Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Înțepături de ploșnițe – cum arată și cum le tratăm?

Andrei Cioată; surse: prevention.com, medicalnewstoday.com, health.clevelandclinic.org, skinsight.com
10 iulie 2024
Share
Înțepături de ploșnițe – cum arată și cum le tratăm?

Ploșnița (Cimex lectularius) este o insectă parazită hematofagă, care se hrănește cu sângele mai multor specii de păsări și mamifere, printre care și omul. Ele au dimensiuni extrem de mici, iar un adult poate ajunge la dimensiuni de 5-7 milimetri, astfel încât pot fi trecute cu vederea. Mai mult decât atât, ploșnițele au tendința de a se hrăni pe timpul nopții când persoana adoarme, și acesta este de fapt și momentul au loc cele mai multe înțepături de ploșnițe.

Spre deosebire de alte tipuri de înțepături, care pot fi simțite în momentul în care insectele penetrează și își inseră acul, aceste înțepături de ploșnițe nu se fac resimțite în momentul în care insecta bea sângele.

Înțepături de ploșnițe – cum arată?

Foarte multe înțepături de ploșnițe vor fi confundate, de fapt, cu înțepăturile altor insecte, cum ar fi puricii și țânțarii. Acest lucru se datorează faptului că nu există, la o primă vedere, semne distinctive între înțepături de ploșnițe și înțepăturile provenite de la alte insecte. În schimb, pot exista câteva semne distinctive esențiale, cum ar fi următoarele:

  • aspect: cele mai multe înțepături de ploșnițe vor duce la apariția unor mici umflături roșii, cu o pată în mijloc (locul de unde insecta a supt sângele). Uneori, înțepăturile sunt grupate în linii sau în formă de clustere, putând fi foarte asemănătoare celor de țânțari, dar de obicei sunt mai mici și mai numeroase:
  • în cazul unei înțepături de ploșnițe, mâncărimea este intensă, poate chiar mai intensă decât în cazul unei înțepături de țânțar;
  • distribuție: majoritatea persoanelor prezintă înțepături de ploșnițe zonele pielii neacoperite în timpul somnului, cum ar fi brațele, picioarele, gâtul, fața;
  • semnul unei înțepături de ploșnițe tinde să apară la câteva ore după mușcătură, dar, în unele cazuri, poate să apară și după câteva zile.

Rezerva online si ridica Assista RepelX gel pentru intepaturi de insecte. Contine 98% ingrediente de origine naturală și calmează rapid mâncărimea și iritația pielii. Poate fi utilizat de adulți și copii cu vârsta peste 3 ani.

În unele cazuri, în urma unei mușcături de ploșnițe poate apărea o leziune cutanată cu aspectul tipic al unei „blânde”. Înțepătura se prezintă cu disconfort, inflamație, este roșie și zona centrală a acesteia tinde să fie mai închisă la culoare decât haloul înconjurător. Mult mai rar, în urma unei înțepături de ploșnițe se poate ajunge la reacții cutanate mult mai grave, cum ar fi erupțiile papulare. Acestea apar în special la persoanele hipersensibile. Un semn care ridică suspiciunea că este vorba despre înțepături de ploșnițe, și nu înțepături cauzate de alte insecte, este prezența petelor de sânge pe lenjeria de pat și a excrementelor de ploșnițe, maro-roșiatice, foarte mici.

intepaturi, plosnite, insecte, cum arata, cum tratam,

Înțepături de ploșnițe – cum le tratăm?

