Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Incompatibilitate rhesus

13 decembrie 2010
Share

Antagonism intre sangele unei femei insarcinate si cel al fatului, sau intre sangele unui transfuzat si cel al unui donator, legat de unul dintre antigenele sistemului Rhesus (Rh).
O femeie Rh- si un barbat Rh+ pot avea un copil Rh-: in acest caz nu exista vreo problema de incompatibilitate Rhesus. Dar exista si sansa de a avea un copil Rh+. In acest caz, in timpul sarcinii, orice trecere a sangelui fetal in sangele matern va antrena formarea in sangele mamei a anticorpilor anti-Rhesus. In mod normal, nu exista nici un contact intre sangele mamei si cel al fatului.

Totusi, un contact poate avea loc intre sangele mamei si cel al fatului cu ocazia unei episod patologic in timpul gestatiei (sangerare, sarcina extrauterina, placenta praevia), al unui examen de depistare antenatala (punctionare a sangelui fetal, amniocenteza) sau chiar in cursul nasterii. Prima sarcina a unei femei Rh- este cel mai des fara pericol pentru copil. Totusi, atunci cand ea asteapta un al doilea copil Rh+, este posibil ca sangele mamei sa contina anticorpi anti-Rhesus. Acestia traverseaza atunci placenta si distrug globule le rosii ale fatului, expunandu-l unei grave anemii, boala hemolitica a nou-nascutului. Primele semne ale bolii apar la sfarsitul sarcinii si la nastere. Hemoliza este insotita de un icter. In absenta tratamentului pot surveni leziuni ireversibile ale creierului.

Prevenire -Prevenirea consta in supravegherea sarcinii femeilor Rh- gravide, prin dozari de anticorpi anti-Rhesus materni repetate regulat. Dupa nastere, se injecteaza mamei gamaglobuline anti-Rhesus (in principal anti-D), substante care distrug globule le rosii ale fatului prezente in sangele matern inainte ca acestea sa fi declansat producerea de anticorpi anti-Rhesus.

Sinonim: incompatibilitate Rh.