Revista care te menține sănătos

Dermatologie

In lupta cu vergeturile

20 mai 2024
Share

Vergeturile sunt o modificare comuna a pielii, cunoscuta in limbaj medical sub denumirea de striae distensae sau striae gravidarum, cand apar in timpul sarcinii. Sunt leziuni liniare ce apar la nivelul pielii, ca urmare a intinderii si tensionarii acesteia.

La nivelul vergeturilor, pielea este mai subtiata, fina la palpare, cu suprafata usor incretita si culoare variabila (de la rosu-violaceu pana la sidefiu). Dimensiunile lor sunt variabile – de la cativa milimetri pana la zeci de centimetri lungime si, de regula, cativa milimetri latime. Odata instalate, vergeturile au o evolutie relativ tipica: initial pot fi rosii-purpurii, iar ulterior se albesc, devenind mult mai putin vizibile. Desi din punct de vedere estetic pot constitui o problema, vestea buna este ca vergeturile nu se asociaza decat extrem de rar cu probleme medicale serioase.

De ce apar?

Chiar daca mecanismul exact nu este cunoscut, teoria cea mai vehiculata si acceptata spune ca la baza vergeturilor sta lezarea fibrelor de la nivelul pielii (fibrele de colagen si elastina din straturile profunde ale pielii), alaturi de un proces inflamator local, ce duce la modificari de tip cicatricial. Aceste modificari par a fi induse de intinderea excesiva a pielii, de cele mai multe ori in urma unui castig ponderal semnificativ, instalat rapid, in perioade de accelerare a cresterii in inaltime sau in timpul sarcinii. Mai rar, vergeturile se pot asocia cu unele afectiuni, de exemplu boala Cushing sau sindromul Marfan.

Zonele pe care se dezvolta cel mai des vergeturi includ: abdomenul, sanii, coapsele, fesele, axilele, pieptul, bratele etc. Puteti preveni aparitia acestora prin mentinerea unei greutati constante de-a lungul vietii, incluzand evitarea variatiilor bruste de greutate (in ambele sensuri).

Factori care cresc riscul aparitiei vergeturilor

in-lupta-vergeturile-2Cresterea rapida a greutatii (ingrasare, sarcina) este cel mai frecvent asociata cu aparitia vergeturilor. Practicarea culturismului, cu asocierea cresterii rapide a masei musculare, in special la adolescenti, sporeste, de asemenea, riscul de aparitie a vergeturilor. Alti factori de risc includ unele tratamente (corticoizi sistemici administrati pe perioade indelungate) sau istoricul familial de vergeturi. In cazul in care doriti sa pierdeti in greutate, urmati o dieta controlata: trebuie sa aveti o alimentatie sanatoasa, echilibrata si sa faceti exercitii fizice. De asemenea, trebuie sa va hidratati corespunzator.

Cum va dati seama ca modificarile pielii sunt vergeturi

In general, aspectul este destul de tipic. Insa, daca vergeturile se manifesta mai neobisnuit (de exemplu, asociaza mancarime), este recomandat sa va programati la un consult dermatologic. Simpla examinare cu ochiul liber este suficienta pentru a diagnostica vergeturile.

Putem scapa de ele?

Desi exista numeroase produse cosmetice care promit tratarea vergeturilor (creme, uleiuri, lotiuni etc.), nu exista studii care sa dovedeasca eficienta lor in tratamentul sau prevenirea vergeturilor. Pot fi de ajutor, intr-o oarecare masura, preparatele care contin retinoizi sau alfa-hidroxi acizi, insa niciun produs nu va duce la disparitia vergeturilor. In cazul fericit, doar atenueaza aspectul lor, fiind necesara o buna aderenta la tratament. Imbunatatirea texturii pielii si inducerea neosintezei de fibre la nivelul dermului necesita tratamente indelungate, de minimum cateva luni.

Cel mai radical tratament este eliminarea chirurgicala, in cadrul unei interventii de chirurgie plastica – se preteaza mai ales pentru vergeturile localizate, de la nivelul abdomenului. Terapiile de ultima ora, mai putin invazive, dar promitatoare includ: terapia cu microace („microneedling therapy” cu dispozitive de tip Dermaroller sau Dermapen), laser terapia (in special laserele de tip fractional), peelingul chimic (acid tricloracetic, alfa-hidroxi acizi etc.).

Vergeturile apar la aproximativ 90% dintre femeile insarcinate. Odata formate, nu mai putem scapa de ele, intrucat tesutul elastic ce intra in alcatuirea pielii se deterioreaza. Vestea buna este insa ca exista anumite metode care pot estompa aspectul inestetic.

Dr. Madalina Caraivan

Medic specialist dermato-venerologie

Clinica LaurusMedical

laurusmedical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.