Desi femeile sunt afectate in proportie mai mare de incontinenta urinara, sexul masculin nu este ferit deloc de aceasta afectiune. Exista mai multe cauze de aparitie a incontinentei urinare in randul barbatilor, aceasta afectand semnificativ calitatea vietii.
Incontinenta urinara in randul barbatilor apare frecvent intre 15 si 65 de ani. Cea mai frecventa cauza este reprezentata de interventia chirurgicala la nivelul prostatei, pentru tratamentul cancerului de prostata. Insa exista mai multe afectiuni care pot duce la incontinenta urinara, precum afectiunile neurologice, leziuni ale maduvei spinarii sau diabetul.
Care sunt cauzele incontinentei urinare la barbati?
Exista mai multe cauze care favorizeaza aparitia incontinentei in randul barbatilor, precum:
-
Obezitatea
Pe masura ce inaintati in varsta, muschii care controleaza functiile vezicii urinare devin mai slabiti, iar greutatea in exces pune presiune pe vezica urinara. Desi greutatea corporala crescuta determina mai multe probleme la nivelul vezicii urinare in randul femeilor, aceasta nu trebuie ignorata nici atunci cand vine vorba despre barbati. In plus, fumatul, consumul excesiv de alcool si diabetul cresc, de asemenea, riscul de afectiuni ale vezicii urinare in randul barbatilor.
-
Afectiunile prostatei
Cei mai multi barbati sufera de prostata marita pe masura ce inainteaza in varsta. Dimensiunile crescute ale prostatei pot bloca uretra si pot cauza incontinenta, manifestata prin eliminarea unei cantitati mici de urina sau dificultati la urinat.
De asemenea, indepartarea prostatei din cauza cancerului de prostata poate dauna muschilor pelvini si nervilor din jurul vezicii urinare. Aceasta poate cauza aparitia incontinentei urinare la aproximativ jumatate dintre barbatii care au suferit o asemenea interventie chirurgicala.
-
Boala Parkinson si accidentul vascular cerebral
In unele cazuri, problemele de incontinenta urinara pot sa apara din cauza lezarii nervilor din cadrul anumitor afectiuni, precum diabetul, accidentul vascular cerebral, boala Parkinson sau scleroza multipla.
Pe langa acestea, barbatii sunt mai predispusi la accidente la locul de munca ce cresc riscul de leziuni la nivelul maduvei spinarii. Acest tip de leziuni favorizeaza aparitia incontinentei urinare.
Care este tratamentul incontinentei urinare la barbati?
Tratamentul medicamentos al incontinentei urinare depinde de cauza de baza a acesteia. De exemplu, exista anumite medicamente care sunt folosite pentru a micsora o prostata marita sau pentru a reduce simptomele unei afectiuni neurologice.
Daca este vorba despre vezica hiperactiva (hiperactivitatea muschilor vezicii urinare), medicul va poate prescrie medicamente anticolinergice sau antispastice pentru a tine sub control contractiile muschilor vezicii urinare.
Tratamentul chirurgical este indicat barbatilor cu incontinenta urinara atunci cand tratamentul medicamentos esueaza. Acesta consta in implantarea unui sfincter artificial, ce este umflat si dezumflat pentru a controla fluxul urinar.
Incontinenta de urgenta (scurgere de urina nedorita care are loc la scurt timp dupa dorinta intensa si brusca de a urina) poate fi tratata prin stimularea nervului sacral. Aceasta metoda consta in implantarea sub piele a unui stimulator electric ce transmite semnale catre nervul sacral, pentru a controla activitatea vezicii urinare.
In plus, tratamentul chirurgical poate fi recomandat si in cazul incontinentei urinare cauzate de marirea prostatei. Daca si in urma tratamentului simptomele nu se amelioreaza, este necesar sa consultati din nou medicul.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie