Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Insuficienta ovariana prematura: simptome si cauze

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
18 august 2021
Share
Exclusiv online
Insuficienta ovariana prematura: simptome si cauze

Insuficienta ovariana prematura reprezinta pierderea functionalitatii normale a ovarelor inainte de varsta de 40 de ani. In cazul acestui tip de insuficienta, ovarele nu produc o cantitate normala de estrogen, iar ovulatia nu se produce in mod constant. Rezultatul final este, de cele mai multe ori, infertilitatea.

Insuficienta ovariana prematura este confundata, deseori, cu menopauza prematura, insa acestea nu sunt acelasi lucru. Femeile cu insuficienta ovariana prematura pot avea menstruatii neregulate sau ocazionale multi ani si totusi pot ramane insarcinate. Insa, in cazul femeilor cu menopauza prematura, acestea nu mai au menstruatie si nu mai pot ramane gravide. Reechilibrarea hormonala in cazul femeilor cu insuficienta ovariana prematura previne aparitia unor complicatii, precum osteoporoza, fiind rezultatul unui nivel scazut de estrogen.

Simptomele insuficientei ovariene premature

Semnele si simptomele insuficientei ovariene premature sunt similare cu cele din menopauza si sunt tipice deficitului de estrogen. Acestea includ:

  • menstruatiile neregulate sau aparitia ocazionala a acestora (amenoree), ce se pot manifesta timp de mai multi ani sau pot aparea dupa o sarcina sau dupa incetarea tratamentului cu anticonceptionale orale
  • dificultatile de a ramane insarcinata
  • bufeurile (senzatiile de caldura aparute brusc, fara un motiv aparent)
  • transpiratiile nocturne
  • uscaciunea vaginala
  • iritabilitatea sau dificultatea de a va concentra
  • scaderea libidoului sexual

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

Cand trebuie sa mergeti la medic?

Daca nu ati avut menstruatie timp de 3 luni sau mai mult, este indicat sa mergeti la medic pentru a afla cauza. Lipsa menstruatiei poate semnifica si alte cauze, precum sarcina, stresul sau o schimbare a dietei sau a exercitiilor fizice.

Este necesar sa mergeti la medic daca observati anumite nereguli ale menstruatiilor, pentru a descoperi cauza si pentru a preveni complicatiile ulterioare. Un nivel scazut de estrogen poate duce la scaderea masei osoase.

insuficienta ovariana prematura

Care sunt cauzele insuficientei ovariene premature?

In cazul femeilor cu functie ovariana normala, glanda pituitara secreta anumiti hormoni in timpul ciclului menstrual, ce provoaca maturizarea unui numar mai mic de ovule. In mod normal, ajung la maturitate 1-2 foliculi in fiecare luna.

Ce este hipomenoreea si cum se manifesta

Atunci cand foliculul ajunge la maturitate, se deschide si elibereaza un ovul. Acesta intra in trompele uterine ce pot fi fertilizate de catre spermatozoizi, rezultand sarcina.

Insuficienta ovariana prematura rezulta din pierderea ovulelor. Acest lucru poate aparea din cauza:

  • defectelor cromozomiale. Unele afectiuni genetice sunt asociate cu o insuficienta ovariana prematura.
  • Chimioterapia si radioterapia sunt cele mai frecvente cauze de insuficienta ovariana indusa de toxine. Aceste terapii pot distruge materialul genetic din celule. In plus, exista si alte toxine care pot avea acelasi efect, precum fumul de tigara, substantele chimice, pesticidele si unele virusuri.
  • bolile autoimune ce ataca tesuturile ovariene. Acestea sunt mai rare. Insa, atunci cand apar, produc anticorpi impotriva tesuturilor ovariene, distrugand ovulul.
  • alti factori. Este posibil sa dezvoltati insuficienta ovariana prematura fara a avea afectiuni genetice sau boli autoimune. In unele cazuri, medicul va poate recomanda analize suplimentare pentru a determina cauza exacta.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.