Probabil nu există persoană care să nu fi simțit, măcar o dată, înțepături la inimă. Foarte multe situații circumstanțiale, cum ar fi stresul, emoțiile puternice sau efortul fizic intens, pot duce la apariția acestui simptom. Totuși, deseori vorbim despre înțepături la inimă care se manifestă o perioadă scurtă de timp și, în general, apar rar. În schimb, dacă o persoană se confruntă frecvent cu acest simptom, ba chiar de mai multe ori în aceeași zi, iar înțepăturile nu dispar la scurt timp după ce apar, ar putea fi vorba despre afecțiuni mult mai severe. Din acest motiv, indiferent de manifestare și frecvență, întotdeauna se recomandă consultul de rutină, la un medic cardiolog.
Înțepături la inimă – cum se simt?
Cele mai multe înțepături la inimă se simt exact sub forma unei înțepături, în partea superioară stângă, în spațiul V intercostal (unde se localizează anatomic inima). Durerea resimțită este, de cele mai multe ori, de scurtă durată, uneori intensă, în zona în care este localizată inima. Acest tip de durere nu iradiază spre alte zone ale pieptului, ci este strict limitată la nivelul inimii. Mai există și situații în care aceste înțepături la inimă devin mai intense atunci când persoana inspiră profund, și, astfel, are tendința de avea respirații scurte, sincopate, pe durata înțepăturilor, astfel încât durerea să nu se exacerbeze. În cazuri severe, înțepăturile sunt însoțite și de alte simptome.
Înțepături la inimă – posibile cauze medicale
Persoanele care se confruntă frecvent cu înțepături la inimă ar trebui să aibă în vedere faptul că există posibilitatea ca principala cauză să nu fie neapărat o patologie cardiacă. Chiar dacă foarte des se confirmă existența unui proces patologic la nivelul inimii sau chiar un stadiu premergător al acesteia, uneori poate fi vorba despre patologii de natură gastrointestinală și despre patologii la nivelul mușchilor sau oaselor de la nivelul peretelui toracic. Anumite afecțiuni pulmonare ar putea, de asemenea, cauza înțepături la inimă, frecvent ca parte a fenomenului de durere referită (durere care apare într-un loc, dar iradiază în alt loc). Iată care sunt cele mai frecvente cauze:
Bolile coronariene ischemice
Deseori, persoanele se confruntă cu înțepături la inimă din cauza blocajelor localizate la nivelul vaselor de sânge ale inimii. Acest blocaj reduce fluxul de sânge și, astfel, aportul de oxigen, iar ulterior apar și înțepăturile. De fapt, mai mult decât a fi vorba despre un blocaj semnificativ, se pare că este vorba despre spasmul vaselor de sânge, ajungându-se, așadar, la strangularea (însă tranzitorie) a acestuia. Angina vasospastică este o afecțiune de care foarte multe persoane, însă mai ales fumătorii și cei cu rezistență la insulină, suferă, prezentându-se cu înțepături la inimă, tranzitorii și de scurtă durată, exacerbate de emoții puternice, fumat, exerciții fizice și alcool.
Bolile coronariene non-ischemice
Bolile coronariene non-ischemice, cum ar fi pericardita, miocardita și endocardita (afecțiuni de natură inflamatorie), pot duce la senzația de înțepături la inimă. Totuși, simptomele asociate se pot extinde mult mai mult. Reprezintă o cauză frecventă a anginei pectorale. Disecția aortei se diagnostichează în aproximativ 1% din cazurile în care o persoană prezintă înțepături la inimă. Prolapsul de valvă mitrală și anevrismul arterial pot fi alte posibile cauze ale acestui simptom.
Infarctul de miocard
O altă posibilă cauză pentru înțepături la inimă este infarctul de miocard. Totuși, într-un astfel de caz, durerea resimțită este mult mai puternică, sub forma unei senzații de presiune puternică, a unei gheare care pare că „ar strânge” la nivelul pieptului. Durerea resimțită tinde să iradieze, de asemenea, spre brațul stâng, apare senzația de sufocare, durere toracică extinsă, transpirația.
