Miopia este un viciu de refractie care se manifesta prin vederea neclara la distanta. Cauzele care pot duce la aparitia miopiei sunt: axul globului ocular mai mare; curbura corneei mai accentuata; modificarile aparute in structura cristalinului.
Miopia se poate clasifica in:
- Miopie simpla (miopia scolarului), care apare la varsta de 7-10 ani, avand o evolutie progresiva pana la varsta de 18-20 de ani, cand se stabilizeaza. Acest tip de miopie nu se insoteste de modificari la nivelul globului ocular. Miopia simpla este determinata genetic.
- Miopie degenerativa, reprezentand 2-3% dintre miopi. Aceasta este produsa de cresterea excesiva a axului globului ocular, progresand pana la -20, -30 dioptrii si antrenand modificari in structurile globului ocular.
Scaderea vederii cauzata de miopie poate fi contracarata prin prescrierea si purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact. Conditia este ca pacientul sa fie motivat, miopia stabila in ultimii doi-trei ani si sa nu aiba nicio contraindicatie pentru interventie.
Tratamentul miopiei poate fi optic sau chirurgical
- 1.Corectia optica
Se poate realiza cu ochelari sau cu lentile de contact. Lentilele pentru corectia miopiei sunt lentile divergente. Cele de contact au avantajul ca sunt asezate direct pe ochi (atu din punct de vedere estetic), elimina efectul de micsorare a imaginilor si aberatiile de sfericitate (apar atunci cand razele de lumina nu sunt reflectate in acelasi punct), pastrand un camp vizual aproape de normal.
- Corectia chirurgicala
Se efectueaza dupa varsta de 18-20 de ani, in momentul in care miopia s-a stabilizat in ultimii doi ani. Se poate realiza prin utilizarea laserului cu excimeri sau a implantelor refractive. Chirurgia refractiva depinde de grosimea corneei, tipul de aparat utilizat si de experienta chirurgului. Tipurile de interventii cu laser excimer pot fi: PRK, LASIK/LASEK. Laserul excimer emite lumina in spectrul ultraviolet, iar cu un astfel de fascicul de lumina se ajunge la cornee.
- PRK (Keratectomia fotorefractiva) consta in indepartarea epiteliului cornean si aplicarea laserului. Practic, se modeleaza corneea si se aplica, pe suprafata ei, laserul.
- LASIK/LASEK consta in aplicarea de laser dupa realizarea unui flap (capacel in tesutul cornean), repozitionat dupa incetarea actiunii laserului. Metoda este indicata persoanelor peste 18 ani, cu miopii mai mici de -10 dioptrii. LASEK este indicata pacientilor care au corneea foarte subtire, avand, in consecinta, contraindicatie pentru LASIK.
Miopiile cu grosimi corneene mai mici de 460 de microni au ca metode de rezolvare chirurgicala utilizarea inelelor intracorneene (INTACS) sau a implantelor refractive plasate fie in fata irisului, fie intre iris si cristalinul natural, ori in sacul cristalinian dupa inlocuirea cristalinului natural. Orice interventie se face numai dupa un consult oftalmologic complet, pentru a evita (minimaliza) pe cat posibil complicatiile postoperatorii.
Ce avantaje prezinta interventiile cu laser?
- Durata redusa a interventiei;
- Se realizeaza ambulatoriu (nu necesita spitalizare);
- Anestezia este locala (topica);
- Recuperarea este rapida.
Orice interventie chirurgicala, oricat de simpla ar fi, se poate insoti si de complicatii de care pacientul este informat preoperator. Chiar daca miopia nu poate fi vindecata, tratamentul acesteia duce la stabilirea unei vederi normale sau aproape normale.
Dr. Speranta Schmitzer
Medic primar oftalmologie
Clinica OFTALMESTET
[email protected]; tel.: 021.322.8245