Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Infarctul, din ce in ce mai prezent la tineri: din ce cauza apare

12 mai 2014
Share

Termenul de boala coronariana se foloseste pentru o categorie de boli care au drept cauza ingustarea arterelor coronare, ca urmare a depunerii de grasimi pe peretii acestora, cu aparitia placilor de aterom. Infarctul miocardic este o forma de manifestare a bolii coronariene.

Infarctul apare in urma intreruperii fluxului de sange in aceste artere. Desi boala coronariana apare in special la persoanele peste 40 de ani, si cele cu varsta sub 40 pot fi afectate. In plus, cei din urma pacienti au un profil diferit al factorilor de risc, modalitati de prezentare diferite de cele ale varstnicilor, cat si un prognostic diferit. Iata care sunt factorii implicati in aparitia infarctului. Boala coronariana la tineri reprezinta o problema majora atat pentru pacient, cat si pentru medic, din cauza efectelor devastatoare ale bolii asupra modului de viata al tinerilor, care sunt mult mai activi decat varstnicii.

Factori de risc care duc la aparitia infarctului

  • Fumatul

Este cel mai frecvent factor de risc pentru boala coronariana si infarct miocardic la pacientii tineri, majoritatea tinerilor care fac infarct fiind fumatori.

  • Istoricul familial

Are un rol insemnat, tinerii cu boala coronariana provenind, de cele mai multe ori, din familii de coronarieni si cardiaci. In plus, descendentii pacientilor cu boala coronariana precoce sunt mai predispusi la a avea factori de risc coronarieni in comparatie cu cei fara un istoric familial. Acesti factori de risc sunt reprezentati de: obezitate, niveluri sangvine crescute ale colesterolului, glucozei si diversi alti factori de mediu. Asocierea istoricului familial cu boala coronariana prematura se poate datora atat factorilor genetici, cat si celor de mediu. Studiile care au comparat valorile grasimilor serice la tinerii si varstnicii cu boala coronariana au constatat ca tinerii au valori mai mari ale trigliceridelor (grasimi „rele”) si mai mici ale HDL-colesterolului (colesterolul „bun”).

  • Hipertrigliceridemia

Se pare ca este cea mai comuna anomalie a grasimilor serice la pacientii tineri cu infarct miocardic. Se poate asocia cu anomalii ale glicemiei serice si cu prezenta in sange de particule mici de colesterol care predispun la aparitia aterosclerozei. Toate aceste modificari ale grasimilor din sange provin, in primul rand, din cauza prevalentei crescute a obezitatii in randul tinerilor, alimentatiei bogate in grasimi si dulciuri concentrate, dar si sedentarismului. Ceilalti doi factori majori de risc cardiovascular, diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, se pare ca sunt mai putin frecventi la tinerii cu boala coronariana decat la cei varstnici. Totusi, pacientii tineri prezinta tulburari mai subtile ale metabolismului glucozei care predispun la aparitia bolii coronariene.

  • Vasculita si puntea musculara

De asemenea, o cauza mai rara de infarct miocardic la tineri poate fi o vasculita, adica inflamarea peretelui arterelor coronare, ducand, ulterior, la aparitia anevrismelor coronare si a infarctului miocardic. Rareori, cauza infarctului la tineri poate fi o punte musculara, adica o banda de tesut muscular cardiac care comprima artera coronara, intrerupandu-i fluxul sangvin. La pacientii tineri cu infarct miocardic au fost identificati si alti factori de risc:

  • Utilizarea contraceptivelor orale la femeile tinere, mai ales daca sunt si fumatoare;
  • Folosirea unor droguri (marijuana, cocaina);
  • Anomaliile mostenite ale coagularii sangelui, care predispun la aparitia cheagurilor de sange la nivelul arterelor coronare;
  • Factori psihosociali: stresul, emotiile puternice, furia.

Care sunt simptomele infarctului?

infarctPacientii mai tineri cu boala coronariana pot prezenta simptome mai putin tipice. Un numar mare de pacienti tineri nu acuza durere anginoasa, in majoritatea cazurilor un sindrom coronarian acut care progreseaza rapid spre infarct miocardic fiind prima manifestare a bolii coronariene. In plus, pacientii mai tineri de 45 ani la care se efectueaza coronarografie prezinta altfel de modificari ale arterelor coronare in comparatie cu cei varstnici. Tinerii cu boala coronariana prezinta, de multe ori, doar mici neregularitati ale peretelui vascular la coronarografie sau au doar o artera afectata, spre deosebire de seniori care au afectate mai multe artere coronare.

Exista si situatii in care simptomele pot fi subtile, atat la tineri, cat si la seniori care anunta un infarct. Studiile au aratat ca 70% dintre persoanele care au suferit un infarct miocardic s-au confruntat cu o stare accentuata de slabiciune, cu saptamani, chiar luni inainte de nefericitul incident.

Dr. Camelia Diaconu

Medic primar medicina interna
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.