Persoanele care au probleme cu somnul sunt mult mai susceptibile de a dezvolta diabet de tip 2, chiar dacă au o greutate sănătoasă. O revizuire a 1.360 de studii științifice pe temă a constatat că insomniile cresc riscul de diabet cu 17%, comparativ cu persoanele care dorm bine.
Diabetul de tip 2 este legat în majoritatea cazurilor de un exces ponderal, de sedentarism și de un consum prea mare de zahăr.
Dar potrivit acestei analize, chiar şi persoanele normoponderale insmoniace au un risc cu 7% mai mare de a dezvolta diabet decât cele normoponderale, care dorm suficient.
Privarea de somn provoacă modificări ale hormonilor care reglează foamea și pofta de mâncare. Acest lucru face ca oamenii să fie mai predispuși la supraalimentare şi, în special, la alimentele cu zahăr – ceea ce determină creșterea riscului de obezitate și diabet.
1.360 de studii, 1 milion de participanţi
Concluzia aparţine experților Institutului Karolinska din Stockholm, Suedia – locul unde se decide anual cine este câştigătorul Premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină – care au efectuat o revizuire a 1.360 de studii asupra diabetului de tip 2. Studiile au implicat aproximativ un milion de adulți de toate vârstele din toată Europa, dintre care 74.000 suferau de această afecțiune.
Cercetătorii suedezi au căutat factori de risc prevenibili care ar putea contribui la diabetul de tip 2. Ei au evidențiat 19 comportamente, obiceiuri și condiții care pot fi prevenite – inclusiv supraalimentarea, fumatul și consumul de cofeină.
Cea mai surprinzătoare constatare a oamenilor de știință a fost că somnul a avut o influență atât de semnificativă asupra riscului de diabet de tip 2 – crescând riscul cu aproape o cincime.
Studiul, publicat în revista Diabetologia, nu precizează însă câte ore de somn „califică” o persoană drept insomniacă. Dar alte recomandări spun că adulții ar trebui să aibă șapte – opt ore de somn pe noapte.
Somnul dulce mult aduce: cum îl obţinem
Studiile superioare „sperie” diabetul
Oamenii de știință suedezi au identificat, de asemenea, şi 15 factori care păreau să aibă un efect protector împotriva diabetului. Printre aceştia un nivel ridicat al colesterolului bun, menținerea stării generale de sănătate, o viaţă activă, dar și studiile superioare. Explicaţia pentru acest din urmă factor este că absolvenții universitari provin, de obicei, dintr-un mediu mai bogat, ceea ce le oferă un acces mai bun la alimente sănătoase.
Potrivit Federației Internaționale a Diabetului, în 2015, 9 din 100 de persoane adulte are diabet.