Infectiile urinare sunt foarte frecvente mai ales in randul femeilor, insa e bine ca doamnele sa stie ca exista o boala cu transmitere sexuala care se manifesta aproape la fel. E vorba de infectia cu Chlamydia trachomatis. Daca nu este depistata si tratata la timp, poate face ravagii in organism, ajungandu-se pana la boala inflamatorie pelvina sau la infertilitate.
De aceea, este bine sa va prezentati periodic la medicul de familie, iar daca aveti varste intre 20 si 30 de ani, sa efectuati anual un test de secretie vaginala. Daca alte infectii transmise pe cale sexuala sunt mai „galagioase”, chlamydia este renumita pentru fapul ca este „tacuta”. Infectia poate progresa luni, chiar ani la rand fara ca persoana in cauza sa isi dea seama ca este purtatoare, timp in care sunt afectate caile genitale superioare, la femei – trompele uterine (se ajunge la salpingita), iar la barbati – epididimul (epididimita) sau prostata (prostatita).
In cazul in care pacientul prezinta simptome, problema este confundata adesea cu infectia urinara (caci si aceasta se manifesta prin durere si senzatie de usturime in timpul mictiunii) si, prin urmare, tratata incorect. Asa cum am spus deja, exista situatii in care bacteria nu da niciun semn la inceput (poate fi vorba de saptamani, chiar luni), urmand sa se manifeste abia ulterior.
Care sunt simptomele
La femei, chlamydia afecteaza vaginul si colul uterin. Simptomele sunt reprezentate: sangerari si secretii vaginale anormale (sangerarile apar cel mai des dupa contactul sexual); dureri in zona abdomenului inferior (jos, aproape de zona pubisului); intepaturi sau arsuri in timpul urinatului. Uneori. pot aparea si dureri in zona lombara, febra sau senzatie de greata.
La barbati, bacteria se localizeaza la nivelul uretrei, provocand o uretrita. Simptomele, atunci cand apar, sunt reprezentate de scurgeri (picaturi) purulente din penis (mai ales dimineata) si dureri sau arsuri in timpul urinarii. Ideal e ca la primele semne ale problemei sa incepeti sa luati extract de merisor sau sa consumati cat mai multe lamai. Daca e vorba de o infectie urinara, simptomele vor disparea, dar daca nu se intampla asta, trebuie neaparat sa va adresati medicului ginecolog sau urolog.
Cauza a infertilitatii
Chlamydia trachomatis se transmite exclusiv pe cale sexuala, iar pe langa complicatiile ce pot aparea in urma absentei medicatiei, creste riscul aparitiei unei sarcini extrauterine din cauza afectarii trompelor. In plus, reprezinta principala cauza a infertilitatii, atat de cauza masculina, cat si feminina. De aceea, tratamentul se va face cu antibiotic, dar simultan ambilor parteneri. In schimb, infectia urinara nu este contagioasa, iar tratamentul se face individual.
Cristina Ionescu