Corpul este un excelent mesager al starii de sanatate, iar cel mai bine putem observa acest lucru atunci cand acordam atentie anumitor semne fizice incadrate in categoria lucrurilor mai putin normale. Uneori, este evident ce incearca sa ne comunice corpul, cum ar fi de exemplu pielea foarte rosie, care ustura – semnaleaza ca ne-am expus prea mult la soare, sau un stomac care bolboroseste ne aduce la cunostinta ca ne este foame.
Insa, exista o serie de indicii mai putin cunoscute care pot semnala afectiuni destul de grave. Sa descoperim impreuna patru dintre aceste indicii si ce boli pot ascunde.
Sprancenele scurte pot indica probleme cu tiroida
Cea mai simpla modalitate prin care puteti descoperi ca sprancenele sunt mai scurte decat ar trebui este urmatoarea: pozitionati un creion de la baza narii pana la coltul exterior al ochiului. In cazul in care linia sprancenelor este mult prea scurta, acest lucru ar putea semnala anumite tulburari tiroidiene.
Explicatia: hormonii tiroidieni au multiple functii, printre care si cea de regenerare a celulelor. Atunci cand nivelul acestor hormoni scade, efectul poate fi observat in aproape fiecare celula a corpului nostru, inclusiv in foliculii de par. Pe langa acest aspect, mai pot fi observate simptome, precum: cresterea in greutate, oboseala si constipatia.
Ce este de facut: apelati la medicul specialist pentru a va face un test de sange care masoara nivelul de hormoni tiroidieni. Daca se constata o scadere, sunt recomandate medicamente care sa restabileasca echilibrul acestor hormoni in organism.
Inelar mai lung decat aratatorul, risc mai mare de osteoartrita
Potrivit unui studiu publicat in 2008 in jurnalul Arthritis & Rheumatism, femeile ale caror degete inelare sunt mai lungi decat degetele aratatoare sunt de doua ori mai susceptibile de a suferi de osteoartrita. Desi oamenii de stiinta nu cunosc cu exactitate explicatia acestei legaturi, poate fi legata de cresterea nivelului de testosteron. Acest hormon are tendinta de a scadea concentratia de estrogen, esential pentru dezvoltarea osoasa.
Lungimea degetului are, de asemenea, o implicatie majora si in cazul sexului opus: daca degetul aratator al unui barbat este mai lung decat inelarul, atunci riscul de cancer de prostata scade cu aproape o treime.
Ce aveti de facut: daca sunteti supraponderala, pierderea a 5% din greutatea corpului va reduce semnificativ riscul de osteoartita la genunchi (una dintre cele mai frecvente forme ale osteoartritei).
Unghiile galbene pot semnala debutul diabetului
Unghiile decolorate, ingalbenite pot fi un simplu indicator al unei infectii in organism, insa daca pe langa aceste semnale se mai constata si senzatia de oboseala, nevoia stringenta de a urina si setea exagerata, atunci cel mai probabil vinovat se face… diabetul.
Aceasta boala poate determina atasarea glucozei de proteinele de colagen din unghii, transformandu-le culoarea din roz in galben.
Ce trebuie sa faceti: consultati medicul pentru un test de glicemie, care va determina daca suferiti de diabet. Daca acest test iese pozitiv, medicul va recomanda modificarea stilului de viata (regim alimentar, miscare etc.) si administrarea de medicamente pentru a tine boala sub control.
Parul facial sau corporal in exces poate da de gol sindromul ovarelor polichistice
Multe femei se confrunta cu problema parului facial ori corporal in exces, apeland la diverse metode de indepartare a acestuia. Totusi, prezenta firelor de par groase si inchise la culoare in zone mai putin obisnuite, cum ar fi barbia, obrajii, pieptul, abdomenul sau spatele, poate semnala un dezechilibru hormonal asociat deseori cu sindromul ovarelor polichistice.
Femeile care sufera de aceasta boala se confrunta cu un nivel anormal de crescut de androgeni (hormoni sexuali masculini), pot experimenta menstre neregulate si acnee severa, precum si probleme in a-si mentine greutatea.
Ce trebuie facut: iarasi, vizita la doctor este esentiala, deoarece numai acesta poate realiza un test de sange pentru a determina nivelul de hormoni din organism. Daca sunteti diagnosticata cu sindromul ovarelor polichistice, riscul de diabet si infertilitate creste vizibil, insa schimbari in stilul de viata (renuntarea la fumat si mentinerea unei greutati normale), precum si tratamentul de echilibrare a nivelului hormonal (anticonceptionalele) pot reduce simptomele si pot preveni complicatiile.
Paula Rotaru
Sura: www.oprah.com