Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Insuficienta cardiaca congestiva: cauze si tratament

Ruxandra Dumitrescu; surse: Healthline.com; Mayoclinic.org
6 iunie 2022
Share
Insuficienta cardiaca congestiva: cauze si tratament

Insuficienta cardiaca congestiva este o boala cronica progresiva, ce afecteaza puterea de pompare a muschilor inimii. Inima are patru camere, patru cavitati: doua atrii si doua ventricule. Ventriculele pompeaza sangele de la inima spre organe, iar atriile primesc sangele venit la inima din corp.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Boala apare atunci cand ventriculele nu mai pot pompa suficient sange organelor. Astfel, sangele si alte lichide se pot acumula in plamani, abdomen, ficat etc. Aceasta afectiune poate pune viata in pericol, asadar este foarte important sa fie tratata.

Tipuri de insuficienta cardiaca congestiva

Insuficienta cardiaca stanga este cel mai comun tip de insuficienta cardiaca congestiva. Apare atunci cand ventriculul stang este afectat. Pe masura ce boala progreseaza, se produce congestia pulmonara (acumularea de lichid in plamani), astfel incat pacientul respira cu dificultate. Insuficienta cardiaca dreapta apare atunci cand ventriculul drept nu mai pompeaza sangele asa cum ar trebui. De data aceasta, poate aparea acumularea de lichid in abdomen, ficat, intestine etc. Puteti suferi, in acelasi timp, atat de insuficienta cardiaca stanga, cat si de insuficienta cardiaca dreapta. Prima data apare insuficienta cardiaca stanga, iar daca nu este tratata, afecteaza si partea dreapta.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis Cardioforte. Conţine: extract standardizat din frunze de păducel şi magneziu. Este recomandat persoanelor care prezintă un risc crescut de a dezvolta afecţiuni cardiace.

Cauzele insuficientei cardiace congestive

Insuficienta cardiaca congestiva poate rezulta si din alte probleme de sanatate care afecteaza in mod direct sistemul cardiovascular. De aceea, este important sa mergeti la controale anuale pentru a reduce riscul problemelor de sanatate la nivelul inimii, inclusiv hipertensiune arteriala, boli coronariene etc.

Boala arteriala coronariana. Colesterolul si alte tipuri de grasimi blocheaza arterele coronare. Este vorba despre aceleasi artere care furnizeaza sange muschiului cardiac. Astfel, arterele se ingusteaza si fluxul de sange este restrictionat.

Bolile valvelor inimii. Valvele cardiace se inchid si se deschid pentru a regla fluxul sangvin, astfel incat sangele sa patrunda in interiorul camerelor. Valvele care nu se inchid si deschid corect ar putea forta ventriculele sa lucreze mai mult pentru a pompa sangele.

Mai sunt si alte boli care pot fi asociate cu aparitia insuficientei cardiace congestive, printre care diabetul, obezitatea, bolile depistate la nivelul tiroidei, dar si infectiile severe si reactiile alergice.

Simptomele insuficientei cardiace congestive

La debutul bolii, nu veti simti nicio modificare a starii de sanatate. Pe masura ce starea se inrautateste, veti observa schimbari graduale la nivelul organismului. Printre simptomele pe care le-ati putea experimenta se numara oboseala, umflarea gleznelor si picioarelor, cresterea in greutate, urinarea frecventa. Apoi pot aparea bataile neregulate ale inimii, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie − ceea ce poate indica un edem pulmonar. Iar simptomele care indica faptul ca afectiunea este in ultimul stadiu sunt durerile in piept care iradiaza in partea superioara a corpului (semnul unui infarct), respiratie alerta, lesin.

Diagnostic si tratament

Cardiologul va poate face o serie de teste pentru a examina valvele, vasele de sange si camerele inimii. In functie de rezultate, vi se va prescrie un tratament. Medicul se va baza pe starea generala de sanatate si pe cat de mult a progresat boala. Se pot administra medicamente vasodilatatoare, beta-blocante, diuretice. Daca medicatia nu este eficienta, s-ar putea sa fie nevoie de o interventie chirurgicala. Angioplastia este procedura care largeste arterele blocate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.