Se stie ca fertilitatea descreste odata cu varsta, insa chiar si in cele mai fertile perioade din viata unei femei, alegerile facute in stilul de viata si factorii externi pot influenta negativ sansele unei femei de a ramane insarcinata.
Iata care sunt principalele cauze de infertilitate.
Obezitatea
Kilogramele in plus pot afecta secretia de hormoni si, astfel, apar dificultati la conceperea unui copil. Cu cat persoana cantareste mai mult peste greutatea ideala, cu atat functia ovariana descreste. Multe femei obeze tind sa dezvolte boala ovarelor polichistice, ce poate duce la infertilitate. Boala ovarelor polichistice este cea mai frecventa tulburare hormonala in randul femeilor aflate la varsta ideala de reproducere.
Greutatea prea mica
Asa cum kilogramele in plus afecteaza fertilitatea, la fel se poate intampla si cand este vorba de o greutate prea mica. Acest lucru apare ca urmare a faptului ca femeile prea slabe au un deficit de leptina, hormonul care controleaza foamea si senzatia de satietate. Un nivel scazut de leptina duce la absenta menstruatiei.
Varsta
Atunci cand o femeie ajunge la menopauza, aproximativ pe la 40-50 de ani, nu mai ovuleaza si, prin urmare, nu mai poate ramana insarcinata. Insa infertilitatea poate sa apara chiar si cu 10 ani mai devreme de menopauza (in premenopauza), deoarece ovulatia devine mai putin regulata, ovulele sunt in declin. Sansele de a ramane insarcinata scad semnificativ dupa varsta de 35 de ani. Insa, aceasta varsta este diferita pentru fiecare femeie in parte.
Factorii genetici
Varsta la care mama unei femei a intrat la menopauza poate fi valabila si in randul copiilor. Femeile se nasc cu un anumit numar de ovule, acest lucru fiind influentat atat de factori genetici, cat si de factori din mediul inconjurator. Insa nu este neaparat posibil ca si dumneavoastra sa intrati la menopauza la aceeasi varsta ca mama dumneavoastra.
Chimicalele din produsele cosmetice
Expunerea la poluanti, pesticide si componente industriale pot sa scada riscul de a avea copii cu pana la 29%, deoarece acestea sunt asociate cu menopauza precoce. Ftalatii, ce se intalnesc in parfumuri si produsele cosmetice, sunt cel mai des incriminati.
Fumatul
Fumatul poate afecta dezvoltarea fatului, insa diminueaza si sansele de a ramane insarcinata. Este responsabil de 13% dintre cazurile de infertilitate, deoarece intrerupe secretia hormonala si lezeaza AND-ul, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Chiar si fumatul pasiv poate duce la tulburari endocrine si la probleme serioase de fertilitate.
Alcoolul
Consumat ocazional si moderat, nu influenteaza fertilitatea. Insa, consumul excesiv (mai mult de o bautura pe zi in randul femeilor) a fost asociat cu un risc crescut de tulburari de ovulatie. Bauturile alcoolice consumate in timpul sarcinii (si probabil chiar si inainte de conceptie) duc la nastere prematura.
Exercitiile fizice extreme
Exercitiile fizice va mentin in forma si va energizeaza. Insa, daca le efectuati prea intens sau pe o perioada prea lunga, pot avea un impact negativ asupra ovulatiei. S-a demonstrat ca femeile care fac exercitii fizice intense mai mult de cinci ore pe saptamana sunt mai predispuse la infetilitate.
Afectiuni ale tiroidei
Contribuie la problemele de ovulatie si de fertilitate. Este recomandat ca toate femeile care nu pot ramane gravide sa se investigheze pentru o eventuala hipertiroidie sau hipotiroidie. Hipotiroidismul nediagnosticat sau netratat poate duce la infertilitate, fara ca o femeie sa stie.
Istoricul sanatatii sexuale
Bolile cu transmitere sexuala, precum chlamydia si gonoreea, pot cauza boala inflamatorie pelvina cronica, ce poate duce la infertilitate, chiar si la multi ani dupa ce a fost diagnosticata. Chlamydia poate leza trompele uterine fara sa dea alt simptom. Multe femei pot sa nu stie ca au aceasta boala pana in momentul in care incearca sa ramana insarcinate.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie