Insuficienta cardiaca este complicatia unei boli cardiace. Ea poate afecta inima in partea stanga, dreapta sau in ambele parti. O tulburare a ritmului, o anemie serioasa, o hipertiroidie pot, de asemenea, sa favorizeze aparitia unei insuficiente cardiace.
Insuficienta cardiaca (ventriculara) stanga poate fi consecutiva unei hipertensiuni arteriale, unei atingeri vasculare (ingustarea sau insuficienta aortica sau mitrala), unei boli cardiace congenitale, unei cardiopatii ischemice sau unei miocardiopatii (boala a muschiului cardiac).
Insuficienta cardiaca, in continua crestere
In cadrul bolilor cardiovasculare, insuficienta cardiaca cronica reprezinta o afectiune cu o prevalenta mare si in continua crestere. Are un prognostic destul de sumbru, durata de viata din momentul diagnosticului fiind de 3,5-4,5 ani la pacientii cu afectare severa a functiei cardiace. Cauza de deces este la peste 50% dintre cazuri disfunctia progresiva de pompa, in timp ce moartea subita cardiaca este raspunzatoare de decesul a un sfert dintre pacientii diagnosticati deja cu insuficienta cardiaca.
Oboseala, respiratie ingreunata si tuse uscata
Persoanele care sufera de insuficienta cardiaca prezinta in general urmatoarele simptome: oboseala frecventa, jena la respiratie (dispnee), initial in urma unui efort, apoi si in repaus. De asemenea, insuficienta cardiaca poate determina cresterea tensiunii in sistemul venos, cresterea in volum a ficatului, edeme ale gleznelor si gambelor, jena abdominala si tulburari de ordin digestiv, tuse uscata, accentuata in momentul in care pacientul sta intins.
Cum se stabileste diagnosticul?
Insuficienta cardiaca este de obicei o boala de lunga durata, cu o evolutie lenta. Inima pacientului isi diminueaza incetul cu incetul rolul de a pompa sangele, pana la momentul diagnosticarii certe. Diagnosticul de insuficienta cardiaca se pune pe baza unei evaluari clinice care pleaca de la antecedentele pacientului, de la examenul fizic. Diagnosticul se stabileste in urma realizarii investigatiilor paraclinice adecvate.
Uneori, transplantul de inima este unica solutie
Tratamentul actual al insuficientei cardiace este interdisciplinar, complex si secvential. Terapia farmacologica si cea neconventionala dovedesc ameliorarea marcanta a capacitatii functionale, a calitatii vietii, a reintegrarii sociale si a ratei supravietuirii. Transplantul de cord este, in multe dintre cazuri, singura solutie pentru supravietuire.
Intertitlu: Dieta fara sare si odihna
Solutiile terapeutice in cazul insuficientei cardiace cuprind:
Limitarea activitatii fizice;
Odihna la pat in pozitie sezanda;
Regim alimentar strict, sarac in sare;
Administrarea de diuretice destinate eliminarii excesului de apa si sare din organism, diminuand astfel volumul de sange circulant. In unele cazuri sunt recomandate si vasodilatatoarele care faciliteaza travaliul inimii sau tonicardiacele.
Nu neglijati cauza aparitiei insuficientei cardiace
Odata controlata insuficienta cardiaca, trebuie tratata si cauza ei. Astfel, o boala valvulara poate fi ameliorata prin procedee chirurgicale, iar o cardiopatie ischemica poate fi tratata prin pontaj aortocoronarian sau printr-o angioplastie coronariana transcutanata.
Aritmie, edem pulmonar, doar doua dintre complicatii
Complicatiile insuficientei cardiace sunt multiple, in mare parte insa pot fi tratate. Dintre acestea amintim: edemul pulmonar, accidentul vascular cerebral (AVC), aritmiile, ce pot determina pierderea cunostintei sau moartea subita. De asemenea, este vorba si de insuficienta functionala a unor organe (rinichi, ficat, creier), tromboze, ciroza hepatica de cauza cardiaca si infectii bronhopulmonare.
Text: Lavinia Androne
Consultant: Dr. Viorica Vladescu,
Medic primar medicina de familie, CMI,
[email protected]