Haemophilus influenzae este o bacterie gram-negativă care poate provoca o gamă foarte variată de infecții – de la infecții respiratorii comune, până la boli invazive severe, cum ar fi meningita și septicemia. Descoperită inițial de Richard Pfeiffer în 1892, s-a considerat, în mod eronat, că această bacterie este agentul cauzator al gripei, de unde și denumirea sa. Chiar dacă vaccinarea împotriva tulpinii Haemophilus influenzae tip b (Hib; cea mai frecvent asociată cu infecțiile) a redus dramatic incidența bolilor invazive, alte tulpini non-tip b continuă să provoace, și în ziua de astăzi, infecții cu potențial sever, mai ales în rândul copiilor și persoanelor imunodepresive.
Haemophilus influenzae este o bacterie pleomorfă, care are capacitatea de a-și schimba forma, în funcție de condițiile de mediu. Aceasta poate fi încapsulată sau neîncapsulată, iar în funcție de structura capsulei, Haemophilus influenzae este clasificat în șase serotipuri, notate de la a la f. Dintre toate serotipurile, infecția cu Haemophilus influenzae tip b (denumită și Hib) este cea mai frecventă și se asociază cu majoritatea bolilor invazive. Alte tipuri, cum ar fi Hia, Hie, Hif, sunt mai rar izolate din probe biologice provenite de la persoane bolnave. Tulpinile care nu au capsulă sunt denumite și non-tipabile (NTHi), infecțiile cu acestea devenind tot mai frecvente.
Infecțiile cauzate de Haemophilus influenzae
Capsula polizaharidică a bacteriei Haemophilus influenzae este principalul factor de virulență. Aceasta îi conferă protecție împotriva sistemului imunitar și permite agentului bacterian foarte ușor să scape de răspunsul imun și să disemineze în organism, provocând infecții invazive. Mai ales în cadrul infecției cu Haemophilus influenzae tip b (Hib), răspunsul imun este deseori unul deficitar (mai ales la copiii mici și persoanele imunocompromise). În contrast, tulpinile NTHi, care nu au capsulă, sunt mai frecvent asociate cu infecții localizate ale tractului respirator, cum ar fi otita medie, sinuzita, bronșita, deoarece pot provoca așa-zise „infecții oportuniste”.
Haemophilus influenzae este prezent în mod obișnuit în tractul respirator superior al oamenilor sănătoși, fiind considerat un comensal (rezident normal) al nazofaringelui. Transmiterea se face prin picături respiratorii expulzate în timpul tusei, vorbirii și strănutului. Înainte de a fi introdus vaccinul împotriva Haemophilus influenzae tip b (Hib), această tulpină era principala cauză de meningită bacteriană, epiglotită și pneumonie la copiii mici. Vaccinarea a redus semnificativ în ziua de astăzi incidența acestei infecții, dar nu a fost exclusă în totalitate. De asemenea, infecția cu Hia, Hie și Hif pot fi deosebit de periculoase la sugari, vârstnici și persoanele cu boli cronice.
Infecții respiratorii cauzate de Haemophilus influenzae
Otita medie acută (OMA)
Este cea mai comună infecție cauzată de Haemophilus influenzae, în special de tulpinile NTHi. Definește inflamația urechii medii, care apare de obicei la copii mici, și se manifestă prin durere și febră, iritabilitate și, uneori, scăderea auzului. Infecția cu NTHi este responsabilă pentru 20-30% dintre cazurile de otită medie acută, adesea asociată cu complicații recurente. Infecțiile cu Haemophilus influenzae la copii (în special tulpini non-tipabile) sunt principala cauză a otitei.
Sinuzita acută
Infecția cu Haemophilus influenzae tip b (Hib) poate duce la inflamația sinusurilor paranazale, manifestată prin durere la nivelul feței, congestie nazală, rinoree purulentă și febră. Inflamația sinusurilor este frecventă la copiii mici și adulții cu factori predispozanți, cum ar fi alergiile și fumatul, deviația de sept. Sinuzita poate fi provocată de numeroase infecții respiratorii. Infecția cu Haemophilus influenzae tip b, cu toate acestea, este printre cele mai frecvente.
Bronșita și exacerbarea bolilor pulmonare cronice
Haemophilus influenzae poate coloniza tractul respirator inferior și poate provoca bronșită sau exacerbări ale bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC). Aceste infecții se prezintă cu tuse persistentă, eliminare de spută, dispnee și febră. Persoanele cu BOPC au un risc mai mare de infecții recurente și complicații, cum ar fi pneumonia.
Infecții invazive cauzate de Haemophilus influenzae tip b (Hib)
Meningita
Înainte de introducerea vaccinului Hib, meningita cauzată de Haemophilus influenzae tip b era cea mai frecventă cauză de meningită bacteriană la copiii sub cinci ani. Inflamația meningelor, adică a foițelor care acoperă creierul și măduva spinării, se manifestă prin febră, dureri severe de cap, vărsături, rigiditate a cefei și alterarea stării mentale. Fără tratament prompt, meningita duce la complicații grave, cum ar fi sechele neurologice severe și chiar deces.
