Cercetatorii de la Universitatea Johns Hopkins (SUA) au descoperit, studiind scanarile RMN a peste 3.000 de persoane ca, desi sunt „construite” la fel, inimile barbatilor si ale femeilor imbatranesc diferit. Principala concluzie este ca ar putea avea nevoie si de tratamente diferite.
Studiul a relevat ca, atat la femei, cat si la barbati ventriculul stang (camera principala a inimii, cea care pompeaza sangele catre celelalte organe) se micsoreaza cu timpul. Diferenta este ca, in cazul barbatilor, muschiul care inconjoara peretii ventriculului creste in grosime, pe cand la femei isi mentine dimensiunea sau chiar si-o reduce.
In insuficienta cardiaca, medicii prescriu adesea medicamente menite sa reduca ingrosarea muschilui cardiac in timp si sa stimuleze pomparea sangelui. Cum la femei muschiul inimii isi pastreaza sau reduce dimensiunea, aceste medicamente nu pot avea aceleasi beneficii ca in cazul barbatilor.
10 ani de cercetari
In cadrul studiului au fost analizate scanarile RMN a peste 3.000 de adulti cu varsta cuprinsa intre 54 si 94 de ani, fara boli cardiace preexistente. Subiectii au facut un examen RMN la inceputul cercetarii si altul dupa 10 ani. Informatiile obtinute le-au permis cercetatorilor sa calculeze greutatea si capacitatea ventriculului stang. Ei au constatat ca, pe parcursul celor 10 ani, grutatea a crescut cu o medie de 8 grame la barbati si a scazut cu 1,6 grame la femei.
Capacitate de umplere a inimii, care inseamna cantitatea de sange pe care ventriculul stang o poate retine intre doua batai, a scazut la ambele sexe, la femei – cu aproximativ 13 ml, iar la barbati, cu 10 mililitri.
Elena Coroianu
Sursa: dailymail.co.uk