Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Informaţiile privind vaccinurile anti-COVID-19 sunt încurajatoare, contrar părerii majorităţii oamenilor

Corina Ionescu; sursă: www.nytimes.com
9 februarie 2021
Share
Informaţiile privind vaccinurile anti-COVID-19 sunt încurajatoare, contrar părerii majorităţii oamenilor

Potrivit rezultatelor publice, toate vaccinurile autorizate au eliminat decesele cauzate de COVID-19. În plus, aceste vaccinuri au redus drastic spitalizările. „Toate rezultatele studiilor sunt bune”, a spus Caitlin Rivers, epidemiolog la Universitatea Johns Hopkins. „Este o veste minunată”.

În schimb, mulţi oameni se concentrează pe diferenţele relativ minore între rezultatele vaccinurilor şi presupun în mod greşit că aceste diferenţe înseamnă că unele vaccinuri nu vor preveni formele grave ale bolii. Este încă prea devreme pentru a fi siguri, deoarece unii dintre producătorii de vaccinuri au publicat doar o cantitate mică de date. Dar datele disponibile sunt foarte încurajatoare – inclusiv despre efectul vaccinurilor asupra mutaţiilor virusului SARS-CoV-2. „Vaccinurile sunt pregătite să ofere ceea ce oamenii îşi doresc cu atâta ardoare: un sfârşit al acestei pandemii”, spune Julia Marcus de la Harvard Medical School. De ce publicul este mai sceptic decât ar trebui să fie? O mare parte a confuziei se învârte în jurul semnificaţiei cuvântului „eficient”.

Ce trebuie să ştim

În limbajul ştiinţei cercetării, un vaccin este de obicei considerat eficient numai dacă împiedică oamenii să fie răpuşi de o boală gravă. Pentru boli cum sunt ebola sau rabia această definiţie este, de asemenea, reprezentativă. Dar nu este definiţia reprezentativă pentru majoritatea infecţiilor cu coronavirus. Indiferent dacă am ştiut sau nu, aproape sigur am fost infectaţi la un moment dat, fiecare dintre noi, cu un tip de coronavirus. Coronavirusurile circulă de zeci de ani, daca nu de secole, şi prezintă, adesea, forme uşoare. Răceala obişnuită poate fi un coronavirus. Lumea nu va elimina prea curând coronavirusurile – sau pe acesta, cunoscut sub numele de SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, nu este nevoie să îl eliminăm pentru totdeauna pentru ca viaţa noastră să revină la normal. În schimb, trebuie să îl retrogradăm de la o pandemie la un virus normal. Odată ce acest lucru se întâmplă, adulţii se pot întoarce fizic la serviciu, iar copiii, la şcoală. Bunicii îşi pot primi nepoţii în vizită, iar cu toţii ne vom putea întoarce la viaţa socială pe care o aveam înainte de pandemie, de exemplu, să ieşim cu prietenii la un restaurant.

Dr. Ashish Jha, decanul Şcolii de Sănătate Publică a Universităţii Brown spune: „Nu-mi pasă de fapt de infecţia cu acest virus. Îmi pasă de spitalizări, decese şi complicaţiile pe termen lung.”

Întrebări şi răspunsuri despre siguranţa vaccinului anti-COVID-19, vaccin ARN mesager

Date concrete

Toate cele cinci vaccinuri – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Novavax şi Johnson&Johnson – sunt extrem de promiţătoare. Din cele aproximativ 75.000 de persoane care au primit unul dintre cele cinci într-un studiu de cercetare, nicio persoană nu a murit de COVID-19 şi doar câteva persoane par să fi fost spitalizate. Niciunul nu a rămas internat mai mult de 28 de zile de la primirea unei doze de vaccin.

Privind în perspectivă, acest lucru ajută la analizarea efectelor pe care COVID-19 le-a avut asupra unui grup reprezentativ de 75.000 de adulţi americani: a ucis aproximativ 150 dintre ei şi a trimis alte câteva sute în spital, în stare gravă. Vaccinurile reduc aceste numere la aproape zero, chiar zero, pe baza studiilor de cercetare. Zero nu este nici măcar cel mai relevant punct de referinţă. Un sezon tipic de gripă din SUA ucide între 5 şi 15 din 75.000 de adulţi şi spitalizează peste 100 dintre aceştia.

