Revista care te menține sănătos

Știri

Injectiile cu botox si „intelegerea” emotiilor

24 mai 2016
Share

Din ce in ce mai multe femei apeleaza la injectiile cu botox pentru a scapa de riduri. In Statele Unite, de exemplu, in anul 2014, 546 000 de persoane cu varste intre 19 si 34 de ani (dintre care 92% femei) si-au injectat botox. Toxina botulinica ajuta la relaxarea muschilor si atenueaza contractiile, reducand ridurile de expresie, mai ales pe cele care se formeaza pe frunte, in jurul ochilor si a gurii.

Potrivit unui studiu realizat de catre expertii Scolii Internationale de Studii Avansate din Italia, injectiile cu botox ar putea avea un efect secundar neasteptat, perturband „intelegerea” emotiilor transmise de catre alte persoane.

Cum „citim” emotiile

Pentru a rezona cu expresiile faciale ale altor oameni (o spranceana ridicata, un zambet), avem nevoie sa le reproducem; este vorba despre feedbackul proprioceptiv (senzatiile provenite din corp). Acest feedback muscular transmis creierului ne ajuta sa decidem ce emotii corespund exact expresiilor. De exemplu, atunci cand o persoana ne zambeste, de cele mai multe ori raspundem tot cu un zambet. Problema este ca injectarea toxinei botulinice conduce la o paralizie a unor muschi faciali; astfel, feedbackul proprioceptiv este blocat, iar procesul de „intelegere” a emotiilor se complica. Pentru a verifica aceasta ipoteza, cercetatorii au organizat un experiment: mai multi voluntari au fost impartiti in doua grupuri. Au fost rugati sa priveasca anumite fotografii si sa defineasca emotiile resimtite de catre persoanele fotografiate. Din primul grup faceau parte persoane care isi injectasera botox cu doua saptamani inainte. Acestia au intampinat dificultati in ceea ce priveste interpretarea unor expresii faciale subtile.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.