Epiglotita
Epiglotita definește inflamația acută a epiglotei, care poate duce ulterior la obstrucția masivă a căilor respiratorii superioare și la insuficiență respiratorie. Aceasta este o urgență medicală care se manifestă prin dureri severe în gât, dureri și dificultăți în deglutiție, febră, stridor respirator. Deși vaccinul la copii și adulți a redus incidența epiglotitei cauzate de Haemophilus influenzae tip b, epiglotita poate fi provocată și de infecția cu alte tulpini bacteriene.
Pneumonia acută
Pneumonia cauzată de Haemophilus influenzae tip b este o infecție pulmonară care poate varia de la forme ușoare, până la cele mai severe. Aceasta este mai frecventă la copii mici, vârstnici, precum și la persoanele cu boli cronice și sistem imunitar slăbit. Pneumonia se manifestă prin febră, tuse productivă, dispnee și durere toracică. În cazuri severe, există riscul de a evolua spre complicații severe, cum ar fi insuficiența respiratorie. Pneumonia secundară infecției acute cu Haemophilus influenzae tip b apare deseori în urma unei infecții a tractului respirator superior.
Septicemia
Septicemia cauzată de Haemophilus influenzae tip b este o infecție severă, sistemică care poate surveni în urma unei infecții invazive, cum ar fi meningita și pneumonia. Simptomele infecției cu Haemophilus influenzae tip b includ, în acest caz, febră ridicată, tahicardie, hipotensiune și starea mentală alterată. Septicemia necesită tratament intensiv, rapid – fără intervenție precoce, se poate ajunge la șoc septic și deces.
Artrita septică
Infecția cu Haemophilus influenzae la adulți și copii poate provoca artrită septică, adică infecția articulațiilor care se manifestă cu durere intensă, tumefacție, eritem, limitarea mișcării. Totuși, artrita septică apare deseori la copiii mici și poate necesita drenaj chirurgical, terapie prelungită cu antibiotice. Artrita septică cauzată de infecția cu Haemophilus influenzae tip b afectează de cele mai multe ori articulațiile mari (genunchi, gleznă, șold, cot).
Tratamentul infecțiilor cauzate de Haemophilus influenzae tip b (Hib)
Tratamentul infecției cu Haemophilus influenzae tip b la copii și adulți implică, în mod uzual, administrarea de antibiotice. În situația în care infecția cu Haemophilus influenzae tip b la copii a dus la epiglotită, tratamentul este unul mult mai elaborat și, de multe ori, este necesară chiar și spitalizarea. Tratamentul antibiotic pentru Haemophilus influenzae tip b include, de cele mai multe ori, următoarele:
Beta-lactamicele
Peniciline, cum ar fi ampicilina, au reprezentat pentru mult timp tratamentul standard în cazul infecției cu Haemophilus influenzae tip b (Hib). Cu toate acestea, din cauza fenomenului actual de rezistență la antibiotice, ampicilina poate să nu fie eficientă în toate cazurile. Drept urmare, amoxiciclina combinată cu un inhibitor de beta-lactamază, cum ar fi clavulanatul, este deseori utilizată pentru infecția cu Haemophilus influenzae tip b moderată sau severă.
Cefalosporinele
Cefalosporinele de generația a treia, cum ar fi ceftriaxona și cefotaxima, sunt folosite pentru a trata infecția cu Haemophilus influenzae tip b care a dus la meningită sau septicemie, deoarece sunt eficiente împotriva majorității tulpinilor bacteriene și au pot ajunge cu ușurință la nivelul sistemului nervos central, unde se localizează infecția.
Macrolidele
Tratamentul infecției cu Haemophilus influenzae la copii și adulți poate fi făcut și cu macrolide, în cazul în care există alergie la beta-lactamice. Macrolidele sunt eficiente și pentru tratamentul exacerbărilor acute ale BPOC cauzate de infecția cu Haemophilus influenzae tip b (Hib).
Fluorochinolonele
Fluorochinolonele, cum ar fi ciprofloxacina, sunt uneori administrate în tratamentul infecțiilor severe cu Haemophilus influenzae tip b sau în cazurile în care există rezistență la alte tipuri de antibiotice comune. Totuși, utilizarea lor în tratamentul infecției cu Haemophilus influenzae tip b ar trebui limitată, datorită riscului de efecte secundare și dezvoltării rezistenței la antibiotice.
Prevenția infecției cu Haemophilus influenzae tip b (Hib)
Prevenția infecțiilor cauzate de Haemophilus influenzae tip b presupune, în esență, vaccinarea. Vaccinul împotriva Haemophilus influenzae tip b (și altor tulpini) poate fi administrat de copii și adulți, având un succes remarcabil în reducerea incidenței bolii invazive la copii. Schema de vaccinare include administrarea a 3-4 doze de vaccin împotriva Haemophilus influenzae tip b, începând cu vârsta de 2 luni. Vaccinul Hib este sigur și eficient, oferind o protecție maximă, pe termen lung, împotriva infecției cu Haemophilus influenzae tip b. Menținerea unei bune igiene personale și evitarea fumatului reduc riscul infecției cu Haemophilus influenzae tip b.
Foto: shutterstock.com