context al pierderii valorilor, oamenii par sa isi piarda respectul fata de institutiile medicale. Cum resimtiti acest lucru?

Prof. Dr. Florin Mihaltan: Este un aspect acutizat de perioada pe care o traim, cu variatiuni pe aceeasi tema. Medicii sunt perceputi in continuare drept „marii corupti” ai acestei societati. Asa-zisul act medical conditionat a devenit astfel in ochii pacientilor o banalitate. Nimeni nu se intreaba insa cati dintre acesti medici sau asistente nu numai ca nu baga mana in buzunarul pacientilor, dar incearca ei insisi sa-i sprijine material. Astfel, ei pot depasi impactul indus de suferinta imediata si de vidul financiar resimtit din plin in veniturile familiei acestora. Pe de alta parte, relatia pacient-medic s-a bagatelizat si din vina noastra, a halatelor albe, cum imi relata recent un bolnav dupa ce a trait o astfel de experienta.

Farmacia Ta: Care este principala satisfactie si, totodata, nemultumire oferita de profesia de medic?

Prof. Dr. Florin Mihaltan: Satisfactiile sunt, in ciuda privatiunilor, foarte numeroase. Pentru mine, o multumire sufleteasca insemnata este oferita de aducerea de noi pacienti de catre pacientii mai vechi. Acestia vin la mine uneori dupa multi ani, spunand ca le-am salvat viata. Au pastrat increderea in mine toti acesti ani. O incantare perpetua sufleteasca este data si de fostii studenti sau rezidenti pe care ii vad luandu-si zborul, revenind apoi, iar si iar, pentru a rememora cu placere momentele traite impreuna in procesul lor de formare.

Farmacia Ta: Daca ar trebui sa alegeti din nou meseria, ati opta tot pentru medicina?

Prof. Dr. Florin Mihaltan: Intotdeauna as alege medicina. Este singura profesie cu o noblete  imposibil de regasit in orice alta meserie. Medicina iti permite sa progresezi odata cu omul din fata ta – acesta este unic, acumuland practic suferintele tuturor generatiilor anterioare. Uneori, o vorba buna si blanda este suficienta pentru a-i alina suferinta. Cei care doresc sa urmeze acest drum au multe de patimit. Aceasta perioada are un pericol in plus pentru medicina romanesca, existand oferta tentanta a targurilor de joburi, mirajul altor tari. A aduce bine in viata celorlalti, a face sa dispara durerea este insa darul nostru, al medicilor – acesta este de neegalat.

Interviu: Irina Chelarescu

Foto: Sabina Ghiormescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.