Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Insolatia si raul de caldura. Cum acordam primul ajutor

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
28 iunie 2024
Share
Insolatia si raul de caldura. Cum acordam primul ajutor

Suntem in plin sezon estival, ceea ce inseamna ca plecam in concedii la mare si la soare si petrecem majoritatea timpului in aer liber. Ceea ce poate duce, daca nu avem grija, si la anumite probleme de sanatate, printre care insolatia si raul de caldura.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort, supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

Insolatia se produce prin actiunea intensa si de lunga durata a soarelui asupra capului neprotejat, chiar daca restul corpului este protejat. Spre deosebire de insolatie, raul de caldura apare ca urmare a actiunii razelor solare asupra intregului corp. Se manifesta prin imposibilitatea organismului de a-si mentine homeostazia (proprietatea organismului de a-si pastra, in limite normale, constantele mediului intern – ansamblul lichidelor). Astfel, temperatura crescuta a mediului ambiant impiedica organismul sa elimine caldura proprie, aceasta acumulandu-se in corp.

Simptomele insolatiei

Cea mai frecventa forma de manifestare a insolatiei este acumularea de sange in creier peste limitele normale (dilatatia excesiva a vaselor sangvine din teritoriul cerebral). Simptomele insolatiei sunt: cefalee, vertij, greata, varsaturi, confuzie, stare generala alterata, uneori cu pierderea cunostintei, fata congestionata, retea venoasa dilatata, conjunctive oculare injectate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Primul ajutor

Acesta consta in:

  • Transportarea persoanei la umbra;
  • Se asaza cu capul mai sus de trunchi si membrele inferioare sub nivelul trunchiului, atarnand. Astfel, favorizam decongestionarea creierului;
  • Se aplica o punga cu gheata pe cap;
  • In caz de stop cardio-respirator, se fac respiratie artificiala si compresii toracice externe (masaj cardiac extern);
  • In cazurile grave, se transporta pacientul la spital pentru tratament complex –oxigenoterapie, diuretice etc.

Preveniti insolatia prin programarea activitatilor in aer liber la ore matinale si seara, pana in ora 11:30 si dupa 17:00, dar nu uitati sa purtati palarie sau sapca.

Top pericole pentru sanatate vara

insolatia si raul de caldura

Simptomele raului de caldura

Corpul cedeaza direct caldura sa mediului prin iradiere (emitere de raze calorice), conductie (transmiterea din aproape in aproape) si convectie (curenti de aer), cand temperatura tegumentelor este mai ridicata decat cea a mediului inconjurator. Daca temperatura mediului ambiant depaseste 36°C, corpul nu mai poate sa se apere prin cele trei forme de termoliza (iradiere, conductie, convectie). In aceste conditii, singura modalitate de racire este evaporarea sudorii. Umiditatea crescuta a mediului, lipsa curentilor de aer si, foarte important, o tinuta inadecvata impiedica termoliza si favorizeaza aparitia raului de caldura.

Simptomele sunt: cefalee, vertij, tahicardie, oboseala, crampe musculare, transpiratii abundente. Pulsul este rapid, dar slab, iar tensiunea arteriala are valori mici. Starea generala este serios alterata, persoana in cauza putand deveni inconstienta. Daca expunerea la caldura continua, poate interveni coma, iar in cazurile grave, chiar si decesul.

Semne care arata ca ne hidratam insuficient

insolatia si raul de caldura

Primul ajutor

Acesta presupune:

  • Transportarea persoanei intr-o camera racoroasa sau la umbra;
  • Infasurarea in cearsafuri ude, reci;
  • Dusuri reci, daca se poate;
  • Aplicati pungi cu gheata in zona axilei si in regiunile inghinale;
  • Expunerea la ventilatie;
  • Oxigenoterapie, daca este posibil;
  • Transportarea la spital.

Prevenirea raului de caldura se face prin:

  • evitarea efortului fizic in zilele caniculare in intervalul orar amintit;
  • adaptarea progresiva la conditiile de mediu pentru lucratorii in aer liber, sportivi etc.;
  • prin echipament care sa favorizeze transpiratia.

Inainte si in timpul efortului fizic se poate consuma apa sarata, 2 g/litru apa, sau saruri de rehidratare, ce diminueaza transpiratia si previne aparitia crampelor musculare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.