Vara aduce multa relaxare, odihna si intalniri cu prieteni de demult. Excesele la care te imbie pot duce insa la instalarea unor stari de boala ce pot pune uneori viata in pericol. Sfatul medicului este sa invatam sa prevenim problemele, nu sa ne luptam cu neplacerile lor.
Insolatia este un dezechilibru ce se declanseaza in organism din cauza expunerilor excesive la soare, la temperaturi foarte mari, in general asociate cu deshidratare.
In aceste conditii, fiind ingreunat procesul de transpiratie necesar pastrarii temperaturii normale a corpului, organismul se supraincalzeste. De aceea insolatia provoaca slabiciune generalizata, ameteala, dureri de cap, stari de voma, frisoane, tulburari de vedere, de echilibru, sete puternica, inrosirea si uscarea pielii, cu cresterea temperaturii corporale chiar peste 40 de grade. In cazurile de insolatie extreme se poate ajunge la halucinatii, la pierderea cunostintei si la coma.
Cum putem deci preveni toate aceste probleme cauzate de insolatie?
1. Evitati iesirile prelungite in perioadele caniculare ale zilei, mai exect intre 10.00 si 19.00. Persoanele in varsta si copiii trebuie sa fie cat mai mult feriti de expunerea la soare, deoarece au un grad de sensibilitate mai mare.
2. Aparatul de aer conditionat este, desigur, o inventie care ne ajuta sa depasim temperaturile naucitoare ale verii. Setati temperatura camerei la o diferenta nu foarte mare de cea ambientala. Diferentele de temperatura la care va supuneti corpul pot deveni daunatoare.
3. Optati pentru haine deschise la culoare, lejere, din materiale naturale (matase, bumbac). O haina din materiale supraelastice perturba procesul firesc de transpiratie. Hainele de culori inchise amplifica senzatia de caldura. De asemenea, purtati palarii sau sepci de culoare deschisa si nu foarte stramte.
4. Consumul de lichide este vital. Beti cel putin un pahar de apa, la o ora. Daca faceti efort fizic, cresteti si consumul de apa.
5. Pentru a spori hidratarea, consumati alimente bogate in apa, care aduc si beneficiul unei digestii usoare, nesolicitante pentru organism. Consumati multe salate, fructe si supe de legume (fasole, cartofi, mazare). Aceste alimente asigura refacerea depozitelor de potasiu, magneziu si saruri minerale eliminate in exces prin transpiratie.
6. Incercati sa evitati consumul de alcool, fumatul si anumite medicamente care intensifica procesul de transpiratie.
7. Feriti-va de substantele diuretice: cafea, bauturi carbogazoase, ceai verde, ceai diuretic. Acestea duc la aparitia deshidratarii.
8. Folositi creme cu factor de protectie solara pe toata suprafata corpului. Razele soarelui patrund si prin anumite tesaturi. La fel de prezente sunt si la umbra, reflectate de anumite suprafete.
9. Protejati-va ochii cu ochelari de soare. Expunerea prelungita poate duce in timp la aparitia multor afectiuni ce au ca efecte chiar pierderea vederii.
10. Pentru a echilibra temperatura corpului, puteti apela la baile in cada sau in piscina, insa aveti grija ca temperatura apei sa nu fie foarte scazuta, mai ales daca aveti probleme cardiace.
Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Mirabela Saftoiu,
Medic medicina de familie