Presupunem că sunteţi de acord că orice vaccin care transformă COVID-19 în ceva mult mai blând decât o gripă merită să fie numit eficient. Dar aceasta nu este definiţia ştiinţifică. În momentul în care citiţi că vaccinul Johnson&Johnson a fost eficient în proporţie de 66% sau că vaccinul Novavax are o eficienţă de 89%, aceste valori se referă la prevenirea tuturor formelor de boală. Datele menţionate consideră simptomele uşoare ale bolii ca fiind un eşec.

„În ceea ce priveşte formele severe, care ne interesează cu adevărat, ştirile sunt fantastice”, a spus dr. Aaron Richterman, specialist boli infecţioase la Universitatea din Pennsylvania, SUA.

De ce aleg medicii specialişti să se vaccineze anti-COVID-19

Noile tulpini de coronavirus din Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud

Varianta sud-africană pare să facă vaccinurile mai puţin eficiente în privinţa eliminării infecţiilor. Din fericire, nu există încă dovezi că aceasta ar creşte decesele în rândul persoanelor vaccinate.

Două dintre cele cinci vaccinuri – Johnson&Johnson şi Novavax – au raportat unele rezultate în cazul variantei din Africa de Sud şi niciuna dintre persoanele vaccinate nu a murit de COVID-19. „Oamenii nu dezvoltă boala în formă gravă. Nu mor.”, spune dr. Rebecca Wurtz, de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii din Minnesota, SUA.

Cel mai probabil, spun epidemiologii, vaccinurile oferă în continuare o protecţie considerabilă împotriva noilor tulpini, chiar dacă nu la fel de ridicată ca cea pentru versiunea iniţială. O anumită protecţie pare a fi suficientă pentru a transforma acest coronavirus într-o afecţiune comună, să spunem, în majoritatea cazurilor. „Această variantă face în mod clar un pic mai dificilă obţinerea celui mai puternic răspuns pe care am dori să îl avem din partea vaccinului”, a spus dr. Francis Collins, directorul Institutului Naţional de Sănătate, SUA.

vaccin anti-covid-19, informatii vaccin anti-covid-19, mutaţiile virusului SARS-CoV-2, noile tulpini de coronavirus, vaccin Pfizer-BioNTech, Moderna, Novavax, Johnson&Johnson, AstraZeneca, vaccinuri,

Ce recomandă specialiştii

În cel mai rău caz, există posibilitatea ca datele viitoare să fie mai puţin încurajatoare. Johnson&Johnson şi Novavax, de exemplu, au emis comunicate de presă despre datele lor, dar niciun grup nu a lansat încă o analiză referitoare la aceste mutaţii ale virusului. De asemenea, va fi important să existe mult mai multe date despre modul în care vaccinurile interacţionează cu aceste variante. Dar incertitudinea nu trebuie confundată cu veştile rele. Dovezile disponibile referitoare la eficienţa vaccinurilor sunt cât se poate de pozitive. Doar interpretarea noastră excesiv de negativă cauzează probleme reale. Unii oameni se tem că şcolile nu se pot redeschide chiar şi după ce profesorii sunt vaccinaţi. Alţii au rămas cu impresia greşită că merită să îşi facă doar unul dintre cele două vaccinuri cu cele mai mari rate oficiale de eficacitate – Moderna şi Pfizer-BioNTech. În realitate, atât timp cât datele se păstrează, oricare dintre cele cinci vaccinuri vă poate salva viaţa.

Dr. William Schaffner de la Universitatea Vanderbilt, SUA, a făcut referire la o discuţie pe care a avut-o cu alţi experţi, în care şi-au imaginat că o rudă apropiată ar trebui să aleagă între vaccinarea cu vaccinul Johnson&Johnson sau să aştepte încă trei săptămâni pentru a primi vaccinul Moderna sau Pfizer-BioNTech. „Cu toţii au spus că şi l-ar administra pe cel de la Johnson&Johnson chiar ziua următoare”, a spus Schaffner. „Virusul este periculos şi nu are rost să riscaţi încă trei săptămâni de expunere în loc să beneficiaţi de protecţia pe care o puteţi avea chiar începând de mâine”.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.