Revista care te menține sănătos

Nutriție

Indulcitorii artificiali, cancerigeni?

1 iunie 2008
Share

Supravegherea aportului de glucide si masurarea nivelului glicemic fac parte din gesturile cotidiene ale persoanelor care sufera de diabet zaharat. In fata cresterii numarului de persoane care sufera de aceasta afectiune, regimul alimentar a evoluat si se amelioreaza gratie utilizarii noilor alimente care contin indulcitori sau ”zahar fals”.

In urma cu cativa ani, nutritionistii sfatuiau persoanele care sufera de diabet zaharat sa reduca pe cat se poate aportul de glucide. S-a observat insa ca de multe ori acest fapt a determinat cresterea aportului de grasimi, ceea ce a dus la sporirea lipidelor in sange. Astazi, s-a ajuns la concluzia ca diabeticii ar trebui sa aiba o alimentatie normoglucidica, ce poate sa cuprinda glucide pe tot parcursul zilei distribuite in 3-4 mese. Insa, exista o singura regula: glucidele trebuie sa fie dintre cele cu absorbtie lenta, care sa nu ridice brusc nivelul sangvin al glucozei (glicemia). Acestea sunt: fructe, legume si cereale. Cantitatea acestor alimente trebuie sa fie luata in evidenta zilnic. Din cauza faptului ca zaharurile rafinate sunt total interzise, nutritionistii indica inlocuirea acestora cu indulcitori artificiali: aspartam, acesulfam-K, zaharina, ciclamat de sodium, taumatina.

Indulcitorii artificiali
Indexul glicemic al indulcitorilor artificiali este nul, ei fiind molecule de sinteza, adica produsi nenaturali. Amestecati cu alimentele, indulcitorii dau un gust dulce fara a creste nivelul glicemic dupa ingestia lor. Astfel, indexul lor glicemic este zero. Persoanele diabetice pot folosi aceste produse fara riscul de a face hiperglicemie. Intr-adevar, indulcitorii au o putere de indulcire superioara zaharurilor naturale, fiind nevoie de o cantitate de patru ori mai mica pentru a avea un gust echivalent cu zaharul normal.

Indulcitorii permit unei persoane care sufera de diabet zaharat sa nu fie privata de gustul dulce si sa poata conserva un gust alimentar normal, fara riscuri pentru sanatatea lor.

Potentialul cancerigen al indulcitorilor

Toate produsele de sinteza aparute in industria alimentara, inclusiv indulcitorii artificiali, au fost supuse mai multor studii, care au demonstrat potentialul lor cancerigen. Se vorbeste despre efectul nociv al zaharinei, aspartamului, ciclamatului etc. Din acest motiv, se recomanda utilizarea cat mai redusa a produselor care contin indulcitori artificiali. Totusi, acestea nu sunt total contraindicate, pentru ca s-a observat in primul rand cresterea calitatii vietii persoanelor diabetice -prin cresterea confortului psihic si inlaturarea frustrarii.

Cititi etichetele produselor!
Trebuie sa stiti sa alegeti anumite produse in momentul in care le consumati, pentru ca multe dintre ele nu contin zahar, dar contin fructoza si glucoza. Acestea cresc brusc nivelul glicemiei, dar au in compozitia lor si o cantitate mai mare de grasimi. Exista o multitudine de produse (ciocolata, biscuiti, guma de mestecat) pe care este mentionat „fara zahar”, dar daca citim eticheta observam ca ele contin fructoza, glucoza sau sorbitol. Acestea sunt tot glucide cu putere de indulcire slaba, dar care anuleaza toate avantajele indulcitorilor. Un consum prea mare al acestor produse poate fi periculos pentru echilibrul glicemic al diabeticului care astfel consuma glucide fara sa stie.

Exista numeroase denumiri pentru produsele fara zahar existente pe piata: „light”, „fara zahar adaugat”. Ce trebuie sa facem pentru a gasi un aliment intr-adevar fara zahar? Este simplu: cititi eticheta! Un adevarat produs fara zahar contine zero zahar, dar, de asemenea, si zero glucide.

Dr. Laura Margareta Bara

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.