În general, deși există simptome deranjante, cele mai multe înțepături de ploșnițe trec de la sine și, așadar, nu este necesar tratament. Cu toate acestea, pentru a grăbi vindecarea, se recomandă următoarele:

  • curățarea zonei cu înțepături de ploșnițe, cu apă și săpun, eventual un dezinfectant, pentru a reduce riscul de infecție;
  • administrarea de antihistaminice orale, pentru a reduce mâncărimea și inflamația, mai ales dacă acestea se agravează;
  • se recomandă evitarea folosirii cremelor cu hidrocortizon, deși sunt deosebit de utile când vine vorba de înțepături de ploșnițe, deoarece pot avea efecte nedorite asupra imunității; cu toate acestea, pot fi folosite preparate cu conținut scăzut pentru a ameliora pruritul secundar unei înțepături de ploșnițe;
  • în schimb, se recomandă aplicarea unui gel de aloe vera, a compreselor reci, pentru a ajuta la reducerea inflamației, umflăturii și mâncărimii asociate.

Persoana care se confruntă cu înțepături de ploșnițe ar trebui să evite, pe cât posibil, scărpinatul, deoarece va duce la exacerbarea simptomelor și, astfel, se ajunge la un ciclu vicios. În cazurile foarte severe, când sunt prezente simptome mai extinse și nu doar cantonate la nivelul pielii, ar trebui să se solicite îngrijiri medicale speciale. După cum s-a menționat, deseori tratamentul nu este necesar, deoarece simptomele tind să dispară de la sine în câteva zile și să fie relativ ușoare. Însă, dacă simptomele unei mușcături de ploșnițe sunt deranjante, managementul conservator, menționat mai sus, ar trebui să fie îndeajuns de eficient pentru a ameliora simptomele asociate.

intepaturi, plosnite, insecte, cum arata, cum tratam,

Înțepături de ploșnițe – sfaturi pentru prevenție

Ploșnițele sunt „rezidenți” obișnuiți ai caselor oamenilor și mai ales ai patului. Din acest motiv, foarte multe persoane se confruntă măcar o dată cu înțepături de ploșnițe. Din păcate, deoarece sunt foarte mici, sunt foarte greu de îndepărtat. De obicei, în urma unei mușcături de ploșnițe, o persoană va simți nevoia să scape de acestea. Totuși, specialiștii consideră că este extrem de greu, în lipsa serviciilor de specialitate din partea unui exterminator, ca acești „inamici” să fie complet eliminați. Ploșnițele, de asemenea, sunt rezistente la pesticide – de altfel, nu este deloc recomandat să fie folosite acasă. Pentru a reduce riscul de înțepături de ploșnițe, se recomandă:

  • aspirarea și curățarea cu abur a podelelor, saltelelor, lenjeriei de pat;
  • spălarea constantă a lenjeriei de pat la temperaturi ridicate reduce riscul de a vă confrunta cu înțepături de ploșnițe, deoarece astfel sunt distruse aceste insecte și ouăle lor;
  • dacă există fisuri în pereți sau la nivelul solului, acestea ar trebui acoperite cu un material special;
  • verificarea periodică a saltelelor, lenjeriei de pat, mobilei, colțurilor ascunse, pentru a vedea dacă există semne ale existenței ploșnițelor (excremente mici și negre, pete de sânge, chiar exoschelete ale insectei);
  • utilizarea huselor de protecție pentru saltele și perne;
  • obiectele de mobilier ar trebui spălate și dezinfectate pentru îndepărtarea ouălor insectei;
  • controlul bagajelor după întoarcerea dintr-o călătorie, pentru a observa dacă nu cumva au ajuns ploșnițe în acestea, astfel încât să se evite pătrunderea lor în interiorul locuinței;
  • orice articol vestimentar second-hand achiziționat ar trebui inspectat cu atenție, înainte de a fi adus în interiorul locuinței. Unele articolele vestimentare second-hand pot fi infectate, anterior, cu astfel de insecte, ceea ce crește riscul de a vă confrunta cu înțepături de ploșnițe;
  • cea mai eficientă metodă de a scăpa de ploșnițe și de a reduce eventualele riscuri ale unei înțepături de ploșnițe o reprezintă solicitarea serviciilor profesionale de dezinsecție.

foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.