Clostridium difficile este o bacterie ce cauzeaza iritarea intestinului si a colonului. Aceasta inflamatie, denumita „colita”, poate cauza diaree, febra si crampe abdominale. Contaminarea se face de la persoana la persoana, insa este foarte des intalnita si la persoanele care iau antibiotice in timp ce sunt internate in spital.
Colita cauzata de C. difficile se poate manifesta intr-o forma mai blanda sau mai serioasa. In cazuri rare, poate cauza chiar decesul.
Care sunt cauzele infectiei cu Clostridium difficile?
Intestinul gros contine in mod normal multe bacterii „bune” care il mentin sanatos si nu determina aparitia unor afectiuni. Daca utilizam antibiotice pentru a elimina o bacterie, acestea pot distruge si bacteriile „bune”. Acest fenomen ii permine bacteriei C. difficile sa se multiplice in intestin si sa elibereze toxine (substante daunatoare). Atunci cand aceste toxine sunt eliberate, colonul se inflameaza.
Factori de risc
Fluorochinolonele (antibiotice) sunt cel mai frecvent asociate cu C. difficile. Riscul este crescut mai ales la persoanele care iau antibiotice multiple sau la cele care urmeaza un tratament indelungat cu acestea. Alti factori de risc includ:
- Varsta peste 65 de ani;
- Bolile cronice;
- Intubatia nazogastrica;
- Medicamentele antiulceroase;
- Spitalizarea indelungata.
Care sunt simptomele infectiei cu Clostridium difficile?
Acestea includ:
- Diaree (poate contine sange);
- Crampe abdominale (la nivelul ombilicului);
- Febra;
- Deshidratare;
- Batai ale inimii anormale.
Simptomele apar, de obicei, dupa 4-10 zile de la inceperea unui tratament cu antibiotice. Insa acestea ar putea sa nu apara decat dupa cateva saptamani dupa ce se opreste tratamentul cu antibiotice. Aceasta afectiune ar putea fi silentioasa, doar cu diaree si fara febra sau crampe. In cazurile rare, intestinul se poate perfora, fiind o urgenta medicala si necesitand interventie chirurgicala.
Cum se stabileste diagnosticul
Medicul dumneavoastra poate suspecta ca aveti o colita cu C. difficile daca aveti simptomele specifice si daca luati, sau ati luat de curand, antibiotice. Pentru confirmare, se va face un examen al scaunului pentru a vedea prezenta toxinelor produse de bacterie. De asemenea, medicul va poate face o sigmoidoscopie sau colonoscopie, prin intermediul unor instrumente cu lumina.
Care este tratamentul colitei cauzate de C. difficile?
In primul rand, daca este posibil, medicul va recomanda oprirea tratamentului cu antibiotice. Medicul dumneavoastra ar putea, in acest fel, sa trateze colita C. difficile cu alt antibiotic decat cel care a cauzat infectia. S-ar putea sa vi se prescrie un tratament cu metronidazol sau vancomicina pe cale orala. Daca aveti diaree severa, va trebui sa beti cat mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea si pentru a va asigura ca aveti necesarul de minerale (electroliti) in sange. Cateodata, infectia revine in cateva zile dupa ce terminati tratamentul. Daca acest lucru se va intampla, vi se va prescrie alt antibiotic.
In cazurile rare, unele persoane ar putea necesita o interventie chirurgicala pentru a inlatura o parte din intestine. Insa acest lucru poate fi posibil doar daca situatia nu s-a imbunatatit in urma tratamentului cu antibiotice sau daca vi s-a descoperit la controlul medical o perforatie in intestin.