Boala de reflux gastroesofagian și spasmele esofagiene
Boala de reflux gastroesofagian și spasmele esofagiene pot fi, de asemenea, posibile cauze care duc la înțepături la inimă. Acidul regurgitat la nivelul esofagului poate duce la arsuri și, implicit, durerea poate iradia spre inimă. Este vorba despre caracterul subiectiv al acesteia, dar un număr mare de persoane cu reflux gastroesofagian și spasme esofagiene traduc senzația resimțită sub formă de „înțepături la inimă”. Alte afecțiuni gastrointestinale care se pot prezenta cu înțepături la inimă sunt hernia hiatală și ulcerul peptic.
Afecțiuni musculoscheletice
Conform datelor epidemiologice, în aproximativ 28% dintre cazurile în care persoanele solicită consult medical din cauza durerilor toracice și pentru că se confruntă cu înțepături la inimă, se diagnostichează o patologie de natură musculoscheletică. Junghiurile intercostale sunt o cauză relativ comună, iar costocondrita (inflamația cartilajului costal) poate duce la dureri care foarte fidel pot fi traduse drept înțepături la inimă. Nevralgiile intercostale pot duce, de asemenea, la astfel de manifestări, precum și spasmele musculare de la acest nivel.
Anxietatea și atacurile de panică
Anumite afecțiuni psihiatrice, cum sunt anxietatea și atacurile de panică, ar putea duce, printre altele, și la senzația de înțepături la inimă. Acestea sunt periodice, tranzitorii, exacerbate foarte des prin expunerea la anumiți factori declanșatori (emoții puternice, situații stresante). Un atac de panică, drept urmare, este foarte des confundat cu un atac de cord, dar există diferențe destul de semnificative între aceste două fenomene patologice.
Anumite poli pulmonare
Există și boli pulmonare care, printre altele, pot duce la dureri în piept și înțepături la inimă:
- pneumonia (2% din cazuri);
- pleurita/pleurezia uscată (2% din cazuri);
- embolia pulmonară;
- pneumotoraxul.
Totuși, majoritatea simptomelor asociate tind să fie cantonate la nivelul tractului respirator, iar apariția înțepăturilor la inimă este frecventă în urma exacerbării simptomelor respiratorii.
Pancreatita acută
O altă posibilă cauză pentru înțepături la inimă poate fi pancreatita, inflamația pancreasului. În mod uzual, persoanele cu pancreatită se confruntă cu acest simptom mai ales atunci când adoptă poziția de decubit (culcat). De fapt, durerea în piept poate fi primul simptom al acestei afecțiuni.
Zona Zoster (Herpes Zoster)
În aproximativ 0,5% dintre cazurile în care o persoană acuză înțepături la inimă, se observă că acea persoană prezintă Zona Zoster. Zona Zoster este un sindrom viral cauzat de reactivarea la vârstă adultă a virusului varicelo-zosterian. Acesta este și motivul pentru care Zona Zoster tinde să apară la adulți sau la persoanele în vârstă.
Principalii factori care cresc riscul ca o persoană să se confrunte cu acest fenomen sunt fumatul (în special), istoricul familial pozitiv de boli cardiace, hipertensiunea arterială, nivelurile mari de colesterol (în special niveluri mari de LDL și nivelurile scăzute de HDL). Obezitatea, dar și diabetul și sedentarismul, cresc riscul ca o persoană să se confrunte cu probleme cardiace. Din acest motiv, se recomandă un stil de viață activ, evitarea fumatului și dietelor bogate în grăsimi.
Înțepături la inimă – alternative de gestionare și tratament
În caz de înțepături la inimă, tratamentul se individualizează în funcție de patologia subiacentă. Din acest motiv, este recomandat să se meargă la medicul cardiolog pentru investigații, așadar în vederea stabilirii unui diagnostic diferențial și instaurării tratamentului specific. Persoanele care se confruntă cu înțepături la inimă ar trebui să ia o pauză de la activitățile întreprinse când acestea apar. Dacă inspirul exacerbează durerea, se recomandă să se inspire superficial și nu să se țină respirația. De obicei, înțepăturile sunt temporare, dar dacă tind să fie mai severe sau să dureze mai mult timp, se recomandă solicitarea serviciilor medicale de urgență.
Foto: shutterstock.com