Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Infectiile respiratorii de cai aeriene superioare

29 septembrie 2014
Share

Tractul respirator superior include sinusurile, pasajul nazal, faringele si laringele. Aceste structuri directioneaza aerul respirat catre plamani pentru ca respiratia sa poata avea loc. O infectie a tractului respirator superior reprezinta procesul infectios al oricarei componente din caile superioare.

Infectia unei zone specifice poate avea o denumire anume. De exemplu, rinita (inflamatia cavitatii nazale), sinuzita (infectia sinusurilor), traheita (inflamatia traheei), epiglotita (inflamatia portiunii superioare a laringelui), faringita, laringita (inflamatia faringelui, respectiv a laringelui). Desi infectiile respiratorii de tract superior pot apare in orice moment al anului, acestea sunt mai frecvente in lunile de toamna si de iarna.

 

Care sunt cauzele infectiilor respiratorii de cai aeriene superioare?

Infectiile respiratorii de cai aeriene superioare pot fi cauzate de invazia directa a mucoasei de catre un virus sau o bacterie. Pentru a invada mucoasa cailor respiratorii superioare, virusul sau bacteria trebuie sa treaca prima data de numeroase bariere fizice si imunologice.

Pe langa barierele fizice din tractul respirator superior, sistemul imun joaca un rol important in lupta impotriva agentilor patogeni din caile aeriene superioare. Amigdalele si vegetatiile adenoide din tractul respirator superior fac parte din sistemul imun ce lupta impotriva infectiilor. Prin actiunea celulelor specializate si ale anticorpilor formati, agentii patogeni sunt distrusi.

In plus, in functie de tipul de agent patogen, exista un timp de incubatie (timpul scurs intre momentul intrarii acestuia in organism si aparitia simptomelor).

 

Care sunt simptomele infectiilor respiratorii de cai aeriene superioare?

In general, simptomele infectiilor respiratorii de cai aeriene superioare rezulta din toxinele eliberate de agentii patogeni, precum si din raspunsul inflamator al sistemului imun pentru a lupta impotriva infectiei.

Iata care sunt cele mai frecvente simptome ale infectiilor respiratorii de cai aeriene superioare:
  Congestie nazala
  Rinoree (atunci cand curge nasul)
  Secretie nazala (ce poate varia ca si culoare de la transparenta pana la alba sau verde)
  Stranut
  Durere sau rosu in gat
  Durere la inghitit (odinofagie)
  Tuse
  Febra (mai frecventa la copii)

Unele simptome mai putin frecvente includ respiratie urat mirositoare, pierderea mirosului (hiposmie), cefalee, dureri de frunte (sinusuri), greata, varsaturi, diaree si dureri musculare. Aceste simptome pot dura in general intre 3 si 14 zile. Daca simptomele tin mai mult de 14 zile, poate fi luat in considerare alt diagnostic, precum sinuzita, alergie, pneumonie sau bronsita.

 

Cand trebuie sa mergem la medic?

Cele mai multe persoane tind sa puna un diagnostic acasa si sa-si trateze simptomele singuri, fara a consulta un medic inainte. In cele mai multe cazuri de infectie respiratorie de cai aeriene superioare sunt cauzate de virusuri si sunt autolimitate, adica se vindeca spontan, fara tratament.

Insa, este recomandat sa consultati un medic atunci cand:
  Infectiile respiratorii de cai aeriene superioareSimptomele dureaza mai mult de doua saptamani
•  Simtpomele sunt severe si se agraveaza
  Aveti dificultati in a respira
  Aveti tulburari de deglutitie (dificultati la inghitire)
  Infectia respiratorie reapare

Uneori, este necesara spitalizarea daca infectia respiratorie de cai aeriene superioare este severa si cauzeaza deshidratare severa, dificultati in a respira cu oxigenare deficitara (hipoxie), confuzie sau atunci cand agraveaza boli deja existente, precum BPOC sau insuficienta cardiaca. Spitalizarile sunt mai frecvente in cazul copiilor mai mici de 2 ani sau in cazul varstnicilor (in special cei cu dementa) si a persoanelor imunodeprimate (cu sistem imun deficitar).

 

Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.