Poliartrita reumatoida este o tulburare inflamatorie cronica ce afecteaza articulatiile mici de la maini si picioare. Este o boala progresiva cu simptome si dovezi ale distrugerii articulare care se agraveaza odata cu trecerea timpului.
Aproximativ 1% din populatia adulta din intreaga lume sufera de aceasta afectiune ce apare la persoane cu varste cuprinse intre 40 si 70 de ani, femeile fiind de 2-3 ori mai afectate decat barbatii.
Astfel, in cadrul campaniei InspirART – Emotii articulate, arta si medicina s-au intersectat pentru a da viata expozitiei MOTION ǀ EMOTION, ce a reunit lucrarile a 12 artisti romani, lucrari inspirate din povestile de viata ale pacientilor.
Din pacate, aceasta afectiune poate atinge chiar si copiii, purtand numele de poliartrita reumatoida juvenila. Viata pacientului cu poliartrita reumatoida este grav afectata, iar lucruri simple, precum spalatul pe dinti sau prepararea micului dejun pot deveni un adevarat chin. Poliartrita reumatoida presupune o abordare multidisciplinara a bolii. Din echipa de tratament, alaturi de medicul reumatolog, trebuie sa faca parte asistenti medicali specializati in reumatologie, fizio- si kinetoterapeuti, terapeuti ocupationali, medici ortopezi, psihologi, nutritionisti, consultanti de planning familial.
„Medicina, ca si arta, cere multa intuitie. Trebuie sa reusesti sa depistezi boala la timp, dar trebuie sa intuiesti si sa intelegi nevoile pacientului. Pacientii sunt partenerii nostri si impreuna formam o echipa cu care vom reusi sa depasim barierele acestei boli”, a declarat Prof. Dr. reumatolog Ruxandra Ionescu.
Pentru ca pacientii sa depaseasca mai usor aceasta afectiune si sa-si urmeze viata de zi cu zi, ar trebui sa stie ca artisti precum marele pictor Pierre-Auguste Renoir, cantareata Edith Piaf, actorul James Harrison Coburn s-au luptat cu aceasta boala, insa nu au renuntat la pictura, muzica sau actorie.
Ruxandra Raica