Cu ocazia implinirii a 130 de ani de la descoperirea bacilului care provoaca tuberculoza (TB), de catre medicul bacteriolog Robert Koch, Romania a anuntat lansarea campaniei Stop TB in timpul vietii mele.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza la nivel mondial aproape noua milioane de persoane care se imbolnavesc anual de tuberculoza, dintre care 25% mor din cauza acestei boli.
Tuberculoza este o boala infectioasa si contagioasa transmisibila pe cale aeriana, iar persoana infectata poate prezenta simptome, precum: tuse persistenta, pierderea in greutate, tuse cu sange, febra etc.
In Romania, tuberculoza afecteaza anual aproape 15.000 de persoane, majoritatea bolnavilor avand conditii precare de viata. Insa aceste cifre arata, intre 2002 si 2011, o scadere a incidentei TB cu aproximativ 42%. Totuşi, conform ultimului raport despre TB al OMS, si in anul 2010 Romania s-a situat din punctul de vedere al incidentei pe primul loc intre tarile Uniunii Europene si pe locul 6 in Regiunea Europa a OMS, dupa Kazakhstan, Republica Moldova, Georgia, Kirgizstan si Tadjikistan.
Depistata la timp, aceasta boala poate fi vindecata cu ajutorul unui tratament care dureaza aproximativ sase luni, insa conditiile precare de igiena, nutritie si situatia economica ii pot demoraliza pe pacienti, care renunta la tratament si ii pot infecta astfel si pe cei din jurul lor.
La nivel mondial, tuberculoza constituie a doua cauza de deces de natura infectioasa, iar in prezent aceasta boala este diagnosticata si tratata cu metode descoperite in urma cu mai bine de 50-100 de ani. Milioane de vieti ar putea fi salvate daca s-ar descoperi un test rapid si ieftin, noi medicamente eficiente si un nou vaccin care sa previna cu siguranta infectia.
Paula Rotaru