Boala venoasa cronica sau insuficienta venoasa cronica este o afectiune foarte frecventa a venelor membrelor inferioare. Se estimeaza ca, in Romania, aproximativ una din trei persoane sufera de aceasta boala. Normal, venele transporta sangele din picioare la nivelul inimii.
Venele normale au un sistem de valve care directioneaza sangele din venele superficiale spre cele profunde si apoi spre inima.
Daca aceste valve nu functioneaza corect, sangele se scurge inapoi in vene si stagneaza la nivelul picioarelor. Desi nu este intotdeauna posibil sa prevenim boala venoasa cronica, unele masuri sunt intotdeauna utile: mentinerea unei greutati corporale normale, controlul tensiunii arteriale, exercitiile fizice regulate, renuntarea la fumat, evitarea repausului pe scaun timp indelungat. Pentru a afla mai multe detalii despre aceasta boala, puteti citi in continuare despre cauze, simptome, diagnostic si tratament.
Cauze si factori favorizanti
Cauzele bolii venoase cronice sunt:
- Prezenta unui tromb (cheag de sange) blocheaza sangele in vene, crescand presiunea si alterand valvulele venoase si peretii venosi;
- Traumatismele sau interventiile chirurgicale la nivelul picioarelor;
- Obezitatea sau sarcina pot creste presiunea in venele picioarelor, afectand peretii acestora.
Alti factori de risc sunt statul indelungat in picioare, hipertensiunea arteriala, istoricul familial de boala venoasa cronica, varsta peste 50 de ani, sexul feminin.
Principalele simptome: picioare grele si dureroase
Simptomele constau in umflarea picioarelor, decolorarea pielii, prezenta venelor dilatate, varicoase, senzatia de picioare grele. In cativa ani de evolutie, pielea gambelor, initial rosiatica, dobandeste o culoare maronie, intai in jurul gleznelor, ulterior extinzandu-se. Modificarile inflamatorii ale pielii produc prurit. In timp, pielea de la nivelul picioarelor si gambelor se ulcereaza si apare asa-numitul ulcer varicos, de obicei pe fata interna a gleznelor.
Prezenta simptomelor, a venelor varicoase si modificarile pielii stabilesc diagnosticul. Deseori, este necesara efectuarea unei ecografii venoase Doppler, care ofera certitudinea diagnosticului. Tratamentul bolii venoase incearca sa reduca simptomele, edemul si sa vindece ulcerele varicoase.
Metode care amelioreaza simptomele
Principalele mijloace sunt:
- Mentinerea picioarelor in pozitie ridicata 30 de minute, de 3-4 ori pe zi, poate reduce edemul si facilita intoarcerea sangelui care stagneaza in picioare.
- Exercitiile fizice (miscari din glezne si picioare) au un rol benefic in special in cazul persoanelor care stau mult timp asezate (calatorii lungi cu masina, avionul, munca la birou etc.).
- Ciorapii elastici, compresivi, sunt esentiali pentru tratamentul bolii venoase cronice, fiind recomandati in toate stadiile bolii. Au grade variabile de compresie si lungimi variate si, de aceea, trebuie indicati de medicul specialist. Pentru a fi eficienti, trebuie imbracati dimineata, imediat dupa ce pacientul se da jos din pat.
Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical
Tratamentul medicamentos trebuie prescris de medic, dupa evaluarea completa a pacientului. Cel chirurgical foloseste procedee ca scleroterapia (injectarea unei substante in vena, determinand sclerozarea si inchiderea acesteia), ablatia cu radiofrecventa (foloseste un fir care se introduce in vena, prin care se descarca energie, determinand inchiderea ei), ligaturarea venelor (stripping). Aceste procedee se fac cu anestezie locala. Ligaturarea necesita anestezie generala, venele fiind indepartate in urma unor mici incizii la nivelul pielii.
Dr. Camelia Diaconu
Medic primar medicina interna
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”