Termenul de „boala parodontala”, cunoscut si ca „parodontoza”, este atribuit gingivitelor si parodontitelor. Pana nu demult, se considera ca gingivita si parodontita marginala sunt doua faze succesive in evolutia procesului inflamator. Cu toate acestea, ultimele date au aratat ca gingivita nu este intotdeauna urmata de parodontita, chiar in conditiile unei igiene necorespunzatoare, dar gingivita precede intotdeauna aparitia parodontitei.
Diferenta dintre gingivita si parodontita
In primul rand, trebuie facuta diferenta intre gingivita si parodontita. Astfel, gingivita este afectiuneareversibila a tesuturilor epiteliale si conjunctive situate in imediata vecinatate a coletului, a carei cauza este agresiunea microbiana. Parodontita este o afectiune degenerativa si ireversibila a tesuturilor de sustinere a dintelui, cauzata de agresiuni microbiene. Netratata, poate duce la pierderea dintilor.
Parodontoza si endocardita bacteriana pot duce la boli de inima
In anumite circumstante, parodontoza poate periclita viata. Astfel, oamenii care prezinta endocardita bacteriana si, in acelasi timp, parodontoza, sunt supusi riscului de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, fapt prea putin cunoscut. Endocardita bacteriana este o infectie a endocardului si valvulelor cardiace, cauzata de infectii cu bacterii. De aceea, cei care au parodontoza trebuie sa fie foarte atenti in privinta infectiilor si afectiunilor cardiace.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile cardiovasculare raman in topul afectiunilor cu cea mai mare rata a mortalitatii.
Infectia din cavitatea bucala poate afecta inima si alte organe
Pacientii care prezinta risc crescut sau moderat de a dezvolta endocardita trebuie sa cunoasca si sa inteleaga etiologia bolii parodontale, componenta principala fiind cea microbiana, si mecanismul de diseminare a microorganismelor din focarul de infectie (cavitatea bucala) catre cord.
Prevenirea bolii parodontale este esentiala
Se recomanda antibioterapie profilactica inaintea unor manevre stomatologice care presupun sangerare si, deci, o bacteriemie tranzitorie (patrunderea bacteriilor in sange). Cu toate acestea, bacteriemia poate aparea si in absenta acestor manevre, mai ales la pacientii cu o igiena orala necorespunzatoare. Din aceasta cauza, prevenirea instalarii bolii parodontale este vitala.
Consultati medicul pentru tratarea corecta a focarelor microbiene!
In cadrul unui consult, medicul dentist furnizeaza toate informatiile necesare adoptarii unor tehnici corecte de periaj. Va poate invata sa folositi mijloace auxiliare de igienizare sau va ajuta printr-un tratament activ sa eliminati focarele microbiene si, astfel, sa evitati complicatiile ulterioare.
Dr. Odette Hadnagy,
Medic dentist generalist,
Clinica dentara Royal Dental,
0725.00.88.44,
www.royaldental.ro