PDW (lățimea distribuției plachetare/trombocitare) oferă informații suplimentare privitoare la trombocite, celule implicate în coagularea sângelui, oprirea sângerării, imunitate și inflamație. Cu alte cuvinte, prin PDW se măsoară variația în dimensiune a trombocitelor, iar rezultatul este relevant în contextul anumitor afecțiuni care afectează numărul trombocitelor, trombocitoză și trombocitopenie (creșterea, respectiv scăderea numărului lor). Trombocitele tinere sunt în mod obișnuit mai mari decât cele bătrâne, care circulă în sânge. Volumul trombocitar mediu (VTM) este parametrul hematologic care măsoară dimensiunea medie a trombocitelor aflate în sânge.
Lățimea distribuției plachetare reflectă cât de uniforme sunt trombocitele ca dimensiune. Drept urmare, o PDW normală indică faptul că trombocitele au aproximativ aceeași dimensiune, care este de aproximativ 2-3 μm. PDW crescut indică faptul că dimensiunea trombocitelor variază, fenomen întâlnit în anumite patologii inflamatorii, autoimune și infecțioase. Este important de reținut faptul că, în momentul activării, adică atunci când este necesară îndeplinirea funcțiilor, trombocitele cresc în dimensiuni, ducând la alterări ale distribuției plachetare normale. În cele din urmă, importanța clinică a PDW scăzut nu este cunoscută, dar pot apărea astfel de valori.
Ce înseamnă PDW scăzut?
Prin PDW scăzut se înțelege fenomenul prin care dimensiunea trombocitelor este aproximativ aceeași. În mod normal, acest lucru este de dorit, deoarece indică faptul că nu există niciun fel de proces inflamator sau infecțios în organism, care să ducă la creșterea reactivității plachetelor sanguine. Cu toate acestea, PDW scăzut ar putea ridica suspiciunea faptului că un mare procent din trombocitele din sânge sunt vechi (au dimensiuni mici) sau că măduva osoasă produce mai puține trombocite (care ar avea dimensiuni mai mari) decât în mod obișnuit. Scăderea lărgimii de distribuție a trombocitelor se traduce printr-un dezechilibru între sinteză și moartea celulară.
În sânge, trombocitele îndeplinesc o gamă variată de funcții. Durata medie de viață a celulelor este de aproximativ 7-10 zile. Pentru a se menține în limite normale, apoptoza (moartea celulară programată) este echilibrată prin biosinteza de trombocite din megacariocite la nivelul măduvei osoase. În astfel de condiții, PDW se menține în limitele fiziologice, anume 40-60% (procente) sau 9-11 (unități). Valorile pot varia sensibil de la un laborator la altul. În cazul specific în care o persoană se confruntă cu PDW scăzut, poate însemna doar două lucruri: fie trombocitele sunt folosite în mod exacerbat, în vederea îndeplinirii funcțiilor, fie nu se mai produc în ritm normal.
PDW scăzut – posibile cauze
Pe lângă PDW, mai există un alt parametru care descrie activitatea trombocitelor, VTM, numit și volum trombocitar mediu. Acesta este un indice al trombocitelor activate, fiind într-o strânsă asociere cu stările inflamatorii. În mod obișnuit, PDW este un parametru care indică variații în dimensiunea trombocitelor, util pentru a diagnostica, diferențial, trombocitopenia (situațiile în care numărul de trombocite scade sub valoarea normală). Studii recente arată că atât VTM, cât și PDW, pot fi importanți biomarkeri predictivi ai prognosticului anumitor boli sau al anumitor tipuri de cancere, cum ar fi cancerul gastric, colorectal, bolilor pulmonare și cardiovasculare.
