Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

Infectii micotice sau parazitare, contactate din apa piscinelor

21 mai 2024
Share

Apa din piscine si stranduri poate fi o sursa de microorganisme infectioase (bacterii, virusuri, paraziti si ciuperci) care patrund in organism si genereaza o multitudine de infectii localizate preponderent la nivelul pielii, ochilor, urechilor, zonei genitale si tubului digestiv.

Sezonul cald este prin excelenta sezonul micozelor. Piscina, strandul si, in egala masura, dusurile comune si sauna, neigienizate corespunzator, creeaza conditiile optime de a dezvolta micoze, pentru ca sunt indeplinite cele doua conditii de baza: umiditatea si temperatura ridicata.

Clorinarea apei nu ne scapa de bacterii

Prin clorinarea corecta a apei sunt distruse majoritatea bacteriilor patogene, dar nu se realizeaza sterilizarea apei. Exista bacterii care pot rezista in apa tratata cu clor de la cateva ore pana la cateva zile. Clorinarea corecta presupune realizarea unei concentratii de eficienta a clorului in apa, lucru greu de realizat perfect din cauza procesului de pierdere prin evaporare a clorului, provocata de temperatura ridicata a apei din timpul verii. De asemenea, este interzisa utilizarea in exces a clorului in apa de piscina, din cauza potentialului de iritatie chimica.

3 tipuri de infectii pe care le putem lua de la piscina: micotice, bacteriene, parazitare

In functie de agentul determinant al infectiei, putem realiza urmatoarea clasificare:

 

1. Infectii micotice contractate la piscina

Dermatofitia piciorului este o micoza produsa de o ciuperca microscopica, ce se poate transmite atunci cand se merge descult pe marginea piscinei, la sauna sau la dusurile comune. Infectia afecteaza cel mai frecvent pielea din spatiile dintre degete, talpa si unghii. Boala este favorizata de transpiratia abundenta si se extinde in conditiile in care incaltamintea nu lasa piciorul sa respire. Nediagnosticata si netratata la timp, micoza evolueaza prin aparitia de vezicule care produc mancarime, inrosirea si descuamarea pielii, insotite de emanarea unui miros neplacut.

Otita de piscina este o afectiune care poate aparea pe toata perioada verii si este provocata de o ciuperca microscopica prezenta in apa piscinelor. Se manifesta prin durere, senzatie de ureche infundata si mancarime in conductul auditiv extern. Pitiriazisul este o micoza a pielii produsa de o ciuperca microscopica (Pitiriazis versicolor). Boala este caracterizata prin aparitia unor pete mici de culoare cafeniu inchis, localizate cu predilectie la nivelul toracelui. Transmiterea bolii se face prin apa de piscina, dar si prin utilizarea sezlongului fara un prosop personal.  

 

2. Infectii bacteriene luate de la piscina sau strand

Furunculul este o afectiune a foliculilor pilosi, generata de bacterii, cum sunt stafilococii prezenti in apa piscinelor. Boala se caracterizeaza prin aparitia unor supradenivelari ale pielii, rosii, dureroase, care prezinta central o zona purulenta. Leziunile sunt localizate mai ales pe gambe si coapse, dar pot fi identificate si pe brate, fese si regiunea genito-anala. Conjunctivita de bazin este produsa de o bacterie numita Chlamydia trachomatis. Dupa 2-19 zile de la contactul cu apa infectata, apare secretia conjunctivala purulenta si inrosirea ochilor. In afara de conjunctivita bacteriana, apa bazinelor poate sa produca si o forma chimica de conjuctivita, cauzata de substantele cu care apa a fost dezinfectata. Bolile digestive. Dizenteria bacilara apare in urma ingestiei de apa contaminata cu bacterii din materiile fecale ale persoanelor purtatoare ale bacteriei Shigella dysenteriae. In cazul in care apa este infectata, boala se transmite foarte usor, pentru ca numarul de bacterii care o poate declansa este foarte mic (intre 10 si 100). Se manifesta prin febra, greturi, varsaturi si diaree.  

 

3. Infectii parazitare luate de la piscina

Trichomonioza este o boala cu localizare genitala, manifestata prin secretie urat mirositoare. Transmiterea parazitului se face prin apa calda a piscinelor, in conditiile in care, alaturi de persoanele sanatoase, se scalda persoane infectate, in a caror secretie genitala exista parazitul Trichomonas vaginalis.

Giardioza este o boala cu localizare la nivelul intestinului subtire. Apare mai frecvent la copii, dupa ingestia de apa contaminata cu fecale, in care exista chisti de Giardia lamblia. Raia si pediculoza sunt infectii parazitare care pot fi contactate prin folosirea lenjeriei de pat sau a prosoapelor care nu au fost spalate corespunzator.

La cel mai mic semn sau simptom, cereti sfatul unui medic! Toate aceste infectii pot fi diagnosticate usor prin semnele clinice specifice mai sus amintite. Confirmarea diagnosticului trebuie facuta de medicul clinician in urma investigatiilor specifice de laborator care se impun, diferentiat in functie de fiecare tip de microorganism implicat in producerea fenomenului de boala si localizarea acesteia.

Dr. Victoria Badea,
Medic primar medicina de laborator,
Sef laborator Medcenter Constanta,
0241.620.280

www.medcenter.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.