Revista care te menține sănătos

Știri

Insulina zilnică ar putea fi înlocuită de insulina saptămânală

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
23 martie 2021
Share
Insulina zilnică ar putea fi înlocuită de insulina saptămânală

Oamenii de știință au creat o injecție cu insulină bazală care se administrează o dată pe săptămână. În urma testelor, medicamentul s-a dovedit a fi la fel de eficace și sigur ca injecțiile cu insulină administrate zilnic. Ba mai mult decât atât. Dintr-un studiu clinic a rezultat că noua insulină este asociată unei rate mai mici a nivelului scăzut de zahăr din sânge decât predecesoarea sa.

Cercetătorii au comparat un medicament de investigație clinică, numit insulină bazală Fc (BIF), cu insulina degludec, o injecție zilnică cu acțiune de lungă durată, disponibilă deja în farmacii.

Diabetul: simptome, tratament și prevenție

Insulina BIF, progres în schema de tratament a diabeticilor

„Rezultatele studiului demonstrează că BIF are potențialul de a fi o insulină bazală, administrată o dată pe săptămână, și totodată ar putea fi un progres în schema de tratament prescrisă persoanelor care au diabet”. A declarat Juan Frias, autorul principal al studiului și directorul National Research Institute din Los Angeles, California.

Frias mai consideră că reducerea numărului de injecții cu insulină ar putea îmbunătăți aderența în cadrul terapiei. Acest lucru ar putea îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Insulina săptămânală are potențialul de a fi mai eficientă decât insulina bazală zilnică. „De asemenea, administrarea ei poate crește disponibilitatea pacienților cu diabet zaharat de tip 2 de a începe terapia cu insulină atunci când medicamentul oral singur nu mai oferă un control adecvat al glicemiei”, explică Juan Frias.

Rezultate promițătoare pentru noul tip de insulină bazală

Studiul clinic a durat 32 de săptămâni și a inclus 399 de pacienți cu diabet de tip 2. Toţi au avut până atunci o schemă de tratament ce presupunea insulină bazală și antidiabetice orale.

Participanții au fost repartizați aleatoriu în trei grupuri de tratament. Astfel, pacienților din cadrul a două grupuri li s-au administrat, o dată pe săptămână, injecții cu BIF, conform a doi algoritmi diferiți de dozare, cu obiective specifice pentru nivelurile de glucoză din sâge. A existat și un al treilea grup. În cadrul acestuia participanților le-au fost administrate, o dată pe zi, injecții cu insulină degludec.

Nivelul țintă de glucoză în repaus alimentar al pacienților cărora li s-a administrat BIF a fost de 140 miligrame pe decilitru (mg/dL) sau mai puțin. Iar cealaltă a fost de 120 mg/dL sau mai puțin. Nivelul țintă de glucoză în repaus pentru insulina degludec a fost de 100 mg/dL sau mai puțin.

Spre deosebire de pacienții cărora le-a fost administrată insulina degludec, pacienții care au primit injecțiile BIF au au avut control asupra glicemiei pe termen lung, măsurat prin intermediul hemoglobina A1c, au concluzionat cercetătorii. Participanții la acest studiu au avut o medie A1c de 8,1% la începutul cercetării. La final, s-au înregistrat au avut o îmbunătățire medie a A1c de 0,6% pentru BIF și 0,7% pentru insulina degludec, conform datelor furnizate de către oamenii de știință. În plus, utilizarea BIF a dus la rate semnificativ mai mici ale hipoglicemie sau glicemiei scăzute, adică sub valoarea de 70 mg/dL. Hipoglicemia severă netratată la timp se transformă într-o complicație deosebit de periculoasă care poate provoca convulsii, pierderea cunoștinței și chiar moarte.

Injecțiile cu BIF au efecte adverse similare cu cele ale insulinei degludec, a precizat Frias.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.