Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Infarctul miocardic: 3 simptome subtile în cazul femeilor

Dr. Camelia Diaconu, medic primar boli interne, specialist cardiologie, International Pediatric and Family Medical Clinic, Pipera-Voluntari, www.familyclinic.ro, tel.: 0374200300
11 martie 2022
Share
Infarctul miocardic: 3 simptome subtile în cazul femeilor

Simptomul dominant al infarctului miocardic este durerea toracică. Există însă cazuri în care infarctul miocardic se manifestă cu alte simptome, mai puţin cunoscute de publicul larg, ce ar trebui să atragă atenţia asupra unui posibil infarct miocardic, în special la femei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita; recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Durerea toracică tipică într-un infarct miocardic este localizată în spatele sternului, în mijlocul cutiei toracice. Are intensitate maximă încă de la debut, este violentă, iar pacientul este foarte anxios. În anumite situaţii, durerea toracică dintr-un infarct miocardic poate fi mai puţin intensă şi dramatică. Iar pacientul poate prezenta numai o senzaţie de presiune sau de arsură la nivelul toracelui. Această senzaţie de disconfort toracic se poate însoţi de alte simptome care ar trebui să atragă atenţia asupra unui posibil infarct miocardic.

Oboseala excesivă

Majoritatea femeilor active, din cauza multiplelor responsabilităţi şi activităţi pe care le au, pot acuza, din când în când, o senzaţie de oboseală accentuată, care poate fi normală. Totuşi, dacă această senzaţie de oboseală a debutat sau s-a accentuat de puţin timp, ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru un posibil infarct de miocard.

Femeia în cauza poate acuza oboseală excesivă după efectuarea unui efort fizic obişnuit (activităţi casnice uzuale) sau chiar în condiţii de repaus, însoţită de senzaţia de presiune la nivel toracic, uneori acompaniată de tulburări ale somnului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioSuport Naturalis, recomandat pentru îmbunătăţirea sănătăţii cardiovasculare şi reducerea îmbătrânirii celulare.

Respiraţie îngreunată

În cazul doamnelor, odată cu înaintarea în vârstă, sedentarismul şi creşterea greutăţii corporale pot determina oboseală precoce şi respiraţie îngreunată în timpul unui efort fizic. De asemenea, odată cu intrarea la menopauză, femeile pot prezenta bufeuri (senzaţie de căldură brusc instalată la nivelul feţei sau jumătăţii superioare a corpului, cu înroşirea tegumentului şi transpiraţii).

Tulburările respiratorii şi bufeurile pot semnala o afecţiune cardiacă, în anumite situaţii: transpiraţie brusc instalată sau respiraţie dificilă în condiţii de repaus; tulburări respiratorii accentuate progresiv în timpul efectuării unui efort fizic; respiraţie dificilă în poziţia întins în pat care se ameliorează stând în picioare; transpiraţii sau respiraţie dificilă însoţite de alte simptome (ca durere toracică sau oboseală accentuată).

poza 2

Durere în maxilar şi brate

Localizarea durerii în infarctul miocardic poate fi atipică, mai ales la femei. Durerea brusc instalată la nivelul maxilarului, braţelor (mai ales braţul stâng) sau durerea posterioară (la nivelul coloanei vertebrale) poate semnala o afecţiune cardiacă, mai ales dacă această durere se accentuează în timpul efectuării unui efort fizic şi se ameliorează sau dispare după terminarea efortului.

Femeile, în special, au unele particularităţi ale durerii de origine cardiacă: poate fi prezentă la nivelul ambelor membre superioare; durerea este brusc instalată, uneori fără legătura cu efortul fizic şi poate trezi pacienta din somn; durerea poate fi localizată la nivelul maxilarului, mai ales în partea stânga a acestuia.

Infarct miocardic sau angina pectorala?

infarct miocardic

Paşi pentru a reduce factorii de risc

Reducând factorii de risc, faceţi paşi importanţi pentru a ajuta inima să nu mai sufere. Anual, faceţi vizite la medic pentru a ţine sub control boala.

  • Stop fumatului!
  • Fiţi activi în fiecare zi! Pentru început, întrebaţi medicul cardiolog dacă aveţi vreo restricţie de activitate. A face plimbări este o bună modalitate de a începe.
  • Slăbiţi sau menţineţi-vă greutatea! Cele mai multe femei pot slăbi reducând caloriile la 1.200 – 1.500 pe zi, în timp ce bărbaţii pot avea succes cu 1.500 – 1.800 calorii pe zi.
  • Luaţi tratamentul exact cum v-a fost recomandat!

Femeile cunoscute cu factori de risc cardiovascular (obezitate, dislipidemie, sedentarism, diabet, hipertensiune etc.), care prezintă simptomele descrise, ar trebui evaluate din punct de vedere medical, iniţial prin efectuarea unei electrocardiograme care poate semnala existenţa unei afecţiuni cardiace.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.