Tulburari de somn? Acestea ar putea avea o cauza genetica, spun oamenii de stiinta care atrag atentia ca insomnia poate duce la mai multe probleme de sanatate, printre care boli coronariene (insomnia dubleaza riscul) sau depresie.
Concluziile vin in urma unui studiu realizat pe 450.000 de persoane de catre cercetatorii de la Spitalul General din Massachusetts, SUA, si Universitatea din Exter, Marea Britanie. Cercetatorii au gasit 57 de locatii in ADN-ul uman care cresc riscul de a avea tulburari de somn. Descoperirea este remarcabila in conditiile in care pana acum nu fusesera gasite decat patru astfel de locatii.
Studiul ar putea duce la tratamente personalizate
Pe langa bolile de inima, insomnia poate duce si la depresie, mai spun oamenii de stiinta britanici si americani. O concluzie interesanta si surprinzatoare a studiului arata faptul ca insomnia nu este declansata de consumul de cofeina, de stres sau de depresie.
„Speram ca intelegerea mai buna a proceselor care stau la baza insomniei va deschide calea catre tratamente personalizate mult mai eficiente. Acestea, la randul lor, ar putea reduce numarul oamenilor care sufera de insomnie si ar putea imbunatati starea de sanatate pe termen lung”, a declarat dr. Michael Weedon, Universitatea din Exter, coautor al studiului.
Cateva solutii in cazul in care suferiti de insomnie
- stabiliti-va o rutina de somn zilnica
- nu folositi dispozitive gen telefone mobile, tablete sau laptopuri cu o ora inainte de a va culca
- folositi un jurnal de somn in care sa treceti, pe langa orele pe care le dormiti, si alimentele pe care le-ati consumat inainte de a va culca. In acest fel, le veti putea scoate din meniu, daca sunt responsabile de insomnii
- exercitiile de respiratie, muzica relaxanta sau meditatia va pot ajuta
- suplimentele alimentare pot fi de folos la reglarea orelor la care adormiti