Uleiul extras din semintele de coriandru este utilizat de secole ca un remediu pentru o paleta larga de afectiuni, de la simple crampe pana la tratamentul infectiilor alimentare cu E. coli care, recent, au facut peste 2.900 de victime.
Desi studii anterioare au aratat eficienta antibacteriana a uleiului de coriandru, nu se stia exact mecanismul prin care acesta actioneaza.
Cercetatorii de la Universitatea Beira Interior din Portugalia au descoperit ca uleiul de coriandru este capabil sa deterioreze membrana exterioara a celulelor bacteriene care, private de oxigen, vor fi exterminate din organism.
Extractul de coriandru in concentratie de 1,6% a fost aplicat pe 12 tulpini bacteriene diferite, intre care E. coli, Salmonella si stafilococul auriu rezistent la antibiotice. In urma tratamentului, acestea au stagnat in crestere sau au fost chiar eliminate in totalitate.
Uleiul de coriandru este recunoscut pentru proprietatile sale aromatice folosite in arta culinara, indeosebi in bucatariile mediteraneene insa, odata cu aceste descoperiri, peste 30% din populatia care suferea de toxiinfectii alimentare va putea preveni astfel de evenimente si va lua in considerare acest remediu natural ca pe o alternativa la tratamentul medicamentos.
Paula Rotaru
Sursa: www.nytimes.com