Unele persoane nu acorda o foarte mare importanta parului. Il privesc in oglinda si se gandesc doar ce schimbari sa mai faca, ce culori sau tunsori sa adopte. Insa s-ar putea sa va lipseasca unele indicii in legatura cu firele de par, care pot cu usurinta sa ofere informatii despre sanatate. Cercetarile indica faptul ca schimbarile care intervin in ceea ce priveste textura parului, grosimea sa, ar putea semnala unele conditii de sanatate, precum bolile tiroidiene. Iata cum va puteti da seama daca modificarile care apar reprezinta o problema de sanatate sau tin de genetica.
Schimbarile bruste cum ar fi pierderea firelor de par pot fi legate de o problema de sanatate. Data viitoare cand va priviti in oglinda, ar fi bine sa identificati si „simptomele parului”.
Firele de par alb si stresul
Stresul conduce la aparitia firelor de par alb, iar acesta este un lucru deja foarte cunoscut. Stresul oxidativ afecteaza celulele care produc pigmenti. Dermatologii nu stiu cu exactitate de ce traumele si stresul transforma firele de par in fire de par alb numai la unele persoane si la altele nu, insa se pare ca si genele au o anumita implicare.
Parul fragil si sindromul Cushing
Parul fragil este unul dintre simptomele sindromului Cushing (apare cand organismul este expus la o cantitate mult prea mare de cortizol), pe langa alte simptome evidente, precum hipertensiunea arteriala, oboseala sau durerile de spate. Tratamentul acestui sindrom ar putea include schimbari ale dozelor de medicamente. In cazul altor persoane ar putea fi nevoie de o interventie chirurgicala, chimioterapie sau radioterapie pentru a corecta supraproductia de cortizol a glandei suprarenale.
Parul uscat si subtire – semn al bolilor tiroidiene
Persoanele care sufera de o boala a tiroidei numita hipotiroidie ar putea observa schimbari la nivelul firului de par. Hipotiroidismul inseamna ca tiroida nu lucreaza in mod eficient. Printre schimbarile care pot interveni se numara uscarea parului si subtierea lui. Alte simptome ar fi oboseala, intoleranta la frig, dureri articulare, dureri musculare, cresterea in greutate.
Caderea parului si anemia
Daca veti observa ca o cantitate mai mare de par ramane in perie, sau daca veti observa pe podeaua casei mai mult par decat de obicei, acesta ar putea fi un semn al deficitului de fier, implicit al anemiei. Testele de sange sunt absolut necesare pentru a depista aceasta problema. In plus, persoanele vegetariene si femeile aflate in perioada menstruatiei sunt mai expuse acestui risc. Suplimentele de fier sau modificarile in ceea ce priveste dieta aduc imbunatatiri considerabile. Caderea parului poate aparea temporar dupa nastere, cand pot interveni schimbari bruste ale nivelului de estrogen.
Subtierea parului si deficitul de proteine
Proteinele sunt absolut necesare pentru firul de par, care altfel se va subtia. Tot ce aveti nevoie este sa consumati o data pe zi o portie de mancare bogata in proteine. Persoanele cu probleme gastrointestinale sau care au suferit o operatie de bypass gastric nu pot digera proteinele. Aceste situatii speciale pot fi rezolvate cu ajutorul medicului.
Coji albe si matreata
Cojitele albe care apar la radacina firelor de par si chiar la nivelul sprancenelor sunt un semn al dermatitei seboreice. Exista numeroase produse care pot trata aceasta problema. Matreata, care poate aparea ca urmare a unei inflamatii, se inrautateste de obicei pe timp de iarna. Este foarte important sa incercati sa va vopsiti cat mai putin si sa utilizati cat mai rar aparatele si produsele de styling, pentru ca parul va deveni deteriorat de la sine si nu veti mai putea face diferenta intre adevaratele probleme de sanatate si cele induse.
Ruxandra Raica
Sursa: everydayhealth.com