Fotoprotectia este esentiala pentru prevenirea cancerelor de piele. Circa 90% dintre cancerele de piele care nu sunt melanoame si 65% dintre melanoame sunt asociate cu expunerea la ultraviolete. Cel mai frecvent, expunerea acuta duce la arsura solara. Mai rar, pot aparea boli de piele induse de ultraviolete (fotodermatoze).
Expunerea cronica se poate asocia cu fotoimbatranirea pielii, leziuni „precursoare” (care pot, in timp, sa dea nastere unor tipuri de cancere de piele) si chiar consecinta cea mai de temut: cancerul de piele. Nu trebuie uitat riscul de afectare a ochilor, manifestata prin aparitia cataractei. Razele ultraviolete sunt un tip de radiatie electromagnetica, numita si „lumina neagra”, deoarece nu poate fi vazuta cu ochiul liber. Razele ultraviolete care ajung pe Pamant sunt impartite in functie de lungimea de unda in ultraviolete de tip B (UVB) si ultraviolete de tip A (UVA). Iata ce trebuie sa facem pentru a ne mentine pielea sanatoasa.
Ce inseamna FPS/SPF?
Factorul de protectie solara (FPS/SPF) este o caracteristica a produselor fotoprotectoare care se defineste prin calcularea unui raport intre doza de ultraviolete necesara pentru a induce o roseata minima pe tegumentul protejat cu produsul fotoprotector respectiv si doza de ultraviolete care determina acelasi efect pe pielea neprotejata. In studiile in care se calculeaza SPF-ul unui produs, se foloseste o cantitate standardizata de crema (2 mg/cm²). In viata reala, cantitatea aplicata variaza, asa ca nu obtinem intotdeauna acelasi grad de protectie peste tot. Cu cat un produs are un SPF mai mare, cu atat protejeaza mai bine fata de UVB. Procentual, un SPF/FPS de 15 inseamna ca prin aplicarea produsului respectiv sunt filtrate circa 93% dintre razele UVB, respectiv 97% pentru SPF 30 si 98% pentru SPF 50.
In cazul celor care nu sunt foarte expusi razelor soarelui (predominant munca de interior) este suficient un produs cu spectru larg si SPF 15 (numeroase fonduri de ten sau after-shave-uri asigura acest grad de protectie). Pentru cei care petrec mult timp in aer liber se impune un produs cu spectru larg si SPF de minimum 30.
Fotoprotectoarele trebuie sa includa si filtre UVA
Sa nu uitam ca gradul de protectie depinde si de cantitatea de produs si de frecventa reaplicarii. Folosirea unui produs fotoprotector cu SPF mare dar spectru ingust (care nu asigura si protectie fata de UVA) poate fi periculoasa, deoarece acesta previne inrosirea pielii, care semnalizeaza arsura solara si impune intreruperea expunerii. Astfel, riscam sa stam mult mai mult la soare, comparativ cu toleranta pe care am fi avut-o daca nu ne-am fi dat cu crema, in tot acest interval fiind expusi la actiunea daunatoare a ultravioletelor A. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca produsul ales are un spectru larg care include si filtre UVA.
Ultravioletele B au o lungime de unda mai scurta, sunt responsabile de arsurile solare, fiind asociate cu aparitia cancerului de piele. Ultravioletele A au lungime de unda mai mare, fiind asociate cu fotoimbatranirea pielii si riscul de cancer de piele.
Cum ne protejeaza aceste produse de ultraviolete?
Fotoprotectoarele contin doua tipuri de substante active: filtre organice si anorganice, cu mecanisme diferite de actiune: filtrele organice absorb razele ultraviolete, cele anorganice sau minerale reflecta ultravioletele. Exemplele de filtre organice includ octinoxatul, octisalatul, octocrilenul, oxibenzona, avobenzona etc. Unele filtre organice pot avea, in sine, un efect fotosensibilizant. Filtrele minerale sunt dioxidul de titan si oxidul de zinc, cu avantajul de a putea fi folosite si la persoane cu pielea mai sensibila sau alergice. Majoritatea fotoprotectoarelor contin asocieri de filtre organice si minerale pentru a obtine un spectru larg de protectie, de exemplu, salicilati sau cinamati pentru a absorbi UVB, oxibenzona si/sau avobenzona, ecamsul pentru UVA, plus dioxid de titaniu sau oxid de zinc.
Ce tipuri fotoprotectoare putem folosi?
Produsele fotoprotectoare se pot prezenta sub forma de crema, lotiune, emulsie, stick, gel, spray, pudra etc. Fiecare forma are avantaje si dezavantaje, alegerea facandu-se dupa diverse criterii, inclusiv tipul de piele, varsta, zona pe care dorim sa o protejam (de exemplu: geluri pentru zone cu pilozitate, stick-uri pentru buze, emulsii sau spray-uri pentru a acoperi rapid suprafete mari de piele, crema cu dublu rol – protectie si hidratare – pentru fata etc.).
Cum aplicam fotoprotectia?
Ideal, fotoprotectia trebuie sa fie un gest zilnic, indiferent de anotimp. Fotoprotectorul se aplica pe zonele expuse cu 30 de minute inainte de a iesi din casa, pe pielea uscata, fara a uita unele zone la risc (lobii urechilor si buzele). Reaplicarea se face la fiecare doua ore sau imediat dupa episoadele de transpiratie intensa sau dupa ce iesiti din apa. Indicat ar fi ca produsul ales sa aiba spectru larg (protectie UVB+UVA), rezistenta la apa, SPF adaptat la fototip si eventuale probleme dermatologice.
Cum ii protejam de soare pe cei mici
Se considera ca un singur episod de arsura solara cu formare de bule in copilarie dubleaza riscul de aparitie ulterioara a melanomului. Deci, fotoprotectia trebuie sa inceapa devreme. Pana la varsta de 6 luni, pielea bebelusilor este prea sensibila pentru aplicarea de filtre solare, astfel incat protectia trebuie sa se bazeze pe evitarea soarelui, in special a expunerii in intervalul 10.00-16.00, pe hainutele lejere care acopera membrele si palarii care protejeaza fata si gatul. Dupa varsta de 6 luni, se poate initia folosirea produselor fotoprotectoare.
Pe langa aplicarea de creme, sunt de ajutor si: dieta alimentara bogata in antioxidanti, evitarea expunerii la soare in intervalul 10.00-16.00, evitarea solariului, purtarea hainelor si accesoriilor care protejeaza pielea.
Dr. Madalina Caraivan
Medic specialist dermato-venerologie
Clinica LaurusMedical