Cu toate acestea, importanța clinică a PDW scăzut nu este pe deplin cunoscută. În mod obișnuit, PDW scăzut ar trebui corelat și cu alte rezultate ale hemoleucogramei, cum este numărul efectiv de trombocite, timpul de coagulare și altele. PDW scăzut se înregistrează când valoarea efectivă se află sub 40% sau sub 9 unități. În cele mai multe cazuri nu se observă PDW scăzut izolat, ci în asociere cu alți parametri hematologici. Posibilele cauze pentru PDW scăzut ar putea fi, spre exemplu, aplazia medulară, insuficiența medulară, hipotiroidismul sau infecția cu HIV. Aceste patologii ar putea duce la alterări în biosinteza de noi plachete, respectiv la PDW scăzut.
Totuși, de cele mai multe ori PDW scăzut, chiar sub limita inferioară, înseamnă că trombocitele au dimensiuni uniforme, exact cum ar trebui. Nu există forme circulante reactive care să susțină un proces inflamator sau să promoveze răspunsul imunitar aberant. Pe de altă parte, ar putea fi probabilă și situația în care măduva hematogenă nu mai produce eficient trombocite. În schimb, acest lucru ar însemna că majoritatea rezultatelor hemoleucogramei ar trebui să indice o scădere drastică a tuturor elementelor figurate ale sângelui, nu doar a trombocitelor. Prin urmare, nu ar apărea doar PDW scăzut, ci și alte valori scăzute înregistrate pe hemoleucograma realizată.
Uneori, în timpul investigației, trombocitele agregă (se lipesc) una de cealaltă, aparatul folosit putând da rezultate false, adică PDW scăzut, deoarece va interpreta proba ca fiind formată din trombocite mai mari. Deoarece diferențele între dimensiunile trombocitelor vor fi mici, celulele fiind relativ uniforme, rezultatul va fi PDW scăzut. În mod obișnuit, PDW scăzut nu are valoare de diagnostic și nici valoare predictivă, așa cum, de exemplu, o are creșterea acestui parametru. Totuși, în cazul în care PDW scăzut este asociat cu alterările altor parametri investigați, ar putea fi necesare investigații suplimentare, deoarece se ridică suspiciunea unor probleme medicale.
PDW scăzut – impact asupra sănătății
După cum s-a menționat, PDW scăzut nu are valoare clinică relevantă. Cu toate acestea, studii recente au demonstrat rolul trombocitelor în progresia cancerului și riscul de metastazare. Spre exemplu, numărul crescut de trombocite promovează creșterea celulelor tumorale, proliferarea acestora, angiogeneza tumorală și invazia altor organe. De fapt, creșterea numărului de plachete sanguine se asociază cu un prognostic nefavorabil pentru diferite tipuri de cancer, cum ar fi cel pancreatic, colorectal, gastric, endometrial, ovarian, colorectal. Numărul total de trombocite va fi determinat de echilibrul dintre rata de producție la nivelul măduvei și consumul de plachete.
Studiile indică faptul că PDW scăzut poate fi asociat cu vârsta înaintată, în contextul unei boli, a prezenței antigenului carcinoembrionar (CEA; care crește în anumite tipuri de cancere), însă și cu stadiul avansat al tumorii și cu riscul de metastazare. În cancerul gastric a fost observat și faptul că persoanele cu PDW scăzut au o rată de supraviețuire mai mică. Alte studii indică, mai mult decât atât, că PDW scăzut se asociază cu un prognostic nefavorabil general, indiferent de tipul de afecțiune malignă. Totuși, nu se cunosc pe deplin mecanismele care ar susține lucrurile acestea, și sunt necesare investigații suplimentare pentru a fundamenta relația cauză – efect.
Așadar, PDW scăzut nu are relevanță clinică, de diagnostic și predicție, la fel de mare cum are PDW ridicat. Există o gamă variată de studii care susțin că trombocitoza dictează un prognostic nefavorabil și reflectă un comportament tumoral deosebit de agresiv mai ales în mezoteliomul malign, cancerului de col uterin și cancerul de colon. Scăderea valorii PDW prezice, pe de altă parte, un prognostic nefavorabil într-un număr mai mic de cancere, cum ar fi cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC), cancerul gastric, mai ales în urma rezecției chirurgicale. Totuși, dat fiind faptul că aceste celule cresc riscul de metastazare, este mai periculoasă creșterea PDW.
sursă foto: shutterstock.com