Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Înţepătura de albină. Cum o recunoașteţi. Ce tratamente aplicaţi

Oana Zaharia; Surse: healthline.com, my.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org
21 iunie 2024
Share
Înţepătura de albină. Cum o recunoașteţi. Ce tratamente aplicaţi

Înțepătura de albină poate provoca de la iritații ușoare până la reacții alergice severe. De aceea, este esențial să știm să o tratăm eficient ca să atenuăm durerea, să reducem umflătura și să prevenim complicațiile.

Fie că sunteți pasionat de activități în aer liber, lucrați în grădină sau ieșiți în parc la picnicuri cu prietenii, cunoașterea pașilor de urmat în cazul unei înțepături de albină poate face o mare diferență. Iată care sunt măsurile de prim ajutor și remediile care vă vor asigura o recuperare rapidă și ușoară.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Assista RepelX Gel înţepături insecte. Calmează rapid mâncarimea şi iritaţia pielii, cauzate de înţepăturile de insecte (ţânţari, căpuşe etc.), datorită combinaţiei de uleiuri pe care le conţine. Poate fi utilizat începând cu vârsta peste 3 ani.

Ce e înțepătura de albină?

Atunci când albina înțeapă, fie ca să se apere pe sine, fie ca să apere stupul, acul se desprinde de corp și se înfige în piele, injectând venin. Înțepătura combinată cu veninul albinei provoacă simptome care includ durere și inflamație.

În unele cazuri, e posibil ca persoana înțepată să aibă o alergie severă la venin și să necesite asistență medicală de urgență, pentru că reacția alergică la înțepătura de albină îi poate pune viața în pericol.

Cât de des întâlnită e alergia la înțepătura de albină?

Se estimează că, la nivel mondial, între 5 și 7,5% dintre persoane vor avea o reacție alergică severă la înțepătura de albină în timpul vieții. La apicultori, acest risc crește până la 32%.

Veninul de albine conține proteine care afectează celulele pielii și sistemul imunitar. Majoritatea persoanelor înțepate de albine vor avea o reacție de iritație ușoară sau moderată, sub formă de roșeață și umflături localizate. La persoanele care sunt alergice la înțepătura de albină, veninul declanșează o reacție mai severă a sistemului imunitar și acestea pot necesita tratament medical de urgență. Este posibil ca aceste persoane să nu aibă o reacție alergică la prima înțepătură de albină. Dar pot avea o reacție alergică la o a doua înțepătură de albină. Reacțiile fatale sunt rare.

Albinele, viespile și furnicile de foc provoacă cel mai frecvent reacții alergice sistemice, care se răspândesc în tot corpul, inclusiv la nivelul pielii și al sistemului respirator. Dacă ați fost înțepat de o albină și aveți simptome precum dificultăți de respirație și amețeli, sunați la 112 sau mergeți la spital.

intepatura de albina, antiinflamatoare, remedii,

Factori de risc pentru înțepătura de albină

Aveți șanse mai mari să vă alegeți cu o înțepătură de albină dacă:

  • Vă jucați sau lucrați în aer liber în apropiere de o grădină, de niște copaci înfloriți sau de un stup.
  • Purtați parfum.
  • Purtați culori strălucitoare în aer liber.
  • Recoltați miere din stupii de albine.
  • Încercați să îndepărtați sau să distrugeți un stup sau un cuib de albine.
  • Sunteți la un picnic sau aveți mâncare în jur.

Înțepătura de albină, simptome

Înțepătura de albină include următoarele simptome:

  • durere intensă și ascuțită la locul înțepăturii;
  • decolorarea pielii în jurul înțepăturii;
  • umflarea zonei afectate;
  • mâncărimi puternice.

Dacă persoana este alergică, simptomele cauzate de înțepătura de albină pot include:

  • reacții alergice pe piele;
  • dificultăți respiratorii;
  • umflarea gâtului și a limbii;
  • amețeală;
  • crampe stomacale;
  • greață;
  • diaree;
  • creșterea pulsului.

Cum să acţionaţi după înțepătura de albină

Principalii pași în cazul unei înțepături de albină sunt:

  • scoaterea acului din piele cu ajutorul unui card bancar pe care îl treceți ușor peste el;
  • spălarea zonei cu apă și săpun;
  • evitarea scărpinatului, pentru a evita infectarea.

Puteţi reduce senzația de disconfort astfel:

Aplicați gheață. Compresele reci reduc durerea și inflamația în zonă pentru că limitează circulația sângelui. Ideal ar fi să țineți compresa măcar 20 de minute, cu scurte pauze ca să nu vă iritați pielea.

Luați antiinflamatoare sau analgezice.

Aplicaţi o cremă cu hidrocortizon.

intepatura de albina, antiinflamatoare, remedii,

Înțepătura de albină, remedii naturiste

Înțepăturile de albine se tratează adesea cu o combinație de remedii tradiționale și remedii naturiste, care se pot aplica acasă.

Câteva dintre cele mai răspândite tratamente la domiciliu pentru înțepătura de albină nu sunt susținute de cercetări științifice, dar ele au fost transmise din generație în generație și continuă să fie populare.

E important să rețineți că niciunul dintre aceste remedii naturiste nu ar trebui să provoace mai multă durere sau să înrăutățească simptomele. Dacă se întâmplă asta, opriți-vă, curățați înțepătura cu apă și săpun și nu mai încercați această metodă. Iată ce remedii puteți folosi ca să tratați acasă înțepătura de albină.

  • Mierea. Se pare că mierea, în special mierea Manuka, are proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. În plus, eliberează oxigen în rană și grăbește vindecarea. Aplicați miere pe zona afectată și acoperiți cu un bandaj timp de o oră.
  • Bicarbonatul de sodiu. Acesta neutralizează veninul de albină și reduce mâncărimile și inflamația. Amestecați o linguriță de apă cu suficient bicarbonat cât să formați o pastă. Aplicați pasta pe înțepătura de albină, lăsați să acționeze 10 minute, apoi clătiți.
  • Pasta de dinți. E alcalină și neutralizează aciditatea veninului de albină. În plus, dacă e mentolată, calmează mâncărimile și durerea. Aplicați pastă de dinți pe înțepătura de albină, lăsați să acționeze între 10 și 20 de minute și apoi clătiți.
  • Oțetul de mere. E folosit pentru numeroase afecțiuni, datorită proprietăților sale antibacteriene. Diluați-l cu apă și aplicați-l pe înțepătura de albină timp de cel puțin 15 minute.
  • Aloe vera. Această plantă e folosită în multe scopuri medicinale, dar cel mai des pentru tratarea oricăror probleme care afectează pielea, datorită proprietăților sale calmante și antiinflamatoare. Dacă aveți aloe acasă în ghiveci, rupeți o frunză și aplicați sucul din ea pe înțepătura de albină.
  • Uleiul esențial de lavandă. Are proprietăți antiinflamatoare și calmante. Diluați-l cu ulei de cocos sau de măsline și aplicați câteva picături pe înțepătura de albină.
  • Uleiul esențial de tea tree. E un antiseptic natural care calmează durerea cauzată de înțepătura de albină și previne infectarea ei.

În majoritatea cazurilor, înțepătura de albină se vindecă în câteva ore și dispare complet în câteva zile. În acest timp, supravegheați zona afectată și simptomele.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.