Incontinenta urinara la barbati este un simptom ce poate fi cauzat de numeroase afectiuni. Adesea, pierderea involuntara de urina reprezinta nu doar o problema de sanatate, ci si o una sociala si economica, ce poate scadea semnificativ calitatea vietii.
Incontinenta urinara, definita ca pierdere involuntara de urina, reprezinta o problema de sanatate cu un impact social major. Aceasta patologie afecteaza tot mai multe persoane dupa varsta de 40 de ani. Pe masura ce inaintam in varsta, capacitatea functionala a vezicii urinare scade si, astfel, amanarea golirii devine dificila si uneori incompleta. In cazul barbatilor, dimensiunea prostatei creste, determinand obstructia partiala a uretrei. In acest mod, evacuarea vezicii urinare va fi incompleta.
Permanent sau temporar?
Incontinenta urinara poate fi tranzitorie sau permanenta. Diagnosticul consta in examinarea neurologica, pelvina si rectala, identificarea cauzei si efectuarea unor investigatii medicale. Principalele cauze de incontinenta urinara tranzitorie sunt:
- Alcoolul provoaca frecvent incontinenta urinara tranzitorie din cauza efectului pe care il are asupra hormonului antidiuretic. Mai exact, alcoolul favorizeaza eliminarea lichidelor si creste frecventa urinarii.
- Consumul excesiv de lichide. In acest caz, incontinenta poate fi cauzata de volumul excesiv de urina, prin cresterea cantitatii de lichide consumate intr-o perioada scurta de timp.
- Cofeina. Consumul de cofeina creste frecventa urinarii din cauza efectului diuretic, dar, in acelasi timp, poate stimula vezica urinara cu o activitate intensa. Folosirea excesiva a unor astfel de bauturi – cafea, ceai negru, bauturi energizante – favorizeaza aparitia incontinentei urinare tranzitorii.
- Infectii ale tractului urinar. Infectiile urinare simptomatice determina aparitia incontinentei. Astfel, urinatul frecvent, nevoia imperioasa de a urina si disuria (urinarea dureroasa) sunt principalele simptome ale infectiei.
- Constipatia. Din cauza pozitiei anatomice a rectului, formarea materiilor fecale dure provoaca o presiune la nivelul vezicii urinare. Acest lucru poate determina urinarea frecventa si hiperactivitatea vezicii urinare, cu aparitia incontinentei urinare.
- Efectele secundare ale terapiei medicamentoase. Persoanele care urmeaza un tratament cu medicamente diuretice, bronhodilatatoare, antidepresive etc., au un risc crescut de a dezvolta incontinenta urinara. Discutati cu medicul in cazul in care ati observat pierderi necontrolate de urina.
Incontinenta urinara permanenta
Cauze posibile:
- Modificarile legate de varsta. Procesul biologic de imbatranire favorizeaza aparitia unor afectiuni specifice varstei inaintate. Este recomandat controlul medical periodic urogenital pentru depistarea si tratarea obstructiilor urinare, afectiunilor prostatei etc.
- Afectiunile neurologice. Accidentul vascular cerebral, boala Parkinson, scleroza multipla, leziunile de la nivelul maduvei spinarii pot determina intreruperea impulsurilor nervoase la vezica urinara, cu aparitia incontinentei urinare.
- Afectiunile oncologice. Incontinenta urinara este unul dintre simptomele frecvent intalnite in cazul tumorilor de la nivelul organelor sistemului urinar si genital (tumorile de vezica urinara, adenomul de prostata etc.).